КСК 2008 - САМО история

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Re: КСК 2008 - САМО история

Мнение от TsarBoris »

blackout написа:P.S. Не е баш тъй, Теофан казва за съюза между тях само, че славяните са "под пактон", което има две значения - под договор или под ярем. Тъй че хиич не са категорични Теофан и Никифор. :blackeye:
Ами ето на Теофан:
... Като видели(българите), че мястото е много сигурно – отзад поради реката Дунав, отпред и отстрани поради теснините и Понтийско море, и след като покорили измежду намиращите се там славянски племена т.нар. седем племена, поселили северите от предната клисура до Верегава [вероятно Ришкия проход] към източните части, а към юг и запад до Авария останалите седем племена, които плащали данък. И тъй, след като се разширили в тези места, възгордели се и започнали да нападат и да поробват крепостите и земите, които били под ромейска власт. Принуден от това, императорът сключил мир с тях, като се съгласил да .им плаща годишен данък за срам на ромеите заради многото ни грехове.
И Никифор:
Те преминали Истър, [спуснали се] към така наречената Варна, близо до Одесос, и до разположената по-нататък вътрешна земя и когато видели, че мястото е укрепено и осигурено отвсякъде, и от реката и от непреходимата местност, установили се тук. Те покорили и славянските племена, които живеели наблизо, и заповядали на едните да бранят земите, които граничат с аварите, а на другите да пазят земите, които са съседни на ромеите. Между това, те след като се укрепили и се усилили, започнали да опустошават селата и градовете на Тракия. Императорът пак, като гледал това, принудил се да сключи договор с тях при условие да плаща данък.”
Не виждам къде става въпрос за съчетание на думите,което да се преведе "под договор" поне в тези откъси от хрониките.Но няма значение,май ще е най-добре да не пълним темата с исторически дискусии и да се отвори нова.
Аватар
Osiris
В началото бе словото
Специалност: Овцеистика
Курс: първи

Мнение от Osiris »

rainfall написа:И аз писах за Априлското! Много си я обичам таз тема. Само че пропуснах за М.Балабанов и Др. Цанков, понеже не се сетих за името на втория и в тоя момент такава паника ме беше обзела, че нямах шанс да се сетя. Дано ни дадат бонусче, че сме избрали по-трудната според мен тема. :bounce:
Само аз ли си мисля, че Марко Балабанов и Драган Цанков не влизат в темата за Априлското въстание. Според мен трябва да се опише накратко реакцията в западните държави и Русия и нищо повече. Дано не бъркам.
НО КОМЕНТ
Аватар
Anor``
В началото бе словото

Мнение от Anor`` »

И в моята тема се включват ;)
"Най-силното страдание се поражда от удължаване на най-сладкото желание"
Аватар
elektra_
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от elektra_ »

Драган Цанков и Марко Балабанов влизат 100 %-с тяхната мисия и посещението им в Лондон,Париж,Рим,Берлин и Петербург завършва темата.Влиза и БЦБО-преди тяхната мисия.Аз това го написах но страхът от негостиг на време ме панира и много ме е яд,че забравих причините за поражението.
Право, 1-ви поток, 4-та група
Аватар
Silmarien
От дъжд на вятър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети

Мнение от Silmarien »

Osiris написа:
rainfall написа:И аз писах за Априлското! Много си я обичам таз тема. Само че пропуснах за М.Балабанов и Др. Цанков, понеже не се сетих за името на втория и в тоя момент такава паника ме беше обзела, че нямах шанс да се сетя. Дано ни дадат бонусче, че сме избрали по-трудната според мен тема. :bounce:
Само аз ли си мисля, че Марко Балабанов и Драган Цанков не влизат в темата за Априлското въстание. Според мен трябва да се опише накратко реакцията в западните държави и Русия и нищо повече. Дано не бъркам.

