"ДЕБАТИ" проведе първият си тренинг

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

"ДЕБАТИ" проведе първият си тренинг

Мнение от alhimikat »

Bulgarian National Debate Association - Sofia

Изображение

Bulgarian National Debate Association - Sofia

Преди близо 50 години едно бедно чернокожо момче влезе в клуба по дебати на малкия си университет. Днес това момче е генерален секретар на ООН ...

Днес бе проведен първият тренинг на студентски клуб "ДЕБАТИ". Присъстваха около 20 младежи и девойки. Събитието се състоя в базата на СУ на 4-ти километър , 4-ти блок от 10.30 часа.
Имайки предвид ранния час и почивния ден броят на участниците в тренинга не бе никак малък. Тези, които решиха да жертват 5 часа от почивния си ден изслушаха лекция на тема :
Американски парламентарен формат - тип аргументация ; резолюция (Value , Policy)
Начинаещите бяха разделени на две групи с преподаватели - Иван Стефанов и "Джон"
Лекцията бе проведена в неформална обстановка и бъдещите дебатьори , освен че научиха основите на дебатирането , се и забавляваха.
Във втората част на тренинга бяха сформирани два отбора, които след обедната почивка направиха първите си стъпки в дебатирането. Те избраха и темата . върху която да поспорят : "Това правителство твърди, че образователната ни система е ефективна"
Според Иван Стефанов , дебатът който са провели младите участници е бил на доста добро ниво за тепърва прохождащи дебатьори.
Като цяло тренинга се запомни с доста големия ентусиазъм на участниците. За утре са предвидени още няколко учебни дебата.
В понеделник всеки желаещ нека се чувства поканен. В "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" #15 ще се проведе публична дискусия под надслов "Граждани срещу кандидат-кметове" с участието на различни граждански организации, както и на самите кандидат-кметове.
Преди същинската дискусия ще се проведе публичен дебат на тема "Гласуването може да промени живота в София". В този дебат ще вземат участие студенти от клуб "ДЕБАТИ". Входът за суденти е 1 лв.

Присъединете се към клуб "Дебати" и развийте критичното си мислене, езиковите си умения на родни и чужди езици. С две думи забавлявайте се , вършейки нещо полезно за самите себе си. Очакваме ви :!: . Още ли не си се записал - направи го на и-мейл debates_info@yahoo.com

alhimikat (Симион Патеев)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Stefanov
В началото бе словото

Мнение от Stefanov »

Симион, от името на Иван Стефанов (т.е. от мое име) ти благодаря за хубавите думи :D Мога да кажа, че и за мен беше удоволствие да работя с вас - такава забавна и мотивирана група е мечта за всеки обучаващ.
Надявам се да има кой да отрази на форума случилото се в групата на Джон.

Искам само да те поправя за едно нещо - на адреса, който си дал хората могат да се свържат с ежемесечния национален бюлетин за дебати "Дебати Инфо". Да се запишат могат в Yahoo-групата на адрес http://groups.yahoo.com/group/debate-sofia/ или без всякакви формалности като дойдат на някое от събиранията ни в СУ в четвъртък.
Аватар
Pepita
В началото бе словото
Обратна връзка:

ето ни и нас

Мнение от Pepita »

Тъй като се призова към обобщение какво се е случило в групата на Джон / много странно ми изглежда поставено в кавички, но както и да е /, аз се чувствам длъжна да споделя, какво се случи през последните два дни на тренинга за начинаещи дебатьри, на който присъствах и аз. :D
Всичко започна, когато влязохме в стаята, извадихме си лисчетата и се приготвихме да запишем полезната лекция, която трябва да чуем. Но както се оказа в последствие, освен да пишем, трябваше да се научим и да говорим, / а даже и да накараме другите да ни слушат /.
Като човек, който седя и двата дни сред бъдещите дебатьори, бих могла да кажа, че това което се усети бе огромният ентусиазъм на всички ни. На моменти беше даже вече толкова огромен, че се налагаше Джон да поохлажда страстите.
Освен, че всички имахме възможността да дебатираме, да се поизложим мъничко и покажем неспособността си да излагаме логично аргументите си, успяхме да научим и много неща за самите себе си.
В нашите така наречени от мен "учебни дебати", освен темата за образованието, "издебатирахме" и Европейската конституция и тероризмът - теми, в които всички се вживяхме, дори някои / като мен / прекалено.
По отношение на забавлението - то беше 100 процентово.
Доста интересен аргумент на един от дебатиращите по време на обучението например се намираше на въображаема карта на България, на която той показваше и то доста уверено .
Разбрахме, че съществува и нова държава в света на име "Държавата Х", която цитирам "не е много голяма, но и не е от най-малките" :P .
Така и не научихме и спазвахме правилата, което на моменти доста ядосваше, дори отчайваше милият ни обучител, че в един момент си помилих "Този човек сега се пита с какви ли се е забъркал"!

Лично аз съм много щастлива, че станах част от света на "Дебати", а до колко съм разбрала аз и останалите, участващи в тренинга от техния смисъл, ще разберете, ако дойдете в четвъртък вечерта на дебатите с наше участие. Гарантирам ви, че ако не друго, то поне много ще се забавлявате, потапяйки се в нашия ентусиазъм!!! :D
Sw1tched
Форумозавър Рекс

Re: "ДЕБАТИ" проведе първият си тренинг

Мнение от Sw1tched »

alhimikat написа:Още ли не си се записал ...
Изображение
alhimikat написа:Още ли не си се записал ...
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”