Втора специалност... но в друг ВУЗ

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
Курс: втори

Учене едновременно в два университета? Къде да питам?

Мнение от mirchetu »

Здравейте!
Сега съм първи курс - задочно, но мисля да се готвя да кандидатствам за втора специалност след втори курс, която да уча паралелно с настоящата. Миналата година гледах една такава тема тук във форума:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 133&t=6059
от която разбирам, че нещата не са много ясни и искам да питам някой от университета, който ще ми даде компетентно и безпристрастно мнение дали има легален начин да запиша втора специалност в друг държавен университет. Това с оригинала на дипломата звучи несериозно. Доколкото знам, от правна гледна точка между оригиналът на дипломата и нотариално завереното нейно копие няма никаква разлика. Пък като искат оригинал ще отида в даскало, ще кажа, че съм си изгубила дипломата, те ще ми издадат нова и ще оставя нея. Но това не е легално. Попринцип бих питала в Учебен отдел във факултета(Биологическия), но там са толкова чалнати, че предпочитам да си остана неука, отколкото да се занимавам с една осичка, която като те види си обръща захапката и застава в готовност да те ужили, ако вземеш да я питаш нещо, което на нея й се вижда глупаво. :drunken: Така че моля ако някой знае откъде мога да получа нужната информация, да ми каже. Ще съм много благодарна.
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Аватар
rachence
Паисий
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Учене едновременно в два университета? Къде да питам?

Мнение от rachence »

Мисля,че можеш да си вземеш дипломата за 1 ден ;) поне мин година така направи един колега
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
RealSugar
Постоянно присъствие
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от RealSugar »

Въпросът не е да си вземеш дипломата за 1 един ден - аз също съм си я взимала, даже за повече от ден. В държавните университети ти задържат дипломата докато завършиш, т.е. реално ако учиш в СУ дипломата ти е там, но от другия университет също ще ти я искат /също за цялото следване/. Оттам идва и проблемът с ученето в 2 университета едновременно. Най-добре да се обадиш в университета, в който искаш да учиш, да им обясниш ситуацията и те вероятно ще ти кажат може ли не може ли. Доколкото знам не можеш да учиш в 2 държавни университета едновременно, в държавен и частен може.
Keep hope alive
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

В два държавни не можеш да учиш едновремено.
Можеш в държавен и частен - например СУ и НБУ :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
AlexLevitt
В началото бе словото

Мнение от AlexLevitt »

mirchetu написа:Здравейте!
Сега съм първи курс - задочно, но мисля да се готвя да кандидатствам за втора специалност след втори курс, която да уча паралелно с настоящата. Миналата година гледах една такава тема тук във форума:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 133&t=6059
от която разбирам, че нещата не са много ясни и искам да питам някой от университета, който ще ми даде компетентно и безпристрастно мнение дали има легален начин да запиша втора специалност в друг държавен университет. Това с оригинала на дипломата звучи несериозно. Доколкото знам, от правна гледна точка между оригиналът на дипломата и нотариално завереното нейно копие няма никаква разлика. Пък като искат оригинал ще отида в даскало, ще кажа, че съм си изгубила дипломата, те ще ми издадат нова и ще оставя нея. Но това не е легално. Попринцип бих питала в Учебен отдел във факултета(Биологическия), но там са толкова чалнати, че предпочитам да си остана неука, отколкото да се занимавам с една осичка, която като те види си обръща захапката и застава в готовност да те ужили, ако вземеш да я питаш нещо, което на нея й се вижда глупаво. :drunken: Така че моля ако някой знае откъде мога да получа нужната информация, да ми каже. Ще съм много благодарна.
Според мен, независимо за колко време ще успееш да си вземеш дипломата и кого ще успееш да излъжеш паралелното следване в два университета на държавна издръжка е неосъществимо. Всеки акт , извършен в противоречие и в нарушение на материалните закони и процесуалните правила по презумпция е нищожен
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Паралелно моежш да учиш само в един държавен и един частен университет, всичко друго е незаконно. Доколкото си спомням, Търговецът на кристал учи в 2 университета по този начин, можеш да я питаш за подробности :)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ

Мнение от mirchetu »

