Филологията

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Филологията

Мнение от Crematory »

Аз я споменах, науката.
Нали се сещаш обаче колко пари дават за изследванията?
Няма да ти е никакво удоволствие, ще трябва постоянно да се молиш на тоя и оня за пари за изследвания :x
И айде, ако за филологията не са нужни много пари, можеш да си четеш в бедната на ресурси библиотека, то какво да говорим за химия и биология, физика, където се искат материали, опити....
Бих се спряла на академична кариера, специално в езикознанието, но не в България.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Съгласен с Крем. И на мен езикознанието ми е много интересно, особено психолингвистиката, но като няма кинти, какво правим? Нали, все пак, трябва чат-пат да се хапва нещо.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

О, аз съм добре запасена с мазнини.
Една година академична дейност и глад добре биха ми се отразили :lol:
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

Е, това за парите ми е съвсем ясно. Но и кръгът някакси е затворен: без наука няма икономика. Парата не пада от небето. По света всички чисти науки (биологи, философия, математика и т.н.) изобщо не се считат за непрестижни. То затова и изпозамина маса народ, без изглед да се върне. Добре де, пак говоря банални неща...
Мисълта ми беше не да субудя у някого гузни чувства, че няма да се занимава с наука. То и аз не знам какво да прави със себе си.
Но ситуацията си е буздуховна и сташничка. И наистина, ако погледнем малко напред във времето, въпросът е: какво правим?
http://jorik.blog.bg/
...............................
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Както един наш преподавател (чието име няма да споменавам) чистосърдечно си призна: "Всеки, който учи филология, е направил голяма грешка още от момента на записването."
Не съжалявам в никакъв случай, но не съм сигурен дали ще се занимавам с това в бъдеще.
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

Според мен по-голяма грешка правят хората които записват нещо, което не им харесва само с идеята, че могат да печелят добре в бъдеще. Аз предпочитам да правя нещо което ми харесва, а пък и вярвам, че ако човек върши нещо, което наистина му харесва и е много добър в това, което прави, с много труд може да си осигури нормален живот.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Зависи какво се има предвид под нормален живот.
И предпочитам да не е с толкова труд, все пак :lol:
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

аз не знам дали основната ми работа ще произтича от тази филология.магистратурата ще е друга. пък и си я харесвам,поради много причини (нищо,че се изложихме на изпита...). еми няма пък да уча маркетинг и да работя в нечие предприятие.сама ще си изкарвам парите,било то и с много труд.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Аз уча Японистика и съм много доволна засега.Средата е чудесна,колегите са амбициозни,преподавателите са на ниво.Единственото,което ме дразни,е липсата на материална база.Например учебника ни е писан през 1993 година и голяма част от нещата вътре са доста остарели вече.Също така почти не се превежда японистична литература на български (все пак разбираемо-кой ще ти се хване за 50-60 човека читатели),и ни се налага да ровим в разни английски,руски,немски и т.н. сайтове/книги.Почти няма произведение,изучавано от нас по литература,което да го има преведено. :? Иначе специалността ужасно ми харесва.А за реализацията-аз съм си оптимистче и се надявам с такъв модерен напоследък език като японския да успея да си намеря хубава и добре платена работа,но по-скоро в чужбина,тъй като тук все още реализацията не е особено голяма...Ама ще видим,има още минимум 3 години,докато завърша.
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Един глас за милата Румънска филология. Колебаех се, когато ми задаваха екзистенциалния въпрос: "Ама какво ще я правиш тая филология?", всеки от нас го е чувал, уви... Но след като ме приеха, всякакви съмнения се разсеяха. До момента единствената ми забележка към учебния план е, че латински език се учи само един семестър, което е критично малко за един бъдещ романист. Всичко останало е полезно и интересно, атмосферата е супер, малки групи, добри преподаватели, добро отношение... Колкото до реализацията... Колкото и да е малка, за която и да е филология, не бих си сменила специалността. Още повече, че тепърва ще се разширяват връзките ни с Румъния, а специалистите са доста малко, така че се надявам да имам поле за изява. И без това на година завършват по 5 души, тъй че конкуренцията е чувствително по-малка. :lol: Аз също нямам против да съм преводач, даже напротив, особено ако се захвана не във фирма за преводи, а в издателство... Предпочитам така да си изкарвам парите пред алтернативата да преподавам в училище (не записах педагогически профил умишлено) или която и да е алтернатива тип продавачка, сервитьорка, рецепционистка, та ако ще и по-висока да им е заплатата. :roll:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

Catherine написа:Колкото до реализацията... Колкото и да е малка, за която и да е филология, не бих си сменила специалността.
И аз не бих си сменила специалността... а за реализацията някак си съм голям оптимист.. Като гледам какви пари се предлагат в преводаческите фирми, никак не ми се струват малко, ако се съчетае и с нещо друго, а да не говорим, че човек владеещ 3 езика трудно би останал без работа... Надявам се да не се лъжа. :P
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Miramar
В началото бе словото

Мнение от Miramar »

mecho написа: Но ситуацията си е буздуховна и сташничка. И наистина, ако погледнем малко напред във времето, въпросът е: какво правим?
По-страшното е, че бездуховността се репродуцира много успешно, донякъде и заради финансовата страна, но много повече заради липсата на истинско желание за промяна.
Защото ако някой се осмели да наруши статуквото, рано или късно ще бъде изгонен, или най-малкото, животът ще му се стъжни. Правят се псевдоконференции, пишат се псевдостатии и дисертации, а младите бягат. Или ако не бягат - науката им е последната грижа, нещо като хоби, което могат да си позволят след като са си заработили парите другаде.
Огромната част от хората в СУ в момента са там, защото не могат да са другаде.
Тъжно, но факт.
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Щом ви се работи като преводачи, браво.
Мен успяха да ме отвратят, не бих си причинила да работя с писмени преводи.
Иначе аз говоря 4 езика, даже 5 с българския :mrgreen:, но както казах, освен хелпдеск друго не се намери.
Все бях неподходяща или с неподходящо образование.
Даже когато тръгнах да си сменям работата, кандидатствах за асистент човешки ресурси (защото съм била секретарка във фирма за ЧР и подразбирах вече от работата, а и ми е интересно). Казаха ми, че нямам подходящ профил, но ме питаха дали искам да работя в Ай Би Ем. Щях да им трясна телефона. :lol: Казах им, че ако ще се махна, не искам да се махам заради друг хелпдеск и въобще не ми се иска да имам нещо общо с хелпдеск повече през живота си като агент. Тя измрънка, че ще погледнат дали има нещо друго подходящо за мен. Очевидно няма, защото така и не се обади повече.
Халал да са ми 4 езика, компютри и прочие.
Miramar
В началото бе словото

Мнение от Miramar »

Crematory написа:Щом ви се работи като преводачи, браво.
Мен успяха да ме отвратят, не бих си причинила да работя с писмени преводи.
Иначе аз говоря 4 езика, даже 5 с българския :mrgreen:, но както казах, освен хелпдеск друго не се намери.
Все бях неподходяща или с неподходящо образование.
A филология ли си завършила? И откъде идва горчивият ти опит?
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Завършвам. Френска.
Успяха да ме отвратят преподавателите от преводите, не фирмите.
:?
Иначе преди много обичах да превеждам, особено стихотворения.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”