През 1994-95, когато почна да излиза списание "Мегаигри" (но беше на "Плеяда", не на "Мега"), вътре имаше мегабрутални неща - там Колин започна да пуска "Реката...", парче по парче. Живеех от брой за брой. После се появи и "Тъмната страна на земята" на части, а черешката на тортата беше "Патрул за ада" - който не го е чел това чудо, е загубил - няма такава дебилна книга!!! Това списание беше чудесно - по детски наивно и печатано на амбалажна хартия, но те култовите неща са така
Ениуей, сега за чужденците - имената не са много, но са ГОЛЕМИ - Стийв Джаксън и Иън Ливингстън и тяхната размазваща серия книги Fighting Fantasy, преведена много грешно и оригинално като "Битки Безброй".
Принцесата е права - тези книги са безумно сложни, но това ги прави още по-супер!
Примерно "Магьосникът от Огнената планина" - това чудо със събирането на ключовете и комбинирането на номерата ми вадеше душата, писна ми да умирам на предпоследния епизод. Пък и самата книга е неминаваема, ако човек не си нарисува карта с бележки по нея - лудница!!!
После идва моят сай-фай фаворит - "Звездолетът-скитник". Страхотен сюжет, адски много планети за изследване и фльонгата - събирането на данните за черните дупки и избирането на правилната такава в края. На десетия опит успях да я уцеля
Но малко ли още има - "Боец на колела", "Градът на крадците", "Цитаделата на хаоса" (която не е издавана в България, май)... И всичките си заслужават!!!
Сега към, така да се каже, солта и пиперът на книгите-игри - сериите!
Без да омаловажавам "Реката...", която ако беше сценарий или по-солиден роман и ако не беше създадена в България, щеше да прати Колин някъде малко след Робърт Хауърд, наистина

, но за мен върховете са два - серията "Магьосничества" на Стийв Джаксън и "Кървав Меч" на Дейв Морис и Оливър Джонсън.
Първата - заради характерния за Джаксън разбираем стил, влудяващата трудност, вниманието към детайла и изобилието от възможности, прикриващи идеално единствения верен път

А и заради интересните фентъзи-същества вътре
Втората - заради НЕВЕРОЯТНАТА история (не, сериозно, книгата е истински ребус за знаещи и можещи - препратките към реални събития и личности от човешката история са безброй и виртуозно и елегантно почти прикрити), съвършената за книга-игра бойна система (опция да играе с до 4 човека на малки тактически карти за всяка битка - красота!), класическите за РПГ персонажи - Warrior, Rogue, Priest и Wizard, наборът от магии и умения и ранговата система с точките за опит, които за мен са ненадминати в жанра. Ох, разчувствах се
Стига съм писал, че стана ега ти какъв чаршаф! Ама така е то, като се сетя за доброто старо време и спирка нямам