Кореистика 2

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Amatsu
В началото бе словото

Re: Кореистика 2

Мнение от Amatsu »

Аха, аначи сме общо 18, защото квотите са 15, а "приети" от личната информация показва само студентите от дадения пол. Следователно издирваме още 16 колеги. :D
Аватар
sweet_tedy
В началото бе словото

Мнение от sweet_tedy »

хмм аз се бях заблудила, че са общо 11 :oops: амм още по-добре - колкото повече, толкова по-весело :D значи очакваме включване от още 16 човека :)
From all that I have lost, I miss my mind the most...
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Имайте предвид, че темата е и за старите кореисти, тъй че много повече от 16 имате да издирите :wink:
Аватар
sweet_tedy
В началото бе словото

Мнение от sweet_tedy »

ние го имаме предвид, дано и те го имат и се събудят :D
Аватар
wtf
Драскач
Специалност: Социология
Курс: втори

Мнение от wtf »

Аз съм приета кореистика на трето желание, но участвам във второ класиране за първото ми желание социология. Ако балът й не падне с 27 стотни ще сме колеги :)
I speak sarcasm as a second language.
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

И аз пуснах за едно 2ро класиране, ама ако не стане и аз съм вътре с вас. xD
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Малка е вероятността да сте го направили, но се надявам да знаете защо записвате тази специалност. Не искам да звуча сякаш разубеждавам някого. Просто помислете дали наистина го искате, защото в противен случай заемате мястото може би на някой друг, който можеда иска да учи корейски. казвам го само, защото знам от личен опит, че специалността предлага големи възможности за продължаване на обучението в страната и като цяло е екзотично. От бившия първи курс от 13, останахме 10, сега 7 човека сме в Корея, 4 заминаха по 5-годишна стипендия, 1 замина за 1 година и 2 сме тук по стипендията на Kyung Hee University.

През годината ще имате и още много занимания - конкурс по ораторско майсторство (в него по-скоро участват от 2-ри курс нагоре), конкурс за написване на рецензия върху корейски роман, ще имате много срещи с корейското посолство... в един момент без да полагате особени усилия, се оказва, че животът ви се обвързва с Корея и културата й по един или друг начин. Учителите са приятни, сигурна съм, че има какво да ви изненада, но ако не сте готови да се посветите истински на Корея и всичко, свързано с нея, може би ще се разочаровате. Но това се случва с всеки, който не е намерил точната специалност.

Изборът е ваш. :) Между другото и аз миналата година исках много да уча Японистика. Не се преборих, но в никакъв случай не съжалявам и не го казвам от гордост - просто Кореистиката има своя чар и ако решите, и вие ще го усетите. :)

Успех още веднъж и помислете добре преди да се запишете. :)
Аватар
wtf
Драскач

Мнение от wtf »

Ти самата не си искала Кореистика, така че сама виждаш, че представите за това към какво се стремиш търпят промяна. Тези, които ще запишат Кореистика не на първо желание, а защото до там им е стигнал балът, може също да се привържат към специалността, да се чувстват на мястото си и да имат успехи. Освен това как може човек да бъде сигурен, че нещо не е за него, докато не го пробва? Може да се окаже, че въпреки че никога не е предполагал, точно това е нещото, което го кара да се чувтва пълноценен и мястото, където се чувства добре. Какво значи заемат мястото на някой друг. Всеки е искал нещо, не всеки е успял, не може всички, които са се записали моето желание,да се отпишат, за да се запиша аз, само защото много го искам.. Няма как да стане. Всеки си учи за каквото му е стигнал балът, който не е доволен се прехвърля или кандидатства наново. Това е положението. Или се примиряваш, или се бориш. Всеки си решава.
Masterkova
В началото бе словото

Мнение от Masterkova »

Честито на всички първокурсници! Да ви се сбъднат най-смелите мечти!
Обръщам се с една молба към всички, които пишат тук. Започнах да създавам сайт, който ще представлява нещо като база данни за Корея. Адресът е http://www.bgkorea.narod.ru/. В момента е качена само кратка информация за Корея. Сега създавам подсайт на Кореистиката, ако всичко върви по план, до 1 октомври ще тръгне и той. Искам в подсайта на Кореистиката да има форум, но тъй като на този етап все още не знам как се прави, мисля просто да сложа линк към форума тук, а по-точно към заглавието Кореистика, тъй като е по-голям, чак 23 страници. Молбата ми е да пишете не в Кореистика 2, а в Кореистика. Предварително едно огромно благодаря.
Още веднъж ГОЛЕМИ-ГОЛЕМИ-ГОЛЕМИ... УСПЕХИ :)
P. S. Ако имате някакви въпроси или предложения, пишете ми, може и на мейла - kirilovanikolina@abv.bg. Много ще се радвам, ако ви бъда полезна :)
Masterkova
В началото бе словото

