Курса ти почва към 9 сутринта до към 2 -3 следобяд, всеки ден, разбира се.
Арабистика 4
Модератор: Don Horhe
Re: Арабистика 4
Здравей...Радвам се че вече и новите попълнения се появяват
Курса ти почва на 3 септември, но това със сугурност ти го казват като се запишеш или на таблата в ЦИЕК също трябва да е изнесено. Ще видиш какво "семейство" сме ние арабистите...не че имаме избор 
-
deedarz
- В началото бе словото
- Специалност: Арабистика
- Курс: първи
Благодаря! На мен ми казаха 5 септ, ма т'ва ще се провери допълнително. А можеш ли да ми кажеш как стоят нещата с учене и работене? Постоянно някви хора разправят как било невъзможно да ги съчетаеш?Corlic написа:Здравей...Радвам се че вече и новите попълнения се появяватКурса ти почва на 3 септември, но това със сугурност ти го казват като се запишеш или на таблата в ЦИЕК също трябва да е изнесено
'Когато хвърляш кал по някого, губиш почва под краката си.'
Хах еми явно аз ще съм поредния който ще го потвърди - арабистиката и работата не са съчитаеми, освен ако не забравиш всякви виждания с приятели за по бира и спане повече от 6 часа
. Но повярвай, без да преувеличавам, като почнеш баш лекциите едва ли ще ти е до работа 
-
stolio
- В началото бе словото
- Курс: втори
Здравейте, колеги!
За мен е чест да се присъединя към семейството на българските арабисти-знаещи и можещи хора!
всъщност това ми е втора специалност...току що завърших семестриално Международни отношения. Държавните ми изпити са ми някъде ноември, така че ще се озоря
ама няма как...
След сесията кандидатствах с английски език и писах Арабистиката на първо място. Е, естествено писах и други специалности. Но ако не ме бяха приели Арабистика, май нямаше да запиша друго...сега остава да се потопя в морето на Ориента
белким изплувам!
имам мн бегли познания по арабски...пиша, чета що-годе...зная 100-тина думи...
Много моля колегите от по-горните курсове да очертае с 2-3 думи как минава първия месец (подготвителния)!
Дълбоко в себе си мн се радвам за успеха и благодаря на Бога за това, че мечтата ми стана реалност, но наред с това съм и на ясно с какво се захващам.
труден, източен език...не особено големи възможности за "реализация"...4 години къртовски труд...невъзможност за работа( а досега винаги съм работил - 2 бригади в САЩ и тук в София понастоящем...така че май ше напускам скоро) - това означава да "профукам" спестяванията си и да очаквам от нашите, а вече съм на 23!
Както и да е... "Баба дала 5 да се хване (на хорото), после била готова да даде 10 да се пусне - ама не става!"
Бог с нами!
За мен е чест да се присъединя към семейството на българските арабисти-знаещи и можещи хора!
всъщност това ми е втора специалност...току що завърших семестриално Международни отношения. Държавните ми изпити са ми някъде ноември, така че ще се озоря
След сесията кандидатствах с английски език и писах Арабистиката на първо място. Е, естествено писах и други специалности. Но ако не ме бяха приели Арабистика, май нямаше да запиша друго...сега остава да се потопя в морето на Ориента
имам мн бегли познания по арабски...пиша, чета що-годе...зная 100-тина думи...
Много моля колегите от по-горните курсове да очертае с 2-3 думи как минава първия месец (подготвителния)!
Дълбоко в себе си мн се радвам за успеха и благодаря на Бога за това, че мечтата ми стана реалност, но наред с това съм и на ясно с какво се захващам.
труден, източен език...не особено големи възможности за "реализация"...4 години къртовски труд...невъзможност за работа( а досега винаги съм работил - 2 бригади в САЩ и тук в София понастоящем...така че май ше напускам скоро) - това означава да "профукам" спестяванията си и да очаквам от нашите, а вече съм на 23!
Както и да е... "Баба дала 5 да се хване (на хорото), после била готова да даде 10 да се пусне - ама не става!"
Бог с нами!
Първия месец като при всеки друг език взимате азбуката, учите се да пишете и малко граматика (някъде до падежите мисля).
Тези дни видях много развълнувани новозаписали се студенти около Ректората, та и мен ме заляха приятните емоции от приемането ми преди три /кога станаха?!/ години.
Леле, тук не съм влизала от толкова време...
Добре дошли на новите попълнения!
Радостта ви от приемането ви едновременно ме умилява и разсмива, но е по-добре човек да е оптимист в началото на следването си. Пожелавам ви много приятни преживявания, интересни колеги и яки нерви.
