Започвам с тези, които ме усъмниха, още щом им видях имената. Чух точно първата фраза на Марин - "Йе лучйевааан лйе стйелле" и бях дотам. Като се напъваш да пееш опера, поне малко от малко трябва да оправиш произношението на съответния език. Не става дума за цяла постановка, а само за една ария! Но то това и на Нетребко някой трябва да й го каже, така че какво да го критикувам момчето...
Майкъл Болтън мяука. Мяучи. Вярно, драма, трагедия, веризъм, това, онова... но тази ария трябва да му забранят да я пее. Да не говорим, че и с микрофон пак не може да пробие оркестъра.
Аланя не го харесвам по принцип, но тази версия на "Тоска" бяха луднали да я въртят по кабеларките, така че съм слушала и гледала доста въпросното изпълнение - енергията в почти всички р-та много ме издррррразни. Акценти, хубаво, ама може да се направи и без да стърже. Да не говорим, че рррррррежисьоррррът е за бой, но то това е друг въпрос.
Дворски го чувам за трети път, може би. Много приятен тенор, наистина. Тук обаче се боря със себе си - пее си всичко както трябва, идеално даже... но чувства ли нещо? Това е единствената ми забележка, която обаче не е малка. Обаче определено съм си го отбелязала като име, ще го следя.
Павароти пък е другата крайност - и той като подхване едни драми на килограми... Него съм го признала като Херцога и това си е. Роден за ролята. Но в драматичните партии прекалява с драматизма - лично мое усещане, разбира се. Ланца също вкарва такава нотка, но при него това не ме дразни - важна е мярката, а и, също така, да не наиграваш. Първо правило в режисурата - не се играят чувства и състояния.
Продължавам да обяснявам как не харесвам Доминго, но в тази роля определено ми допада. Дори
изглежда хубав. Не, сериозно, харесах го.
Карерас - моя голяма тенорова любов, няма спор. Да не говорим, че записът е от хубави за него и гласа му години. Не мога да не отбележа отличната му дикция, винаги ме е впечатлявал с нея, факт. Ама и той бая драма вкара към финала - но съм склонна да му го простя, обикновено няма грешен начин да пееш Пучини, когато става дума за емоция.
И Геда - разбира се, Геда. Радвам се, че си го включил. Прекрасен тенор. Пре-кра-сен.
И сега какво? Четирима ли? И Ланца броим ли го? Ти си пуснал контеста, ти решаваш.
Ето и моето подреждане:
Вариант 1 (без Ланца):
1. Карерас - 4 точки
2. Геда - 3 точки (спокойно мога да разменя местата им, просто са много различни, но и двамата, според мен, разкошни)
3. Доминго - 2 точки
4. Дворски - 1 точка
Вариант 2 (с него):
1. Карерас - 4 точки
2. Геда - 3 точки
3. Ланца - 2 точки (само заради финала бих го дръпнала и още напред, но сърце не ми дава да махна онези двамата)
4. Доминго - 1 точка
РЕДАКЦИЯ: Видях, че сте писали по 5. Пети от така изброените не мога да посоча, честно казано. Нека сложим и Ланца, моля ви, моля ви, мооооля ви... Не че може да спечели, просто за мое улеснение
Тогава класацията ми е:
1. Карерас
2. Геда
3. Ланца
4. Доминго
5. Дворски