Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Вяра и религия.

Мнение от FightForFreedom »

Темата е поле за разширен коментар на митични вярвания и религиозни убеждения.
С други думи- в какво вярвате? Вярвате ли в Бог, в богове, в демони, в ангели и дяволи, в суеверия, в символика, в религиозната любов, в метафизични теории и т.н.?
Аз лично вярвам в постижимостта на свободата на духа- свобода човек да бъде над собствената си култура или с други думи- моята личност да служи на мен, а не аз на нея.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Вяра и религия.

Мнение от Don Horhe »

Вярвам, че всичко и всички са въплъщения на една безкрайна и безгранична сила, или по-скоро потенциал, който се самоосъзнава. Всичко започва и свършва с нея. Тя не мисли, не иска, просто съществува. Вярвам и в кармата, че всичко си носи определени последствия, няма нищо случайно и че животът тук на земята е кратък, преходен стадий на съществуване на душата, която е част от гореспоменатия самоосъзнаващ се потенциал. Най-вече вярвам в себе си. Всички религии в съвременния им вид са за кофата, а хората, които сляпо им вярват без да мислят сами за себе си, са олигофрени.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

религията е нужда да се вярва в нещо по-висше,което да ни внушава да живеем праведно. всички религии проповядват вяра в Бог,когото обаче никой не вижда и чува. който има своите заповеди и хората ги следват,за да идат един ден в рая,който всъщност не съществува :) въпроса е да вярваш в себе си,да имаш надежда за по-добро,да не правиш злини. останалото никой не може да докаже.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Струва ми се, че на повечето хора им липсва уважение към религиите. Всъщност няма цивилизация, която да е възникнала без религия. Няма култура, която да не притежава религиозни елементи. Религиозно вярване означава вярване в възможността за намеса на сила-посредник в човешките дела. Вярата в магия се различава по това, че магичните сили са под директната власт на човека, докато религията казва, че не човекът има незначителна сила и че единственият му шанс да направи нещо значимо е чрез божествен агент. За християните този агент е Бог-Отец. Вярата в магия и вярата в сила-посредник не се отричат, но въпреки това повечето хора вземат страна и казват или "аз съм достатъчно силен, за да постигна целите си сам", други казват "не мога да се справя, Боже, помогни ми!". Третата част от човечеството е частта на учените- те отново решават, че сами не могат да се справят, но ще изобретят оръжие за постигане на целите си.
Аз лично обичам хибридизацията и не се ограничавам с един единствен път за реализация на целите си. Моят стремеж е да вярвам, но не сляпо. Тук говоря за разграничаване на термините вяра и знание- те за мен не са синоними. Сляпо вярващите забравят, че не знаят дали нещото в което вярват, съществува, но това не променя факта, че не знаят.
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Don Horhe написа:Вярвам, че всичко и всички са въплъщения на една безкрайна и безгранична сила, или по-скоро потенциал, който се самоосъзнава. Всичко започва и свършва с нея. Тя не мисли, не иска, просто съществува. Вярвам и в кармата, че всичко си носи определени последствия, няма нищо случайно и че животът тук на земята е кратък, преходен стадий на съществуване на душата, която е част от гореспоменатия самоосъзнаващ се потенциал. Най-вече вярвам в себе си. Всички религии в съвременния им вид са за кофата, а хората, които сляпо им вярват без да мислят сами за себе си, са олигофрени.
:notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Вярвам в съдбата. А под "съдба" имам предвид едно много по-широко от класическото разбиране за "орис" понятие, което ще обясня, след като сготвя.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Вие се гаврите с религиите, ама ако не бяха те, до с'я да сме се изпоизяли... :drunken:
Зарежете тъпите религиозни войни.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Винаги съм вярвал, винаги съм бил религиозен. За мен двете са силно взаимосвързани.
Изображение
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Вярвам както е написано в Символ веруюто:
http://www.pravoslavieto.com/molitvoslo ... veruju.htm
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Boromir написа:Винаги съм вярвал, винаги съм бил религиозен. За мен двете са силно взаимосвързани.
Абсолютно подкрепям.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Ето това е темата :!:
Вярвам в съществуването на Бог, но не съм религиозна. Напротив. Т. е. не се подчинявам на нещо, което знам, че ме ограничава - "трябва това и това, не трябва онова". Не може да се каже, че съм сатанистка или нещо подобно, но открай време имам увлечение към тъмната страна, към всичко мистично, тайнствено, апокрифно, забранено, метафизично, всичко, извън догмите и установеностите на религията. :twisted:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Blood Countess написа:Ето това е темата :!:
Вярвам в съществуването на Бог, но не съм религиозна. Напротив. Т. е. не се подчинявам на нещо, което знам, че ме ограничава - "трябва това и това, не трябва онова". Не може да се каже, че съм сатанистка или нещо подобно, но открай време имам увлечение към тъмната страна, към всичко мистично, тайнствено, апокрифно, забранено, метафизично, всичко, извън догмите и установеностите на религията. :twisted:
The Dark Side of the Force is a pathway to many abilities,some considered to be ... unnatural! :twisted:
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Нямаше ли такава тема едно време в Потребители?
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Простете, принцесо, аз съм нов тук и не съм така детаилно запознат с всички пускани теми, за разлика от ваше великолепие.
Тъмната страна наистина е път към умения, някои от които считани за неестествени!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Извинен сте :wink:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”