Да се представя и аз. Тази година би трябвало да съм четвърти курс, но ако всичко се развие както би ми се искало, ще прекъсна за една година, за да отида на специализация в Йордания за една академична година.
В момента се подготвям за септемврийската сесия. За три години нито веднъж не е било да нямам изпити за септември.
Тази година имам само един!
Но избутваме някак...
Относно работата и ученЬето:в първи курс наистина по-малко възможности има, защото тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХОДИ РЕДОВНО НА ЛЕКЦИИ. Ще разберете колко истина има в това, като тръгнете на лекции. Освен това е важно И ДА УЧИТЕ РЕДОВНО ВКЪЩИ СЛЕД ТОВА! Работата не е невъзможна, но в действителност е трудно да се съчетае първата година. По-нататък не е нужно да присъствате в университета на 100% от лекциите.
Относно реализацията:арабистиката предлага широк спектър за неща, с които може да се заемете след завършването ви
: от шофьор на такси до говорител на МВнР, от майстор на чаши до дипломат, така че... до голяма степен нещата зависят от вас.
stolio, имаме една колега, с която делите една съдба - МО, после Арабистика. За бригадите - няма почти как да стане, защото изпитът по практически език, без който не можеш да запишеш следващия курс, е или юни или началото на септември. Имахме една колега, която успя да отиде в първи курс, но тя беше много напред с материала, преди да влезе. Внимавай - това, че знаеш малко арабски, е нож с две остриета. От една страна, няма да се шокираш първоначално, от друга - може да си научил някакви неща неправилно или пък да подцениш ученето.
Ох, как се разписах...
За да завърша оптимистично, никога не съм съжалявала, че избрах тази специалност. Да, на моменти съм била настроена нихилистично, но в крайна сметка не бих заменила тези три години дори и да можех.

Леле, тук не съм влизала от толкова време...
Добре дошли на новите попълнения!
Да се представя и аз. Тази година би трябвало да съм четвърти курс, но ако всичко се развие както би ми се искало, ще прекъсна за една година, за да отида на специализация в Йордания за една академична година.
В момента се подготвям за септемврийската сесия. За три години нито веднъж не е било да нямам изпити за септември.
Относно работата и ученЬето:в първи курс наистина по-малко възможности има, защото тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХОДИ РЕДОВНО НА ЛЕКЦИИ. Ще разберете колко истина има в това, като тръгнете на лекции. Освен това е важно И ДА УЧИТЕ РЕДОВНО ВКЪЩИ СЛЕД ТОВА! Работата не е невъзможна, но в действителност е трудно да се съчетае първата година. По-нататък не е нужно да присъствате в университета на 100% от лекциите.
Относно реализацията:арабистиката предлага широк спектър за неща, с които може да се заемете след завършването ви
stolio, имаме една колега, с която делите една съдба - МО, после Арабистика. За бригадите - няма почти как да стане, защото изпитът по практически език, без който не можеш да запишеш следващия курс, е или юни или началото на септември. Имахме една колега, която успя да отиде в първи курс, но тя беше много напред с материала, преди да влезе. Внимавай - това, че знаеш малко арабски, е нож с две остриета. От една страна, няма да се шокираш първоначално, от друга - може да си научил някакви неща неправилно или пък да подцениш ученето.
Ох, как се разписах...
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
No more turning away?
-
deedarz
- В началото бе словото
еее, радвам се, че вече има активност в темата...относно ентусиазма на новоприетите - така си е, трябва да внимаваме да не 'прегорим', още повече аз лично съм такъв, че бързо се запалвам по нещо и след това бързо пламъкът изгасва, но арабистиката специално ми беше мечта, а и няма вече време за губене (на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс) и в момента се чувствам адски удоволетворен, че съм приет. нямам търпение да започнем занятия и съм сигурен, че освен учене ще има и много забава.
- midday
- В началото бе словото
Здравейте и от мен, колеги! Споделям напълно ентусиазма ви. Успех на всички!!!

The same with me...(на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс)
-
deedarz
- В началото бе словото
(на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс)
май много старци се събрахме, нека нека!The same with me...
По-скоро много "чернобили"... 
Just a world that we all must share
No more turning away?
No more turning away?
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Да поговоря малко за първия подготвителен месец.
Отиваш такъв, в Зала 1 на ЦИЕК и сядаш към 9 часа на някоя от скамейките. Преподавателя пристига към 9:20-9:30 някъде, през това време може да се запознаеш с някой колега. Всичко изглежда готино, зарибено. След 2-3 встъпителни думи и един списък отивате почивка. След почивката взимате азбуката и отивате да си вземете учебника и да пиете бира, примерно.