Благодаря ви за отговорите! Еми ... явно ще трябва да си харесам нещо в СУ :roll: Един познат скоро се дипломира в СУ, а беше в същото време 3-ти курс в УНСС, защото си беше извадил втора диплома, но на мен не ми се рискува. Просто все съм с надеждата, че ще вземат да позволят да се учи в два държавни университета едновременно, като така или иначе в единия съм задочно :\ А НБУ не е вариант, просто нашите не ги виждам с 2 студента, единият от които учи във ВСУ(брат ми) и то за някоя специалност, която съм си измислила, пък не съм умряла за нея :\ Ако си остана само с екологията, ще уча 5 години, за да изляза еколог-бакалавър. Малко е смешно. По-добре през това време да уча и нещо друго, така или иначе не сме преучили по екология :| Благодаря ви още веднъж. Ако случааайно се окаже, че има някакъв легален начин, ще ви пиша :)
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Същото ли важи за паралелно следване в чужбина?
т.е. и там ли ще ми искат дипломата за цялото следване.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
deadriver
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от deadriver »

Мдам... може в СУ и в НБУ наведнъж (от личен опит го казвам), а да учиш в НБУ си е удоволствие отвсякъде... Освен това, ако човек много иска да учи това, което учи, и много се старае.. може да докопа стипендия, която всъщност му покрива 80% от таксата.. което.. си е ... Незнам всъщност как е, защото заради пустото СУ не мога да се напъна да го постигна... Но истината е, че системата в НБУ е много по-добре адаптирана към нуждите на студента.. Имаш възможност на избор на курсове и групи, в повечето случаи можеш да ги събереш в 2-3 дена от седмицата.. а през останалото време да работиш за да си покриваш обучението.. Можеш да работиш и в самия университет, в началато на всеки семестър се предлагат различни работни позиции... Всичко това, имам предвид сам да организираш времето за учене и работа, е много по-полезно за студента (поне според мен), отколкото абсудните програми които ежегодно ни пробутва СУ, като ги съобразява единствено с преподавателите, без да си дава сметка, че много от нас трябва да работят за да учат, а не са малко и тези, които вече имат и семейства.. И вместо да мисли за развитие, човек се оплита в нелепите недомислици на СУ, чуди се как да търчи от едно място на друго и ... и няма какво повече да ви обяснявам, предполагам повечето от вас са наясно. И си мечтая аз как да прекъсна след тази година СУ и да си изкарам първо НБУ.. а после ако има смисъл да си довърша глупавото, но все пак.. със сантиментална стойност.. СУ :)... А в този ред на мисли.. 2 или 3 години ни се пазят правата.. т.е.. Колко години максимум след като си прекъснал имаш право да продължиш?
ПП: Намерих, че за бакалаври е 4 години срока... оттукидва въпросът, автоматично ли ми се пазят правата през тези 4 години... или трябва да подавам молби?!
poppy_
В началото бе словото

Мнение от poppy_ »

Аз мисля да запиша второ висше в НБУ. Някой знае ли дали трябва да известя за това СУ чрез някакви документи и изобщо има ли някаква бумащина покрай цялата история?
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Не :D
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
poppy_
В началото бе словото

Мнение от poppy_ »

Питах в сайта на НБУ, ако някой го интересува за документите...

Отговор: Да, възможно е да се обучавате паралелно в НБУ. За целта вие необходима академична справка от СУ, при нас ще трябва да депозирате молба до Ректора за паралелно обучение.

Консултант: Нина Симеонова
fairflu
В началото бе словото
Специалност: istoriq

Мнение от fairflu »

az sam student vtori kurs istoriq v SU iskam da popitam moje li da zapisha neshto v NBU , i trqbva li da polagam nqkakvi izpiti ili mi priznavat izpita s koito sam priet v SU ??? Tova ne mi e qsno dali se iska povtorno kandidatstvane ili samo s molba i kopie ot diplomata moje da se zapishe neshto paraleno ?
Аватар
Румяна
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: първи

Мнение от Румяна »

fairflu написа:az sam student vtori kurs istoriq v SU iskam da popitam moje li da zapisha neshto v NBU , i trqbva li da polagam nqkakvi izpiti ili mi priznavat izpita s koito sam priet v SU ??? Tova ne mi e qsno dali se iska povtorno kandidatstvane ili samo s molba i kopie ot diplomata moje da se zapishe neshto paraleno ?
Някой компетентен може ли да отговори на това питане, моля?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Втора специалност... но в друг ВУЗ

Мнение от Pisobella »

Не, нали трябва да си оставиш дипломата в другия ВУЗ.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”