Арабистика 4

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Re: Арабистика 4

Мнение от Corlic »

Здравей...Радвам се че вече и новите попълнения се появяват :) Курса ти почва на 3 септември, но това със сугурност ти го казват като се запишеш или на таблата в ЦИЕК също трябва да е изнесено. Ще видиш какво "семейство" сме ние арабистите...не че имаме избор :?
Курса ти почва към 9 сутринта до към 2 -3 следобяд, всеки ден, разбира се. :)
deedarz
В началото бе словото
Специалност: Арабистика
Курс: първи

Мнение от deedarz »

Corlic написа:Здравей...Радвам се че вече и новите попълнения се появяват :) Курса ти почва на 3 септември, но това със сугурност ти го казват като се запишеш или на таблата в ЦИЕК също трябва да е изнесено
Благодаря! На мен ми казаха 5 септ, ма т'ва ще се провери допълнително. А можеш ли да ми кажеш как стоят нещата с учене и работене? Постоянно някви хора разправят как било невъзможно да ги съчетаеш?
'Когато хвърляш кал по някого, губиш почва под краката си.'
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Хах еми явно аз ще съм поредния който ще го потвърди - арабистиката и работата не са съчитаеми, освен ако не забравиш всякви виждания с приятели за по бира и спане повече от 6 часа :) . Но повярвай, без да преувеличавам, като почнеш баш лекциите едва ли ще ти е до работа :x
stolio
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от stolio »

Здравейте, колеги!
За мен е чест да се присъединя към семейството на българските арабисти-знаещи и можещи хора!
всъщност това ми е втора специалност...току що завърших семестриално Международни отношения. Държавните ми изпити са ми някъде ноември, така че ще се озоря :) ама няма как...
След сесията кандидатствах с английски език и писах Арабистиката на първо място. Е, естествено писах и други специалности. Но ако не ме бяха приели Арабистика, май нямаше да запиша друго...сега остава да се потопя в морето на Ориента ;) белким изплувам! :lol:
имам мн бегли познания по арабски...пиша, чета що-годе...зная 100-тина думи...
Много моля колегите от по-горните курсове да очертае с 2-3 думи как минава първия месец (подготвителния)!

Дълбоко в себе си мн се радвам за успеха и благодаря на Бога за това, че мечтата ми стана реалност, но наред с това съм и на ясно с какво се захващам.
труден, източен език...не особено големи възможности за "реализация"...4 години къртовски труд...невъзможност за работа( а досега винаги съм работил - 2 бригади в САЩ и тук в София понастоящем...така че май ше напускам скоро) - това означава да "профукам" спестяванията си и да очаквам от нашите, а вече съм на 23! :roll: :)

Както и да е... "Баба дала 5 да се хване (на хорото), после била готова да даде 10 да се пусне - ама не става!" :lol:
Бог с нами!
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Първия месец като при всеки друг език взимате азбуката, учите се да пишете и малко граматика (някъде до падежите мисля).
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Тези дни видях много развълнувани новозаписали се студенти около Ректората, та и мен ме заляха приятните емоции от приемането ми преди три /кога станаха?!/ години.
Леле, тук не съм влизала от толкова време...
Добре дошли на новите попълнения! :D Радостта ви от приемането ви едновременно ме умилява и разсмива, но е по-добре човек да е оптимист в началото на следването си. Пожелавам ви много приятни преживявания, интересни колеги и яки нерви.
Да се представя и аз. Тази година би трябвало да съм четвърти курс, но ако всичко се развие както би ми се искало, ще прекъсна за една година, за да отида на специализация в Йордания за една академична година. :mrgreen:
В момента се подготвям за септемврийската сесия. За три години нито веднъж не е било да нямам изпити за септември. :lol: :oops: Тази година имам само един! 8) Но избутваме някак...
Относно работата и ученЬето:в първи курс наистина по-малко възможности има, защото тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХОДИ РЕДОВНО НА ЛЕКЦИИ. Ще разберете колко истина има в това, като тръгнете на лекции. Освен това е важно И ДА УЧИТЕ РЕДОВНО ВКЪЩИ СЛЕД ТОВА! Работата не е невъзможна, но в действителност е трудно да се съчетае първата година. По-нататък не е нужно да присъствате в университета на 100% от лекциите.
Относно реализацията:арабистиката предлага широк спектър за неща, с които може да се заемете след завършването ви :lol: : от шофьор на такси до говорител на МВнР, от майстор на чаши до дипломат, така че... до голяма степен нещата зависят от вас.
stolio, имаме една колега, с която делите една съдба - МО, после Арабистика. За бригадите - няма почти как да стане, защото изпитът по практически език, без който не можеш да запишеш следващия курс, е или юни или началото на септември. Имахме една колега, която успя да отиде в първи курс, но тя беше много напред с материала, преди да влезе. Внимавай - това, че знаеш малко арабски, е нож с две остриета. От една страна, няма да се шокираш първоначално, от друга - може да си научил някакви неща неправилно или пък да подцениш ученето.
Ох, как се разписах... :oops: За да завърша оптимистично, никога не съм съжалявала, че избрах тази специалност. Да, на моменти съм била настроена нихилистично, но в крайна сметка не бих заменила тези три години дори и да можех.

