Български детски/младежки филми от соц. времената

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Български детски/младежки филми от соц. времената

Мнение от Търговецът на кристал »

Имаше подобна тема (за българското кино) по-рано, но в името на частния интерес (Бате Боро, не ми трий темата, мооооля) - имам да пиша курсова работа - да ви питам:

1. Кои детски/младежки филми от ония времена сте гледали?
2. Кой ви е любимият и защо?
3. Кой, според вас (и разказите на очевидци около вас) най-добре отразява реалността в соц-а?
4. Какво не ви харесва в тях?
5. Кой ви е направил най-силно впечатление (може и да не ви е любим)?
6. От онова, което сте видяли в тях, има ли нещо, което ви се иска да присъстваше и в нашето ежедневие?
7. Гледали ли сте съвременни български детски филми ("Ваканцията на Лили", "Пътят към върха" и др.), какво ви прави впечатление около тях?
7. Каквото ви душа иска... всичко, за което не съм питала (щото аз мога много още да питам, че тия филми са ми голяма любов и емоция, така че въпросите са само насочващи), а искате да споделите. :bom:
Давам хинт, макар че повечето ще се сетите за заглавия без проблеми: "Войната на таралежите", "Таралежите се раждат без бодли", "Изпити по никое време", "Рицар без броня", "Куче в чекмедже", "История с куче без куче", "Васко да Гама от село Рупча", "Момчето си отива" ("Не си отивай" също ще го сложа към младежките, макар че той си е доста... граничен случай), "Вчера", "Всичко е любов", "Петимата от "Моби Дик", "Йо хо хо" и др.
Ще съм благодарна на всякакви изповеди тип "искрено и лично", много ще ми помогнете.
* Уточнявам, под "детски/младежки филми" в случая разбираме не филми за деца, а филми, в които участват деца в някои/повечето от главните роли и имат ключова роля в развитието на конфликта.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Re: Български детски/младежки филми от соц. времената

Мнение от DADO »

Освен гореизброените на които съм голям фен, имаше и едно филмче "Похищение в жълто". Отдавна го търся, но го няма никъде, дори в безкрайните простори на бг торенти и п2п мрежи. Гледайте го, ако имате възможност! Между другото, режисьорката на филма е съпругата на екс-ректора на СУ Боян Биолчев!
Ibiza DJ
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Това съм го чувала като заглавие, но не съм имала удоволствие да го гледам. Ако го намериш, свирни.
И, впрочем, днес ти ли беше в 13.25 на паметника Левски? Щото докато реша дали си ти, или не - и се разминахме. На дневна светлина изглеждаш по-различно и реших да се вкарвам в беля с други мъже, в случай, че бъркам.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Търговецът на кристал написа:Това съм го чувала като заглавие, но не съм имала удоволствие да го гледам. Ако го намериш, свирни.
И, впрочем, днес ти ли беше в 13.25 на паметника Левски? Щото докато реша дали си ти, или не - и се разминахме. На дневна светлина изглеждаш по-различно и реших да се вкарвам в беля с други мъже, в случай, че бъркам.
Аз бях. Между другото, и ти на дневна светлина изглеждаш по-различно, и не събрах кураж да те попитам дали си ти.
Филмчето от доста време го търся, но... Може би в п2п го има, но сега нямам е-муле на компа си, нито дц++, а може и там да няма. Впрочем, много български филми вече са издадени на двд, защо и него не го издадат?
Ibiza DJ
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Dude, тая тема, че няма да се ползва по предназначение, няма, ами дай да я оспамим поне.
Косата ми беше накъдрена и бях накокилена на токчета, така че е нормално да не ме познаеш - дънки и пуловер по нощите vs. бял панталон и висок ток през деня. А трябва да е обратно, тц, тц, тц...
Ама айде, другият път да се познаем. :albino:
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Търговецът на кристал написа:Dude, тая тема, че няма да се ползва по предназначение, няма, ами дай да я оспамим поне.
Косата ми беше накъдрена и бях накокилена на токчета, така че е нормално да не ме познаеш - дънки и пуловер по нощите vs. бял панталон и висок ток през деня. А трябва да е обратно, тц, тц, тц...
Ама айде, другият път да се познаем. :albino:
Току що описа 20 мои колежки... Ксенон ще има да се запознава...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мне, аз съм дъ уан енд онли (минути за реклама). Твоите 20 колежки могат да си ядат.... ушите.
Айде кажи нещо за филмите, бе...
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Не гледам много български филми...

