Аз да се изявя като защитник на своята фирма - това горе може би са най-актуалните
безплатни новини
Всъщност на теория война все още няма, поне до днес към 16:30 нямаше. Има грузинска операция срещу Южна Осетия, която де юре е грузинска територия, както и руски подкрепления към мироопазващите сили в отцепилата се провинция. Има и руски бомбардировки в и извън Южна Осетия, мисля, че имаше недалеч от Тбилиси, както и в Абхазия. Буш (когото по принцип презирам искрено) изрази безпокойство от факта, че Русия пренася бойните действия извън зоната на конфликта в Южна Осетия (с бомбардировките в Абхазия). Досега обаче официално не е обявена война от нито една от страните (информацията ми е от 16:30). Грузинският президент Михаил Саакашвили издаде указ за обявяване на военно положение.
Лично според мен цялата история е дирижирана от Русия, която веднага след признаването на независимостта на Косово започна безбройни провокации срещу Грузия. Дали има моралното право за това е друг въпрос, на който не мога да отговоря, защото не съм грузинец, абхазец, осетинец или някакъв друг юнак, който живее в този район.
Това, което знам за конкретното развитие на събитията от послендите дни накратко е, че:
- избухваха погранични сблъсъци между грузински и южноосетински части, като не се знаеше кой е започвал първи.
- Грузия предложи да прекрати всякакви бойни действия и да не отговаря на чуждия огън, ако южноосетинските власти се съгласят на разговори за предотвратяване на екалация на конфликта
- в четвъртък вечерта Грузия обяви, че не е получила отговор от южноосетинските власти и скоро след това започна военна операция за превземане на главния град на Южна Осетия Цхинвали. За мълчанието на южноосетинците може да има много причини. Може да не са могли да осъществят контакт с грузинските власти, може да са нямали доверие на Грузия, след като са знаели, че последната събира войски по фактическата граница, може да не са искали провеждането н апреговори във формата, желан от Грузия, а именно 2+2+2 (представител на Грузия + представител на южна Осетия; представител на Русия + представител на Северна Осетия, ако не се лъжа (Северна Осетия се намира под юрисдикцията на Русия) и ЕС + ОССЕ).
- След като Грузия атакува Цхинвали грузинските източници съобщават, че вийските са превзели града, южноосетинските и руските източници пък твърдят, че грузинските сили са изтласкани от Цхинвали. Информационно затъмнение, което ми се струва нормално за подобна ситуация. Абе в общи линии се води борба за града, в която превес имат грузиницте, докато не пристигат руски бронирани дивизии и други войски като подкрепление към руската мироопазваща мисия в Южна Осетия (руснаците имат такава и в Абхазия). Руснаците отблъскват грузинците и започват бомбардировки над грузински обекти в Южна Осетия и извън нея (включително в другата размисра грузинска област Абхазия). Грузинците свалят няколко руски самолета. Руснаците първоначално отричат, после признават. Общо взето ситуацията се променя постоянно.