Ако си кандидат за Факултета по Журналистика - идвай тука :)
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
prime_specimen
- В началото бе словото
Re: Ако си кандидат за Факултета по Журналистика - идвай тука :)
сигурно вече са задавали подобен въпрос, но все пак ще питам- колебая се м-ду ПР и книгоиздаване, можете ли да дадете някакви плюсове и минуси на двете специалности?
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: четвърти
ихааа рядко се случва подобно колебание
аз съм 1 курс, книгоиздаване, но ще се опитам да бъда обективна.
първо реши с какво искаш да се занимаваш. с пиар или с книгоиздаване? кое повече те влече, защото програмите са доста различни. ако не можеш да решиш обаче трябва да знаеш, че след 2 или 3 курс книгоиздаване преминава в два профила - "Редакционно-издателски процес" и "Медии и връзки с обществеността". От друга страна си мисля, че пиар не учат никога книгоиздаване.
кажи всъщност с какво искаш да се занимаваш и ще ти дам още ахах
първо реши с какво искаш да се занимаваш. с пиар или с книгоиздаване? кое повече те влече, защото програмите са доста различни. ако не можеш да решиш обаче трябва да знаеш, че след 2 или 3 курс книгоиздаване преминава в два профила - "Редакционно-издателски процес" и "Медии и връзки с обществеността". От друга страна си мисля, че пиар не учат никога книгоиздаване.
кажи всъщност с какво искаш да се занимаваш и ще ти дам още ахах
- Шепот
- Стенограф
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Абсолютно така е. Доцент Атанасов казва, че завършилите книгоиздаване могат да се занимават с книгоиздаване, PR и ж-ка в печатните медии, докато журналистите - само с журналистика и PR-ите - само с PR. Не знам доколко вярно е това на практика, но е факт, че в трети курс можеш пак да се профилираш PR, ако тогава ти дойде такъв акъл.
Помисли хубаво - и двете професии са интересни. Е, моето лично мнение е, че о тработата в издателство по-интересна няма, но това се отнася за мен, всеки човек си има свои лични интереси и по-важното в случая е не какво ти казваме ние, а теб какво те влече. Това, което аз можа да кажа е, че моята специалност е хубава, дотук.
Помисли хубаво - и двете професии са интересни. Е, моето лично мнение е, че о тработата в издателство по-интересна няма, но това се отнася за мен, всеки човек си има свои лични интереси и по-важното в случая е не какво ти казваме ние, а теб какво те влече. Това, което аз можа да кажа е, че моята специалност е хубава, дотук.
~ Кътчето ~
- rueva
- Пишеща машина
Ако искаш да си журналист, влез журналистика. Ако искаш пиар - пиар, ако искаш книги - книгоиздаване. Не гледай кое ти дава повече възможности. Влез това, с което искаш да се занимаваш. Няма сми да учиш пиар, ако искаш да работиш като журналист, както и обратното за трите специалности. неслучайно са създадени 
rueva написа:Ако искаш да си журналист, влез журналистика. Ако искаш пиар - пиар, ако искаш книги - книгоиздаване. Не гледай кое ти дава повече възможности. Влез това, с което искаш да се занимаваш. Няма сми да учиш пиар, ако искаш да работиш като журналист, както и обратното за трите специалности. неслучайно са създадени

НА 200% заставам зад това мнение.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
-
Angel of Sin~
- В началото бе словото
Е, сериозно ми писна вече
Последно- трябва ли ни матура и по 2та предмета или може да си изберем и от дипломата .. 
Едно момиче може да чака правилния мъж,
но това не значи,че не може да си прекарва добре
времето и с грешните.
но това не значи,че не може да си прекарва добре
времето и с грешните.
- bvz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
А бе, деца, то си пише (и в справочника) - по-високата оценка. Ако имаш 6 по литреатура в дипломата и 5,50 на матура, участва 6. Втоарата е по същия начин - само че има избор от 4 оценки (2х2). Така че ако не сте на матура по история или чужд език, ще участвате в класирането с оценките си от дипломата. Ако пък сте на матура по някой от тези предмети или и по двата, ще участвате с най-високата (една) оценка.
Не е толкова сложно
Не е толкова сложно
Последно промяна от bvz на 28 Мар 2008, 19:04, променено общо 1 път.
А изборът между чуждия език и историята пак ли ще е въз основа на по-високата оценка?
- bvz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Да,
пак участва по-високата оценка. Ако в дипломата за средно образование имаш 5,50 по история и 5,75 по чужд език, автоматично участва 5,75. Това ако не си на матура по история или на матура по чужд език. Ако обаче имаш оценка от държавен зрелостен изпит по история или чужд език, по-висока от тази в дипломата (в този пример повече от 5,75), автомтично във формирането на състезателния бал ще участва тази по-висока оценка.
Но това е все пак едва 1/5 от състезателния бал
пак участва по-високата оценка. Ако в дипломата за средно образование имаш 5,50 по история и 5,75 по чужд език, автоматично участва 5,75. Това ако не си на матура по история или на матура по чужд език. Ако обаче имаш оценка от държавен зрелостен изпит по история или чужд език, по-висока от тази в дипломата (в този пример повече от 5,75), автомтично във формирането на състезателния бал ще участва тази по-висока оценка.
Но това е все пак едва 1/5 от състезателния бал
Е, 1/5 ама и това си има тежест
Благодаря ти много за инфото!
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Хайде блондинчето да попита
Значи...да приемем, че имам 5 на матурата по БЕЛ, а в дипломата ми имам 6 по БЕЛ. Значи може да ми се зачита по-високата оценка,т.е. 6-ицата? Аз мислех, че няма да има такъв избор. аналогично с английския. В училище имам 6, ако на матурата имам примерно 4 и 50, то ще ми се гледа 6-ицата?
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- mеmento
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
rueva написа: От друга страна си мисля, че пиар не учат никога книгоиздаване.
Правилно мислиш!!! - казва ти го ПР 4 курс, а най-странното е, че и на нас от самото начало ни повтарят как всеки ПР може да е и журналист, но пък журналист не можел да е ПР. Опитват се явно да ни стимулрат
- rueva
- Пишеща машина
на Ж има казват, че всеки журналист може да е пиар, но не и обратното. на нас са ни казвали, че ние можем да бъдем и журналисти, и пиари, и книгоиздатели, но не те не могат да бъдат книгоиздатели хахаха всеки си говори квото си искаmеmento написа:rueva написа: От друга страна си мисля, че пиар не учат никога книгоиздаване.
Правилно мислиш!!! - казва ти го ПР 4 курс, а най-странното е, че и на нас от самото начало ни повтарят как всеки ПР може да е и журналист, но пък журналист не можел да е ПР. Опитват се явно да ни стимулрат
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Обратна връзка:
Всеки се опитва да те надъха в зависимост от специалността ти
много ясно, че ако си Книгоиздаване няма да ти кажат, че едва ли не ПиАрите имат по-големи възможности за реализация
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...