Мнение от Masterkova »

Извинявайте за загубеното време, чак сега видях, че темата Кореистика е заключена. Тогава ще сложа линк към Кореистика 2.
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

wtf написа:Освен това как може човек да бъде сигурен, че нещо не е за него, докато не го пробва?
Звучи чудесно. И какво, ще пробваш до безкрай, за да си сигурна, че нещо не е за теб ли? ;) Постът ми беше предназначен за хората, които ще се запишат от чисто любопитство, а не от интерес. И на мен ми е любопитно как е при ескимосите, но не съм тръгнала натам, нали? ;) Сега малко по-ясно ли го казах?
wtf написа:Какво значи заемат мястото на някой друг.
Значи, че ще си отговориш, когато разбереш, че някой се е отказал от специалността, която на теб ти е била първо желание например. :)
wtf написа:Всеки е искал нещо, не всеки е успял, не може всички, които са се записали моето желание,да се отпишат, за да се запиша аз, само защото много го искам.. Няма как да стане. Всеки си учи за каквото му е стигнал балът, който не е доволен се прехвърля или кандидатства наново. Това е положението. Или се примиряваш, или се бориш. Всеки си решава
Там е въпросът. ;) След време ще се запознаеш с хора, които са се записали или: 1)само защото специалността е престижна 2) или защото не са си подредили както трябважеланията и сами са се насадили някъде.

Може би аз не пиша ясно, но апелът ми беше към хората, които изобщо се колебаят какво да правят. ;) Иначе и аз обичам да философствам, но напоследък гледам да говоря от опит, а не с предположения и представи. Успех на всички новозаписали се така или иначе.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Яя разкажи малко за Корея бре девойко :) В скайп не съм те виждал since ever, а тука кви работи чета, дай малко инфо! Може и на ЛС ;)
medicate, medicate
Аватар
wtf
Драскач

Мнение от wtf »

FeelingSad не виждам основание за тона ти. Имам право да не съм съгласна с теб. И като се зъбиш или като ми говориш снизходително не ме убеждаваш в правотата си. Не всички сме пълни идиоти, които си нямат представа от нищо. Не можеш да знаеш кой с какво се е сблъскал и дали също не говори от опит. Не става дума да пробваш до безкрайност. Само малоумниците не се учат от грешките си. Но това не значи, че човек не може да сбърка. Аз не философствам, за да се намирам на приказка с приятните хорица във форума, аз напоследък също говоря от опит. Всеки има право на грешка. Аз направих грешка, учех нещо, което не се оказа това, което мислех, на място, което не ми харесваше. А бях убедена, че това е правилното нещо, не го записах от любопитство. И пак не се получи. И промених това. Така че дали си записал специалността с убеждението, че това ти се прави цял живот или не, няма гаранция, че ще ти хареса. Поне не докато не пробваш. Ти също си искала японистика, ама сега ти харесва кореистиката. Ти явно също не си се записала това, което си мечтала, но сега ти харесва. Не можеш всичко да предвидиш, нали? Сега по-ясно ли се изразих?
Значи, че ще си отговориш, когато разбереш, че някой се е отказал от специалността, която на теб ти е била първо желание например.

И какво? Той иска да учи нешо друго... Ако толкова съм искала съм щяла да седна, да уча и да изкарам повече. Какво, че ми е било мечта примерно? Всеки се спасява по единично, няма кой да мисли за мен, ако сама не мисля за себе си. Прав му път. Като е изкарал по-висока оценка, има и по-голям избор от мен. Да съм изкарала и аз повече...Мой си е проблемът.

Не ти прави чест да се зъбиш в опитите ти за "помощ" и за ориентиране в ситуацията. Успех на тези, които ще учат източни езици и следват пътя, който искат.
Аватар
sweet_tedy
В началото бе словото

Мнение от sweet_tedy »

по-спокойно бе мацки - форума не е място за спорове, целта му е да си помагаме, а не да се нахвърляме един срещу друг, все пак всеки си има право на мнение :wink:
Аватар
wtf
Драскач

Мнение от wtf »

Мда, няма значение, както и да е. Няма да уча кореистика приеха ме първо желание. Успех sweet_tedy и се забавлявайте :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”