На въпросите на Жокера искам да подчертая, че не съм запознат с нещата толкова добре, колкото би ми се искало и ще изкажа по едно кратко лично мнение
какъв е шансът за нова арабско-израелска война? Според мен на това може да се отговори по най-малкото два основни начина. Обикновенните хора искат мир, без значение от религията. Що се отнася до чуждите интереси, те са толкова много и толкова разнобразни, всичко се крепи на някаква много тънка и съмнителна нишка, политиците последна грижа им е броя на убитите в Газа и взривените автобуси в Хайфа. Целият конфликт от самото си начало не е само между араби и евреи, юдаизъм и ислям.
Сблъсъкът на цивилизациите наистина ли ще бъде на християнството срещу исляма? Да, понеже неразбирането и отказа от комуникация на високо ниво е на много ниско ниво. Диалог трябва да има, много усилен диалог.
Ще оцелее ли Ирак след като го демократизират? Не, поради стотици причини. В вътрешната политика на Ирак, освен намесата на запада, бъркат и неговите съседи. Като цяло си мисля, че там никога няма да има мир, поне близките 70-80 години, докато не се изчерпа петрола, или докато държавата не преориентира цялата си политика към САЩ (или световният лидер, който и да е той). Всичко това, само заради петрола. Друго нещо което си мисля, прилагането на традиционни политически системи по западен образец, на едно тотално различно общество, без да се взимат предвид спецификите му, си е просто загубена кауза.
А С. Арабия? Имаш предвид да се демократизира? Ако наричаш опитите за "основен закон" през 2004 (или и 2005та беше) след натиска на по-либералните слоеве демократизация, аз не мисля така. Цялата им политическа система (до колкото може да се нарече такава) се върти около кралското семейство, няма партии, единственото подобие на избори беше за съмнителната местна власт, естествено без никакво участие на жените, а последната дума тъй или иначе си остава в членовете на фамилията Ас-Сауд. Те са си се ориентирали накъдето е най-удобно за момента, гледат си интереса, както и изпълняват желанията на който трябва и никой няма реална полза или всъщност дори интерес, да променя нещо. Едно важно правило е "Не се опитвай да поправяш нещо, което работи достатъчно добре"
Какво мислиш за харемите? Хехе, до колкото знам, след 4тата жена, ако ти трябват още, почваш да си взимаш наложници и така се образува харема. А дали това се прилага някъде в днешно време, в тази си форма изобщо не знам. А като идея е готино - събираш много красиви и образовани жени на едно място, хем има какво да правите в леглото, хем има за какво да си говорите след това