Квоти
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Квоти
Разбира се,че ще има квоти.Няма как да няма квоти!Квоти винаги е имало и пак ще ги има!Така,че просто няма защо да задаваш този въпрос като му знаеш отговора.За някой специалности квотите са 1:1 мъже и жени,а в други пропорцията на квотата е различна,но квотата 1:1 си е напълно законна защото дава абсолютно равен шанс на кандидатите мъже и жени!
само така хораnull-byte написа:Relax , take it easy.rueva написа:долу скапаните квоти!!!
"Само две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост, и аз не съм сигурен кое е първо. "
- Алберт Айнщайн (1879-1955)
- Алберт Айнщайн (1879-1955)
За мен сега си кандидатстваме равно, момчета и момичета.
Стига сте се мъчили ами направо затваряйте темата. Това нещо се дъвчи всяка година. Няма да кажете абсолютно нищо ново.
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Квотите в съотношение 1:1 момичета към момчета е напълно законна,защото дава равен шанс на достъп и не представлява никаква дискриминация.Затова тази квота няма как да отпадне и е ясно,че ще си я има и за напред!А това за квотите какво го дъвчите,то нещата са си ясни.Предлагам на някой моделатор да заключва тази тема.По нея няма какво да се обсъжда!
- tedito_ck
- От дъжд на вятър
Не е точно така, понеже когато има квоти 1:1 няма съревнование между кандидат-студенти и кандидат-студенти, а межу момичета и момичета и отделно между момчета и момчета. И тъй като момичетата обикновено (не винаги) изкарват по-добри оценки, конкуренцията между тях е по-голяма и им е по-трудно. А ако махнат квотите момчетата доста лошо ще изгорят, особенно първите 1-2- години докато свикнат.

Има много начини човек да бъде прав.
Нали се сещате, че в решението да има квоти има някакъв смисъл. Това е вид политика, чрез която се гледа в перспектива, а не от днес за утре. Просто трябва да има баланс в подготовката на кадри, които впоследствие излизат на пазара.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
В книгоиздаване 1 курс, са 12:1 в полза на момичетата, тва нормално ли е?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Квотите в съотношение 1:1 са нормални и законни.Но в случая за специалност Книгоиздаване квотата не е 1:1,а е в съотношение поне 90 :10 в полза на момичетата.Kristo написа:В книгоиздаване 1 курс, са 12:1 в полза на момичетата, тва нормално ли е?
В някой специалности може да има квота в полза на момичетата примерно специалност медицинска сестра и акушерка,но в специалностите където трябва да има равнопоставеност между двата пола трябва да има квоти в съотношение 1:1
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
По време на кандидатстването бях обявени 30 места за момичета и 10 за момчета. Доколкото говорят слуховете, миналата година всички момчета допуснати до писмен по журналистика (тоест, нескъсани на литературата) са си намерили място във факултета.
Аз също съм против квотите, от гледна точка на огромната разлика в минималните балове на момичетата и момчетата, но е факт, че ако се махнат, броят на момчетата в някои специалности ще намалее съвсем. За при нас надали има накъде повече, де.
Предполагам в някои технически специалности е обратното - момчета с по-добър бал не влизат заради момичета с места в квота. Според мен квотите трябва да отпаднат, за да влизат по-добрите според собствените си постижения, а не според пола си - независимо кои са привилигированите.
Аз също съм против квотите, от гледна точка на огромната разлика в минималните балове на момичетата и момчетата, но е факт, че ако се махнат, броят на момчетата в някои специалности ще намалее съвсем. За при нас надали има накъде повече, де.
~ Кътчето ~