Имам си определени изключения всъщност... но са рядкоизлъчвани филми...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър
Курс: друг

Мнение от necrozis »

"Васко да Гама от село Рупча" :D ... много яко филмче
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Гледала съм много, но не всички помня ясно.
Войната на таралежите, С деца на море, Таралежите се раждат без бодли, Следите остават, Куче в чекмедже, Търси се съпруг за мама (не знам дали е съвсем детски, но нали детето трябва да има роля в конфликта). От младежките - Вчера, Момчето си отива.
Любимият ми е Войната на таралежите - няма такъв смях :mrgreen:
За реалността и соца, нямам си и представа - не съм го живяла, а вкъщи не се е обсъждал толкова :roll: Знам за разните му там пионерчета, чавдарчета, строй, но то го има във всичките детски филми, които помня.
Няма нещо, което да не ми харесва :)
От тези, като по-малка, много плачех на Куче в чекмедже. Не знам защо точно, май ми беше мъчно за Митко, че е все самичък :(
Да съм имала в ежедневието си...спокойствието, което те са имали- сигурността, че няма какво да им се случи сами на улицата.
Нови детски/младежки филми не съм гледала :)
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

1. Кои детски/младежки филми от ония времена сте гледали?

Май всички
2. Кой ви е любимият и защо?

От детските - История с куче без куче. Защото момиченцето е ... хахаво и готино. Иначе - Вчера

3. Кой, според вас (и разказите на очевидци около вас) най-добре отразява реалността в соц-а?
Вчера, Всичко е любов, История с куче без куче

4. Какво не ви харесва в тях?
Има много пълнеж.

5. Кой ви е направил най-силно впечатление (може и да не ви е любим)?
Всичко е любов

....

нямам мнение по другите :)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мерси ви. :)
Стига ми повече, както се казва, исках просто да придобия някакво бееегло впечатление, щото аз съм много пристрастна. Любимите ми филми са "Войната на таралежите" (ама наистина го обожава), също "Изпити по никое време", а от младежките - без съмнение "Момчето си отива" (и "Не си отивай", който даже ми е по-любим, но вече излиза от графата "младежки"). "Маргарит и Маргарита" и "Всичко е любов" ме впечатлиха ужасно много, но ми е трудно да ги гледам, защото наистина има много жестокост и все ми се ще краят да е различен... а той все не е. :|
"Вчера" някакси не можа да ме докосне, не знам... всичко много го хвалят.
В края на ноември
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Ааа, Маргарит и Маргарита е супертежък :shock: Въобще не бих го причислила към младежки...
Всичко е любов не го помня. Може и да не съм го гледала.

Вчера е хубав, но...трябва да си му в духа някакси.
Сега се сещам един - Меги. Него гледали ли сте? Гледала съм го преди десетина години. Той е сравнително нов, от края на соца, но пак е доста показателен за тогавашните нрави. Беше ме впечетлил основно с темата за Джон (Бийтълс), тъй като много ги харесвам, а неговите песни отразяват и част от моето виждане за света...Или виждането ми за света е формирано от слушане на Imagine и July Morning. Както и да е.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, младежки е - занимава се с младежи, все пак - каквото и да им се случва.
А "Всичко е любов" е едно от нещата, които трябва да се гледат - не само заради Иван Иванов. Той е бил в ТВУ, проблемно дете, излиза и се влюбва в момиче от добро социалистическо семейство. И се сещаш, че не може да няма проблеми, да не говорим, че няма "бивши" възпитаници на ТВУ... Филмът е тежък колкото си щеш, но някак по-поносим от "Маргарит и Маргарита" - като го гледам него, после с дни не мога да се съвзема, много ми бърка в здравето.
За "Меги" се сещам, вярно... "Бийтълс" са ми страст и днес, родила съм се в грешно време.
В края на ноември
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Абе, "Похищение в жълто" май го видях някъде на DVD, много се изкефих на този филм като малък!
Ibiza DJ
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”