напълно съм сигурна, че не влиза!!! поне при мене няма такова нещо, въпросната делегация се споменава в темата за развитие на България до Съединението, при това само с едно-две изречения. ;)
...sweet dream or a beautiful nightmare - either way I don't wanna wake up from you...
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Напълно си сигурна, че не влиза в твоята тема, а от къде си напълно сигурна, че не влиза в ключа на проверяващите? :mrgreen:
Глупости правят умните хора. За останалите това е ежедневие.
Оскар Уайлд
Аватар
Magiota
В началото бе словото

Мнение от Magiota »

Здравейте отново приятели!

Да споделя това, което и аз знам по този въпрос със отношенията между славяни и прабългари. След като прабългарите навлязли на юг от Дунава, те осъществили контакт със Съюза на седемте племена. Сключили договор, наречен "Юпо пактон", който признавал доминиращата роля на прабългарите, но запазвал автономията на славяните. Е те това ни казаха професорите, тай че това писах и аз.

Успех, дерзайте!
Who if not me, when if not now?!!
http://s2.bg.bitefight.org/c.php?uid=110720
hernan
В началото бе словото

Мнение от hernan »

Драган Цанков трябва да се пише накрая..все пак обиколката е във връзка с издевателствата над българското население по време на въстанието :)
Аватар
n_power
В началото бе словото

Мнение от n_power »

Silmarien в грешка си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Гарантирам,че се включва мисията на Д.Цанков и М.Балабанов,просто си залагам...айде да не казвам кое! Темата не е ограничена с години или с нещо друго,това означава,че трябва да включи причини,подготовка,ход и последици от въстанието,а меморандума на Цанков и Балабанов определено е във връзка с въстаниерто.
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Потвърждавам, че Драган Цанков и Марко Балабанов влизат в темата и по-специално в нейния край. Те спомагат за популяризирането на идеята, че на българите трябва да се помогне от ВС по военен път.
Don't think you are, know you are!
Аватар
bobenceto
Пишете, о, братя

Мнение от bobenceto »

Аз също смятам, че Драган Цанков и Марко Балабанов влизат в темата, даже си мисля че е много важна част от нея...
Don't think about the problem, think about the decision...
Аватар
Nomad
В началото бе словото

Мнение от Nomad »

Здравейте.Успех на всички и добри резултати пожелавам.
Лично аз написах 11 страници за 1вата тема и не съм доволен,защото знам ,че съм изпуснал някои неща ,сбъркал др и т.н..Чудно ми е само ,тези които са писали по 16,17,20 стр за аспарух и тервел ,какво толкова писаха ?
alLuRe
В началото бе словото

Мнение от alLuRe »

Nomad написа:Чудно ми е само ,тези които са писали по 16,17,20 стр за аспарух и тервел ,какво толкова писаха ?
хаха добър въпрос :mrgreen: аз написах 18, но едър шрифт и се оказа, че всичко, което съм написала са пълни глупости...чак сама не мога да повярвам на въображението си :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: от къде съм ги измислила нз :roll: :mrgreen:
Аватар
vasileva_n
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от vasileva_n »

абе гледах в някакъв филм ли беше предаване ли нз и аз! :bounce: и там казваха че всъщност хан Аспарух и прабългарите били християни :shock: вие какво мислите по този въпрос ?
"За да направиш прерия е нужно - пчела и детелина и една мечта голяма. Ако мечтата е достатъчно голяма, може и без пчела и детелина."
Аватар
n_power
В началото бе словото

Мнение от n_power »

vasileva_n написа: и там казваха че всъщност хан Аспарух и прабългарите били християни :shock: вие какво мислите по този въпрос ?
Твърдо НЕ.Доказано е,че почитат бог Тангра (те са "монотеисти" или "близо до монотеизма") ; жрецът им се нарича шаман,а храмът - капище ; прилагат жертвоприношение - нещо МНОГО НЕ ХРИСТИЯНСКО :roll: ; развит е тотемизмът , вярват и в "орендата"..... за тези неща в историографията НЯМА спор.
Най-вероятно са казвали,че НЯКОИ от тях са приели християнството,което е логично поради взаимосъжителството им с византииците,които са заварили на Балканите.Но каква е съдбата на тези християни казаха ли? Според мен същата като на Енравота (първият син на Омуртаг) !!!!
Последно промяна от n_power на 15 Май 2008, 10:55, променено общо 1 път.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”