:)
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
deedarz
В началото бе словото

Мнение от deedarz »

еее, радвам се, че вече има активност в темата...относно ентусиазма на новоприетите - така си е, трябва да внимаваме да не 'прегорим', още повече аз лично съм такъв, че бързо се запалвам по нещо и след това бързо пламъкът изгасва, но арабистиката специално ми беше мечта, а и няма вече време за губене (на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс) и в момента се чувствам адски удоволетворен, че съм приет. нямам търпение да започнем занятия и съм сигурен, че освен учене ще има и много забава.
Аватар
midday
В началото бе словото

Мнение от midday »

Здравейте и от мен, колеги! Споделям напълно ентусиазма ви. Успех на всички!!!

(на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс)
The same with me... :)
"Music is the nutrition of the soul."
http://www.last.fm
deedarz
В началото бе словото

Мнение от deedarz »

(на 22 съм, дълга история е що ще съм 1 курс)
The same with me... :)
май много старци се събрахме, нека нека!
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

По-скоро много "чернобили"... :lol:
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Да поговоря малко за първия подготвителен месец.
Отиваш такъв, в Зала 1 на ЦИЕК и сядаш към 9 часа на някоя от скамейките. Преподавателя пристига към 9:20-9:30 някъде, през това време може да се запознаеш с някой колега. Всичко изглежда готино, зарибено. След 2-3 встъпителни думи и един списък отивате почивка. След почивката взимате азбуката и отивате да си вземете учебника и да пиете бира, примерно.
На следващия ден попадаш в собствената си група (тая година май пак ще има 2 големи) и почва шоуто. Препоръчвам на всички да се набутат при бай Салим, ще разберете в края на 1ви курс защо (ако стигнете). Учите по около 6 часа на ден, от 8 до към 13-14, както дойде. Взимате до 7ми урок, като на последния ден преди 1ви октомври правите контролното и се депресирате масово :)
Т'ва е в общи линии. Не искам да давам някакви съвети, на какво да наблегнете и какво да пуснете покрай ушите си (щото и такова има бая). Който му е писано - ще изкара, по един или друг начин :roll:
Мога само да препоръчам, тия останали 3 седмици и нещо, knock yourself out, който както може, че след т'ва...
medicate, medicate
stolio
В началото бе словото

Мнение от stolio »

coup написа:stolio, имаме една колега, с която делите една съдба - МО, после Арабистика. За бригадите - няма почти как да стане, защото изпитът по практически език, без който не можеш да запишеш следващия курс, е или юни или началото на септември. Имахме една колега, която успя да отиде в първи курс, но тя беше много напред с материала, преди да влезе. Внимавай - това, че знаеш малко арабски, е нож с две остриета. От една страна, няма да се шокираш първоначално, от друга - може да си научил някакви неща неправилно или пък да подцениш ученето.

:)

така си е... но аз по начало съм мн здраво стъпил на земята човек, така че няма да си позволя да се отпусна(поне в началото), защото после ще е още по-трудно.

благодаря за забележката! :D
Аватар
borianka
В началото бе словото

Мнение от borianka »

Ехееей...Здравейте на всички :) И аз съм от първокурсниците :lol:
Приета съм по четвърто желание, ама много се радвам :wink: Само притеснява ме дали ще успея да схвана езика :| Всички ме плашат, че е супер труден...А и това произношение-не знам как ще си увъртам езика за думите :lol:
Ама, както и да е...Много се радвам :)
Guardo il cielo e non vedo altro colore, solo grigio piombo che mi spegne il sole...L'unica cetezza è gli occhi che io ho di te
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Хахах, Краси, ти много наплаши колегите бре :)
Айде сега аз ще ви успокоя като ви кажа че 6-7 часа дневно е прекалено (според мен и повечето колеги)... Най малко след 3-я час вече почваш да четеш без да възприемаш :) Зависи кой как запомня де... :|
Борянка, здравей. Не се притеснявай за произношението нищо трудно...особено ако си при Салим на подготвителния. При него първото впеччатление лъже, затова не бързайте с изводите...
Аватар
mims
В началото бе словото

Мнение от mims »

здравейте арабисти,не уча в СУ, но редовно чета форума ви, защото съм обсебена от арабския и споделям всичките ви вълнения.Нямах късмета да попадна при вас,но това не ме отказа от арабския.Изкарах 2 нива по арабски при Наджарян и продължавам да уча.Вече понаучих доста неща.Езика е труден, но и лесен, въпрос на нагласа и желание.Няма невъзможни неща.Стискам ви палци. :)
العربية اجمل لغات العالم
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”