Един изпит ще важи за всички вузове

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Един изпит ще важи за всички вузове

Мнение от alhimikat »

Многократното явяване на кандидатстудентски изпити по един и същ предмет в различни университети да отпадне и да се замени с централизирани национални конкурси или с матурите. Бакалавърското обучение да стане 3-годишно, а студентите да си плащат, ако по своя вина повтарят годината.
Това са част от идеите, залегнали в изготвената от предходния екип в МОН концепция за развитие на висшето образование. Документът ще бъде представен на ректорите през октомври, ще се разгледа и от новия екип в МОН.
Според концепцията на МОН вузовете трябва да бъдат задължени да приемат матурите като приемен изпит. В момента висшите училища автономно решават дали да зачитат тези оценки. До провеждането на матурите се предлага алтернатива - въвеждането на централизирани изпити по всеки предмет по подобие на тези в 7-и клас. Комисиите обаче ще са национални. Самостоятелни изпити се предвиждат само за висши училища със специалности в сферата на изкуствата и спорта.
Предложеното съкращаване на бакалавърските програми е в унисон с препоръките на ЕС към преминаване към 3-годишно обучение за сметка на по-дълги, 2-годишни магистърски програми. Ако идеята бъде приета, завършили като специалисти възпитаници на колежите ще получат автоматично статут на бакалаври. Предвижда се и възможността за откриване на нов тип училища, които да обучават само магистри.
Платените магистърски програми да отпаднат предвижда още концепцията. "Идеята е да спазим общия принцип за несмесване на двата режима на финансиране - държавен и частен", обясни доц. Димитър Денков от СУ, съавтор на концепцията. За сметка на това се предвиждат по-високи държавни такси за магистрите спрямо тези за бакалаврите и повече гарантирани места за държавна поръчка. Идеята е местата за магистри да са 30% от тези, предвидени за бакалаври. Вместо задължителни такси за бакалаври държавата ще определя само горната им граница, за да има конкуренция между вузовете.
Ограничава се и порочната практика държавата многократно да финансира обучението на студенти, неспособни да завършат в предвидения срок. За всяка просрочена година следване студентът ще плаща минимум 70% от осигуряваната от държавата издръжка на 1 студент. Годишната издръжка по повечето специалности надхвърля 1000 лв. Реалната цена на издръжката студентите ще плащат и при получаване на второ висше образование - втора бакалавърска или магистърска диплома.
От безсрочни преподавателите да минат на срочни договори - 15 г. за професор, 10 - за доцент, 5 - за главен асистент, предвижда още концепцията. Договорите се удължават след атестация.

Отзвук

Предложенията за въвеждане на единни приемни изпити в университетите се приема различно от академичните среди. Приветствам тази идея, защото тя би облекчила кандидатите. Голямото предизвикателство тук е създаването на добри национални комисии, коментира зам.-ректорът на СУ Димитър Гюров.

Според него обаче идеята ще породи съпротива заради прекратяването на самостоятелните кампании. Подобна практика вече съществува за техническите университети, които признават взаимно оценките си.
Повече консенсус събира предложението за съкращаване на бакалавърските програми с 1 година и удължаването на магистърските. Това е неизбежно, казва Гюров. И според ректора на УНСС проф. Борислав Борисов идеята е добра, защото в момента 4-годишни програми изкуствено се запълват с ненужни дисциплини. Академичните среди са добре настроени и към финансови ограничения относно повтарящи години от следването си студенти. Идеята за премахване на платената магистратура обаче вероятно ще предизвика спорове. Тези програми откликват на потребностите на бизнеса и няма логика да има само държавна поръчка, коментира Борисов. Според него въпреки спорните идеи концепцията дава добра основа за дебат.

Източник: в. Сега
29-09-2005

2005 © VObg.net

КОМЕНТАР :

Въпрос на време беше от МОН да внесат подобен проектозакон.Дълго време не бе предприемано нищо, от страна на институциите, в сферата на образованието! Дано тези първи стъпки не се окажат и последни, така както и много други начинания на Министерството. Въпрос на време е да разберем дали г-н Даниел Вълчев е сполучливият избор за министър на просветата.
На нас ни остава да чакаме и да наблюдаваме.
(Симион Патеев)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Re: Един изпит ще важи за всички вузове

Мнение от Malizia »

здравей alhimikat! Отново с интересна тема....
Всички тези промени са необходими и правилни...
alhimikat написа: Предложеното съкращаване на бакалавърските програми е в унисон с препоръките на ЕС към преминаване към 3-годишно обучение за сметка на по-дълги, 2-годишни магистърски програми.
:)

Навсякъде в Е-па бакалавърските програми са наистина 3 години, а удължаването на магистърските е закономерно- така можеш да специализираш "по-тясно" по специалността, което увеличава качеството на подготовката и възможностите за бъдеща реализация...
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

И к'во - платената магистратура отпада, така ли?
Ами ако нямам достатъчно висок успех за държавна поръчка? Духам? :?
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

alhimikat написа:...Годишната издръжка по повечето специалности надхвърля 1000 лв. Реалната цена на издръжката студентите ще плащат и при получаване на второ висше образование - втора бакалавърска или магистърска диплома...
Правилно ли разбирам че ако искам второ висше ще требе да се ръсна с поне хиледарка?!? :evil: Айде разбирам защо повтарящите ще си плащат, но защо и тези които искат второ висше?
Аватар
Eve
В началото бе словото

Мнение от Eve »

а дали ще се запази досегашната възможност ако заваршвам бакалаварска степен в СУ да карам магистратура в УНСС или НБУ???
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

