Избираеми и факултативни дисциплини - подробно обяснение >
Модератор: sientelo
Избираеми и факултативни дисциплини - подробно обяснение >
леле колко е объркано всичко! Аз съм първи курс право и нищо не ми е ясно относно избираемите предмети. Колко са на брой и как става записването - може ли да запиша повече от един на семестър, за да ги взема в по-долните курсове и да не се занимавам с тях последната година или всеки семестър имам право само на един?До колкото подразбирам ОТ КОЛЕГИ избираеми за този семестър са ми Политология и Политически и правни учения.Кое е по-добре да избера,ако не мога да запиша и двете и как точно става записването?
Seeking love!
Верно е много объркано.
Правилно са ти казали колегите - това са избираемите за 1-ви семестър.Можеш да запишеш и 2-те.
Но по -лесно се взима политически и правни учения.По принцип имаш 3 специализации ( сигурно си видяла в учебния план).За да завършиш трябва да имаш 10 от избираемите за съответната специализация...( тва общо за цялото следване).
Re: otnosno izbiraemite i fakultativnita disciplini
Абсолютно съм съгласен. Изпревари ме даже щях и аз да пускам такава тема. И аз съм 1 курс, но Скандинавистика и доколкото разбирам ние въобще нямаме такива дисциплини първи курсmimka написа:леле колко е объркано всичко!
Къде става записването - по катедри ли трябва да се ходи или как?
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Мхм...колко сте прави за объркването, просто сами и не подозирате.
Честито и уелкъм ту дъ риъл уърлд...
Айде, нъл съм добра кака, ще ви разкажа как е във ФЖМК, но не гарантирам, че е така и във вашите ФАК..ултети.
След известно време (не питайте колко, според зависи
), вероятно 1-2 седмици, изкарват един дъъъъъъъъъъълъг списък, тип чаршаф, с предмети, които можеш да избереш. След което, естествено, ти си харесваш 1 или повече и отиваш да се запишеш (не е точно при секретарките записването, не го знам как се води, нещо като отдел Студенти, конкретно при нас е стая 11). Оттам любезно ти обясняват, че ако не се съберат 8 души, курсът не стартира. При което, естествено, започва едно лудо навиване на колеги, които пък те навиват тебе за други ФАКултативки и така става номерът. По-скоро, така не става, ама нейсе.
Накрая стартират не повече от 3 курса, които, естествено, според теб са най-тъпите и ти решаваш да не запишеш нито един с мотива, че те не те оставят да избираш. На тях обаче не им пука и втория семестър отново ТИ си скъсваш задника, понеже трябва да вземеш и двете факултативни за 1 семестър (при нас се учат 2 избираеми на година + език отделно). А вторият семестър имаше по-прилични работи, в интерес на истината, дори курса дето най го исках, стартира, та сега се чудя как ще се оправям, щото се оказа, че 1. Хич не е лесен, 2. Изпитът е сериозен и 3. Е двусеместриален.
Ами, това е в общи линии за факултативните и ФЖМК. С 2 думи: не ви е работа. Иначе са 2 за година, очевидно няма значение как и кога ще ги запишеш, има много готини работи, но, повечето от тях, така или иначе, не тръгват.
А, да, и последната свинщина, заради която бях решила да се отписвам от ФАКултета. Миналата година първият семестър тръгна една факултативка, Постсоциалистически преход и медии, която я водеше ас. Кирилов (някои от вас вече го видяха). Мхм...и аз реших да я запиша, защото 1. При тоя преподавател бих записала и висша математика и 2. Самият предмет е интересен. Представяте ли си изумлението ми, когато отказаха да ме запишат, защото бил само за ВО, а ние това сме щели да го имаме като предмет 4 курс, при друг преподавател!!! Грх...естествено, и времето на факултативката беше съобразено само с програмата на ВО, та не можех да ходя и като слушател...адски тъпо ми стана, каква е тая дискриминация!
Абе, мани ги, побеснявам само като си спомня, тая година не знам, понеже ми е зле програмата, ама догодина ще видят те просто. Пък и Кирилов няма да има нищо против да му ходя на лекциите, дори и да не държа изпит. Просто номерът е каквото ви трябва, да говорите с преподавателя, щото най ме е яд на тая наша поговорка, че царят давал, а пъдарят - не.
Извинете, че много се разписах, но стане ли дума за администрацията на нашия факултет, ме избива на канибализъм!
Честито и уелкъм ту дъ риъл уърлд...
Айде, нъл съм добра кака, ще ви разкажа как е във ФЖМК, но не гарантирам, че е така и във вашите ФАК..ултети.
След известно време (не питайте колко, според зависи
Накрая стартират не повече от 3 курса, които, естествено, според теб са най-тъпите и ти решаваш да не запишеш нито един с мотива, че те не те оставят да избираш. На тях обаче не им пука и втория семестър отново ТИ си скъсваш задника, понеже трябва да вземеш и двете факултативни за 1 семестър (при нас се учат 2 избираеми на година + език отделно). А вторият семестър имаше по-прилични работи, в интерес на истината, дори курса дето най го исках, стартира, та сега се чудя как ще се оправям, щото се оказа, че 1. Хич не е лесен, 2. Изпитът е сериозен и 3. Е двусеместриален.
Ами, това е в общи линии за факултативните и ФЖМК. С 2 думи: не ви е работа. Иначе са 2 за година, очевидно няма значение как и кога ще ги запишеш, има много готини работи, но, повечето от тях, така или иначе, не тръгват.
А, да, и последната свинщина, заради която бях решила да се отписвам от ФАКултета. Миналата година първият семестър тръгна една факултативка, Постсоциалистически преход и медии, която я водеше ас. Кирилов (някои от вас вече го видяха). Мхм...и аз реших да я запиша, защото 1. При тоя преподавател бих записала и висша математика и 2. Самият предмет е интересен. Представяте ли си изумлението ми, когато отказаха да ме запишат, защото бил само за ВО, а ние това сме щели да го имаме като предмет 4 курс, при друг преподавател!!! Грх...естествено, и времето на факултативката беше съобразено само с програмата на ВО, та не можех да ходя и като слушател...адски тъпо ми стана, каква е тая дискриминация!
Абе, мани ги, побеснявам само като си спомня, тая година не знам, понеже ми е зле програмата, ама догодина ще видят те просто. Пък и Кирилов няма да има нищо против да му ходя на лекциите, дори и да не държа изпит. Просто номерът е каквото ви трябва, да говорите с преподавателя, щото най ме е яд на тая наша поговорка, че царят давал, а пъдарят - не.
Извинете, че много се разписах, но стане ли дума за администрацията на нашия факултет, ме избива на канибализъм!
благодаря!
Много ви благодаря, че ми обяснихте. Вече ми се изясни и от къде да си взема учебния план, така че се надявам скоро да вляза в крак и да се оправя с цялата тая обърквация, бюрокрация, администрация и т.н. 
Seeking love!
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
За нищо, Алекс, аз затова съм тука, да си лафим и да помагам, защото знам какво е да си първи курс, да бъкаш от въпроси и да няма никой, който да ти помогне. Аз колкото ядове брах така миналата година...
Иначе пак казвам, питайте за предмети, изпити, преподаватели, административни глупости (доколкото мога да помогна) и изобщо всичко, свързано с ФЖМК. Не забравяйте, че аз вече съм минала по тоя път.
А, да, и което е похвалното, съм жива 
Иначе пак казвам, питайте за предмети, изпити, преподаватели, административни глупости (доколкото мога да помогна) и изобщо всичко, свързано с ФЖМК. Не забравяйте, че аз вече съм минала по тоя път.
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка: