Арията на крал Филип II из Сцена 1, Действие 4 на операта "Дон Карлос" - моя любима и една от великите арии за бас. Приятно слушане!
Ето ги италианските звезди, които подбрах след дълго слушане. Е, личните ми впечатления и пристрастия вероятно са оставили някой ваш фаворит извън листата, ама... СОРИ
Но както се случваше и при предишни класации, нови предложения са повече от добре дошли
Чезаре Сиепи
Феручо Фyрлането
Карло Коломбара
Роберто Скандиуци
Разбира се, българските басове имат специалнo място в ранглистата, особено тези, превъплътили се така успешно във Филип II.
Борис Христов
Николай Гяуров
И една изненада за мен - докато се ровичках из Ютюб, попаднах на това изпълнение на неизвестния ми до момента кореец Лим Че Джун, който обаче вече жъне лаври не къде да е, а в Италия, и дава добро изпълнение на тази ария (особено предвид факта, че на азиатците операта не им идва много отвътре
Лим Че Джун
Следва - след Миричою (Ели, скъпа, така се произнася, специално питах една румънска приятелка и ценител на музиката. Всъщност точно тя ми похвали Харастяну
Помпеиу Харастяну
И последен, но не по важност, идва един немски бас, за когото тепърва ще слушаме, надявам се:
Рене Папе