Циндил-Пиндил написа:И к'во - платената магистратура отпада, така ли?
ми явно ..... , но не ми се струва това изобщо да стане, със сигурност няма докато ние завършим 8)
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

twiggy написа:
Циндил-Пиндил написа:И к'во - платената магистратура отпада, така ли?
ми явно ..... , но не ми се струва това изобщо да стане, със сигурност няма докато ние завършим 8)
То даже и да стане и да ги приемат тези промени, ние би трябвало да сме заварено положение. Но ако караш второ висше няма заварено :? :!:
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Eve написа:а дали ще се запази досегашната възможност ако заваршвам бакалаварска степен в СУ да карам магистратура в УНСС или НБУ???
Мисля, че се запазва

здрасти Malizia - мерси
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
united_colors
От дъжд на вятър
Курс: четвърти

Мнение от united_colors »

Temporary написа:
alhimikat написа:...Годишната издръжка по повечето специалности надхвърля 1000 лв. Реалната цена на издръжката студентите ще плащат и при получаване на второ висше образование - втора бакалавърска или магистърска диплома...
Правилно ли разбирам че ако искам второ висше ще требе да се ръсна с поне хиледарка?!? :evil: Айде разбирам защо повтарящите ще си плащат, но защо и тези които искат второ висше?
Явно е едно и също да не можеш да вземеш изпити и да искаш да взимаш още доста....
"в момента 4-годишни програми изкуствено се запълват с ненужни дисциплини" ректор на университет да каже, че в неговото уни се предават ненужни дисциплини... хмм ... а изпити по тях държат ли се? ...
А тва да принуждават за матурите е повече от глупаво... просто не искам да го коментирам...
Тежко им на тея дето са 9-ти 10-ти клас, ще им объркат програмата отново... После що в училищи подготовката незнам си кво...
Иначенякои други неща ще е добреда се променят...но тези... не вярвам тва да е проблема на нашето образование :D
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

йее, и кво сега? явява се човек на един изпит, да речем по математика (визирам своя случай, аз се явих на 5 тая година) и ако изкара хубава оценка - влиза навсякъде, ако не - влиза в някоя забутана специалност, ако го скъсат - отива войник (ако е момче). тва беше грешката на кандидатсването за гимназистите, те сега искат да го въведат и тук.. добре де, мен лично не ме засяга чак толкова, вече минах през тва и не вярвам да ми се наложи да повторя, ама все пак въпросът е принципен :roll: един-единствен изпит.. колкото и да си учил, shit happens..

другите въпроси няма да ги коментирам понеже не съм компетентен по тях засега
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
Trysth
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Trysth »

да бе. то от една страна е тъпо да се разкарваш и цяла бг (както при мен) и да правиш изпити до побъркване, но и варианта с единия изпит е смотан. от една страна е по-удобно до колкото ти се спестява разкарването. но от друга може да те преебат яко. изпита е голяма доза късмет. какво ще се падне, какво ще ти дойде в главата и т.н. да залагаш само на един изпит не е работа, според мен. а и различните вузове имат различни изисквания, съптветно различна трудно на изпитите. ше го видим на края къв ше го одърви министерството.
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

ако е един изпит според мен ще се получи следното на 1 класиране навсякъде ще са приети едни и същи хора и за другите кофти
Изображение
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Tripio написа:йее, и кво сега? явява се човек на един изпит, да речем по математика (визирам своя случай, аз се явих на 5 тая година) и ако изкара хубава оценка - влиза навсякъде, ако не - влиза в някоя забутана специалност, ако го скъсат - отива войник (ако е момче). тва беше грешката на кандидатсването за гимназистите, те сега искат да го въведат и тук.. добре де, мен лично не ме засяга чак толкова, вече минах през тва и не вярвам да ми се наложи да повторя, ама все пак въпросът е принципен :roll: един-единствен изпит.. колкото и да си учил, shit happens..

другите въпроси няма да ги коментирам понеже не съм компетентен по тях засега
Не съм съгласна с теб,защото не е честно ти да се явиш на 3 равнопоставени изпита по математика за СУ,а тези които кандидатстват с език - само на 1! Пък като покажеш,че не знаеш оставаш за догодина! Все някой губи от дадена ситуация. Както сега учим по икономика, ако един е богат,то друг ще е беден, ако си щастлив в този момент, то в същия - някой палче и др.
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

nefertari написа:ако е един изпит според мен ще се получи следното на 1 класиране навсякъде ще са приети едни и същи хора и за другите кофти
Да, но ти ще си знаеш оценката и ще прецениш къде искаш най-много и там ще се запишеш със съответната оценка. Например получаваш 5,50 ,тогава си кандидатстваш само на едно място! Защо ти е с 5 или 5,50 да се бориш в няколко града? Е,друг е въпросът,ако вече си изкарал/а под 5, тогава става рисковано!
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Trysth написа:да бе. то от една страна е тъпо да се разкарваш и цяла бг (както при мен) и да правиш изпити до побъркване, но и варианта с единия изпит е смотан. от една страна е по-удобно до колкото ти се спестява разкарването. но от друга може да те преебат яко. изпита е голяма доза късмет. какво ще се падне, какво ще ти дойде в главата и т.н. да залагаш само на един изпит не е работа, според мен. а и различните вузове имат различни изисквания, съптветно различна трудно на изпитите. ше го видим на края къв ше го одърви министерството.
А по ли е хубаво, както в Испания, да имаш право да кандидатстваш само в твоя си район на местоживеене?
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”