Ваня Ефтимова, Берлин
18.02.08
"Аз вярвам на "Брокхаус" повече, отколкото на себе си и на папата" - тази реплика са чували от редакторите си не един и двама репортери в немскоезичния свят, когато са спорили за факти. От двеста години насам "Брокхаус" е символ на енциклопедично издание в Германия, Австрия и Швейцария, както и синоним на абсолютно достоверна и изчерпателна информация. От април обаче 30-те тома на внушителната колекция с цена 2670 евро вече няма да се печатат. Cамо за 2007 се очакват няколко милиона евро загуби - тенденция, продължаваща вече десет години и предизвикана в голяма степен от масовото ползване на интернет.
За да не бъдат принудени напълно да затворят издателството, собствениците - международната група "Лангеншайд", известна главно c речниците си, сега обявиха колкото модерна, толкова и рискована стратегия. "Брокхаус" ще съществува само в интернет, при това безплатно, на адрес http://www.brockhaus-enzyklopaedie.de. Целият проект пък ще се финансира от рекламите, които потокът посетители се очаква да привлече.
За разлика от другите свободни енциклопедии в интернет "Брокхаус" ще продължава да залага на висококвалифицирания си и скъпоплатен екип от автори. Това е стратегията, противопоставяна от германското издателството срещу утвърдения онлайн конкурент "Уикипедия". Докато посетителите на свободната енциклопедия могат само да се надяват, че написаното не е манипулирано, а е вярно, защото благодарение на открития софтуер някой друг знаещ повече посетител преди това е поправил грешките, в "Брокхаус" ще са абсолютно сигурни, че статиите са писани и редактирани от техни експерти.
"Ние завладяхме сърцата и умовете, но не успяхме да спечелим портмонетата", заявиха от издателството по повод на новата стратегия. В немскоезичния свят новината за спиране на печатното издание на "Брокхаус" предизвика истинска вълна от коментари. Но и очакване дали от място на свободната информация интернет може наистина да се превърне в поле и на качествената.
Единственото, което мога да кажа е "Юпииииии!" Имала съм удоволствието да ползвам книжното тяло на Brockhaus и мога да кажа, че енциклопедията е страшно подробна, изпипана и коректна. И с нетърпение ще очаквам датата 1. април 2008
Дано не се окаже някоя голяма шега.
Предполагам, че следващият ще ме светне да ползвам Wikipedia - хубавото на Wikipedia е, че всеки може да пише статии там. Лошото й е, че всеки може да пише там (вижте статиите за Македония в българската или за България в македонската и ще разберете какво имам предвид.)
Аз съм фенка и на интернет и на хубавите енциколопедии, така че това ще е дин страхотен подарък за мен.
Обаче... щом Brockhaus се отказват от продажбата на енциклопедии на хартиен носител, защото не носят достатъчно печалба, това не е ли поредният пирон в ковчега на книгата такава, каквато я познаваме? Поне на по-специализираната литература?