Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Опера

Мнение от Boromir »

Търговецът на кристал написа:Оппаааа... а аз се чудя защо си ми симпатичен вече тооолкова много време.
Чест е за мен да споделя, че е взаимно.
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Като сме заговорили за опера искам да ви попитам за един композитор (Делиб май). Името му се изписва Delibes. Та от този композитор съм слушал една изключително нежна ария (доколко разбирам френски може би тя се превежда "песента на цветята", но не съм сигурен като цяло). Интересува ме от коя опера е тази ария, защото когато питах майка ми тя не успя да ми отговори при условие, че работи в Националната опера. :shock:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Мед ми капна на сърцето, като зададе тоя въпрос. Сега ще ти кажа - операта е "Лакме" от същия този Лео Делиб.
А защо и на мен ми е любим този дует - защото в един от своите перфектни албуми - New Times от 2006г. Майк Олдфилд използва мелодията на "Дуета на цветята" в една от композициите си, която обожавам. Казва се "Lakme - Fruity Loops". Потърси я и я чуй, много е свежа, ако и да няма нищо оперно в нея :D
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Благодаря много за инфото. Струва ми се обаче, че няма да можем да видим в скоро време тази опера на българска сцена :roll: :?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

И като заговорихме за Делиб... И за "Лакме" - ето нещо, което е съсипало не една и две колоратурки, нечовешки трудно и много красиво ("Арията на звънчетата"). Ама го чуйте цялото :)
http://www.youtube.com/watch?v=bmYRQWYl ... re=related
Натали Десе за мен е най-добрата изпълнителка на тази ария, обаче не съм сигурна, че от многото й изпълнения това е най-доброто (нямам време да го прослушвам сега)- във всеки случай, не може да е много лошо, де. :)
* Айде още малко заглавия, които няма да бъдат поставени скоро в България (за щастие) - "Лукреция Борджия": дует на любимия ми тенор и едно от любимите ми сопрани (забележете, към онзи момент и двамата вече имат зад гърба си по над 25 години на сцена и все още пеят така): http://www.youtube.com/watch?v=kzbi44suVvA
* Сопраното с най-безумно добрите пианисими (не че това е арията, в която ще си проличи, ама пък я обичам!) - http://www.youtube.com/watch?v=D31r_7mw ... re=related (операта е "Роберто Деверьо", Пендачанска се мъчи да я мяучи по концерти, ама не й се получава...)
* Боромир спомена нещо за басите - ей това (http://www.youtube.com/watch?v=eckHxjFF5Zo) Борис Христов го пее феноменално, но го няма в youtube, така че пускам алтернатива. Арията е хубава.
* Една от любимите ми тенорови арии (отново Краус - всичко изглежда толкова лесно!) - http://www.youtube.com/watch?v=_I1fmLZ7JqY ("Пуритани", Белини)
Няма да ви отегчавам повече, просто тия, според мен, са добри, интересни и заслужават внимание.
Само, понеже споменах по-горе Родриго и финалната му ария, ето едно добро изпълнение на Николае Херлеа (румънски баритон, който така и не е стигнал до абсолютните върхове, но не е било поради липса на талант). Поне за мен, от изпълненията, качени в youtube, няма друго, толкова добро (но пък има няколкостотин изпълнения на Хворостовски, блаааааах!) http://www.youtube.com/watch?v=wNwqbtXdr3s
А, да, и любимият ми дует, в две различни брилянтни изпълнения:
- Бастианини и Лабо - http://www.youtube.com/watch?v=PBRTYlqe_xc
- ъх! Махнали са изпълнението на Капучили и Бергонци, жалко.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Търговецът на кристал написа:Чак ме накарахте да го чуя тоз младеж, да видя какво толкова му хвалите... Да, окей, талантлив е, ама чак пък страховито изпълнение на Nessun Dorma - е, недейте така, де... Страховита му беше само последната височина, при това - не в положителен смисъл.
Като сте рекли Nessun Dorma, ето ви един съвременен тенор, на всичкото отгоре - българин. Скоро го споменавах из темите: http://www.youtube.com/watch?v=SY75kPtwXow. Като изключим дишането му, смятам, че е далеч по-страховит. В положителен смисъл.
Мдаа, диша почти като патриарх Москви и всея Руси Алексий или дори като Дарт Вейдър.
Иначе на един твой въпрос на друго място:
http://www.youtube.com/watch?v=avjNx_J1 ... re=related :wink:
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не ти ли е много силов? Иначе - да, харесвам и него. Очаквах Павароти :wink:, та съм приятно изненадана. До скоро и прощавайте за маймуницата.