На следващия ден попадаш в собствената си група (тая година май пак ще има 2 големи) и почва шоуто. Препоръчвам на всички да се набутат при бай Салим, ще разберете в края на 1ви курс защо (ако стигнете). Учите по около 6 часа на ден, от 8 до към 13-14, както дойде. Взимате до 7ми урок, като на последния ден преди 1ви октомври правите контролното и се депресирате масово
Т'ва е в общи линии. Не искам да давам някакви съвети, на какво да наблегнете и какво да пуснете покрай ушите си (щото и такова има бая). Който му е писано - ще изкара, по един или друг начин
Мога само да препоръчам, тия останали 3 седмици и нещо, knock yourself out, който както може, че след т'ва...
Отиваш такъв, в Зала 1 на ЦИЕК и сядаш към 9 часа на някоя от скамейките. Преподавателя пристига към 9:20-9:30 някъде, през това време може да се запознаеш с някой колега. Всичко изглежда готино, зарибено. След 2-3 встъпителни думи и един списък отивате почивка. След почивката взимате азбуката и отивате да си вземете учебника и да пиете бира, примерно.
На следващия ден попадаш в собствената си група (тая година май пак ще има 2 големи) и почва шоуто. Препоръчвам на всички да се набутат при бай Салим, ще разберете в края на 1ви курс защо (ако стигнете). Учите по около 6 часа на ден, от 8 до към 13-14, както дойде. Взимате до 7ми урок, като на последния ден преди 1ви октомври правите контролното и се депресирате масово
Т'ва е в общи линии. Не искам да давам някакви съвети, на какво да наблегнете и какво да пуснете покрай ушите си (щото и такова има бая). Който му е писано - ще изкара, по един или друг начин
Мога само да препоръчам, тия останали 3 седмици и нещо, knock yourself out, който както може, че след т'ва...
medicate, medicate
-
stolio
- В началото бе словото
coup написа:stolio, имаме една колега, с която делите една съдба - МО, после Арабистика. За бригадите - няма почти как да стане, защото изпитът по практически език, без който не можеш да запишеш следващия курс, е или юни или началото на септември. Имахме една колега, която успя да отиде в първи курс, но тя беше много напред с материала, преди да влезе. Внимавай - това, че знаеш малко арабски, е нож с две остриета. От една страна, няма да се шокираш първоначално, от друга - може да си научил някакви неща неправилно или пък да подцениш ученето.
така си е... но аз по начало съм мн здраво стъпил на земята човек, така че няма да си позволя да се отпусна(поне в началото), защото после ще е още по-трудно.
благодаря за забележката!
- borianka
- В началото бе словото
Ехееей...Здравейте на всички
И аз съм от първокурсниците
Приета съм по четвърто желание, ама много се радвам
Само притеснява ме дали ще успея да схвана езика
Всички ме плашат, че е супер труден...А и това произношение-не знам как ще си увъртам езика за думите
Ама, както и да е...Много се радвам
Приета съм по четвърто желание, ама много се радвам
Ама, както и да е...Много се радвам
Guardo il cielo e non vedo altro colore, solo grigio piombo che mi spegne il sole...L'unica cetezza è gli occhi che io ho di te
Хахах, Краси, ти много наплаши колегите бре 
Айде сега аз ще ви успокоя като ви кажа че 6-7 часа дневно е прекалено (според мен и повечето колеги)... Най малко след 3-я час вече почваш да четеш без да възприемаш
Зависи кой как запомня де...
Борянка, здравей. Не се притеснявай за произношението нищо трудно...особено ако си при Салим на подготвителния. При него първото впеччатление лъже, затова не бързайте с изводите...
Айде сега аз ще ви успокоя като ви кажа че 6-7 часа дневно е прекалено (според мен и повечето колеги)... Най малко след 3-я час вече почваш да четеш без да възприемаш
Борянка, здравей. Не се притеснявай за произношението нищо трудно...особено ако си при Салим на подготвителния. При него първото впеччатление лъже, затова не бързайте с изводите...
- mims
- В началото бе словото
здравейте арабисти,не уча в СУ, но редовно чета форума ви, защото съм обсебена от арабския и споделям всичките ви вълнения.Нямах късмета да попадна при вас,но това не ме отказа от арабския.Изкарах 2 нива по арабски при Наджарян и продължавам да уча.Вече понаучих доста неща.Езика е труден, но и лесен, въпрос на нагласа и желание.Няма невъзможни неща.Стискам ви палци. 
العربية اجمل لغات العالم