Прощаваме ти. Боромир
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Вчера имах удоволствито да гледам "Турандот" в националната опера и останах приятно изненадан. Особено от актьорските умения на Пинг, Панг и Понг, които сътвориха страхотно шоу. :lol:

- Of course not!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Бе, хора, не искам да се заяждам (държа да уточня) - ама какво намерихте в тази "интерпретация" на "Турандот"? И дали случайно в образите на тримата идиоти, които се кълчеха като болни от някоя неизличима двигателна болест, не би следвало да има и още нещо? И дали всичко е наистина "шоу" и трябва ли да се радваме така на дебилщини.
Кемъл, не питам конкретно теб - тая вечер, гледам, и около мен бая хора се скъсаха да се радват, та ми стана странно едно такова и просто си стрелям въпроси ей така...
Потресена съм, честно. Ама и това е малко. Ако някой държи, мога да му развия цяяяяла теория. Но едва ли.
И последно - Камен изкърти, кой каквото ще да казва за него. Беше феноменален. Също и Цветелина Василева, която пя Лиу. И Тимур ме зарадва.
Високият тенор от тенис-секцията (Пинг, Панг и Понг) беше кошмарен, останалите бяха ОК поотделно, но се разминаваха зверски в ансамблите.
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Хммм...според мен е малко крайно да се нарече изпълнението им "дебилщина", но както казах и преди ти имаш далеч по - големи оперни познания от мен и затова по никакъв начин не искам да влизам в каквито и да е спорове, защото най - малкото ти си много по - компетентна. :D
Ще ти кажа какво ми хареса на мен - като цяло оперното изкуство е по - трудоемко за модифициране от театъра. Има си зададени стандарти, има музика, има сюжет - трябва да се придържаш към него. И затова може би в последно време се наблюдава доста голямо предимство на посещаемостта на театъра, отколкото на операта. Аз обаче усещам и виждам като отивам на опера духа на едно минало време, който се е съхранил в музика, танци, "песни" - и всичко това на куп го има в оперното изкуство. В едни момент обаче на всички става ясно, че дори и операта има нужда от лека съвременна интерпретация най - малкото, за да успее да грабне и хората, които се отегчават от миналото и гледат единствено в бъдещето. Затова ми се видя изключително свежо изпълнението на Пинг, Панг и Понг - някак си на фона на сериозния сюжет те се явяваха като глътката въздух. И като цяло - хората са се постарали освен да трогнат, и да засмеят зрителя - именно това е най - важното поне според мен. :D

- Of course not!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не, не, не искам да се получава спор. Искам диалог. :)
Гледал ли си преди "Турандот"? По традиция, тенис-секцията винаги са шутове - просто степента на комичност е различна в различните версии. Така че в случая това не е нищо ново, напротив - със същата кофичка пясък се правят нови формички и това си е.
Вероятно просто нямаш база за сравнение - това, което Карталов е направил, не е съвременна интерпретация. Помисли си за друго - какво е имал предвид Пучини, какво е имал предвид Гоци с тези 3 образа? Там е отговорът, ключът от бараката. Дали са създадени за забавление на публиката, при условие, че ТЕ са онези, които пишат загадките, въпреки, че това по-късно не се видя в спектакъла.
Абе, има и друга гледна точка - в която те разиграват театър, наистина, но всичко е ритуализирано, тежко, а те са злите движещи сили на цялото действие. Пожелавам ти да я видиш тая версия, защото наистина може да ти спре дъха. Ще потърся снимки, поне някаква представа да добиеш от костюмите. Но ела да видиш дали една опера не може да се модифицира, както казваш ти, без да пострада ни най-малко и дори да звучи по-убедително... ако и без малко да загубя живота си по време на репетициите. :bom:
http://ofd-rousse.com/ - оттам вляво на "Заглавия", оттам - "Турандот" и скрол надолу. Снимките не са с перфектно качество, пък и, както казах, не разказват историята, която в нашия случай беше доооста по-различна. :mrgreen:
http://operata.net/opera_rousse/gli-eni ... e-la-vita/
Абе, към "Турандот" и "Мадам Бътерфлай" съм изключително ревнива, просто защото видях как стават уникалните интерпретации, за които после се говори. А също и "Макбет", о, дааааа!
В края на ноември
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

На снимките костюмите на Турандот са много по-красиви. Иначе другите ми напомняха зле скроени и прекалено кичозни бални рокли. :|
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За феновете на Петър Данаилов! Ще пее в "Бал"-а на 5 април.
Аз не бих го пропуснала... :D Мисля, че това ще е едно от оперните събития на годината, няяяяяма такъв глас.
В края на ноември
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Търговецът на кристал написа:Не ти ли е много силов? Иначе - да, харесвам и него. Очаквах Павароти :wink:, та съм приятно изненадана. До скоро и прощавайте за маймуницата.
Да, Франко Корелли ми е малко силов, но аз харесвам силовото пеене, ако не е прекалено силово. Ти вероятно би предпочела Марио дел Монако?
Например това? http://youtube.com/watch?v=CrJC7l5Pn-k
Иначе Павароти е велик, но от съвременните велики тенори бих предпочел Бочелли.
Например това: http://youtube.com/watch?v=YbGKQ8YASCY&feature=related :albino:
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ммм, честно казано, свързвам Дел Монако с нещо хубаво, само поради факта, че мой много скъп човек го харесваше. Иначе не съм му почитателка, категорично.
Тенорите, които харесвам, са Краус (на първо място), Джон Викърс (обожавам го, обожавам го, о-бо-жа-вам го!) и оттам насетне... младия Карерас и Бергонци. Корели ме радва в онзи епохален видеозапис на "Силата на съдбата", където надцакването с Бастианини почти преминава в надвикване. Харесвам и Марио Ланца, но там уговорките са доста - да кажем, че го харесвам особено много в изпълнението на неаполитански песни :).
От "младите" тенори съм признала Алварез, гледам, хвалят разни други (Аланя и т.н.т., ама нещо не мога да ги харесам). И Камен. Естествено.
Май май... това са. Краус и Викърс са ми абсолютните любимци.
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”