Стипендии 2008/2009
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Стипендии 2008/2009
Колеги, имате ли представа по въпроса за увеличението на размера на стипендиите, ще се случи ли в СУ или ще е за новата учебна година. Ако знаете нещо по въпроса пишете.
Ето статия в тази връзка!
Студентските стипендии ще се увеличат с 40 %
3000 студенти получават стипендия между 50 и 60 лева в СУ.
Bulgarian Post
27.11.2007 г.
Главният секретар на Министерството на науката и образованието Димитър Танев съобщи, че студентските стипендии ще бъдат увеличени с над 40 % от втория семестър на учебната година. Най-ниската стипендия от 50 лева след повишението ще стане 70 лева, а тези студенти, които сега взимат по 90 лева, ще получават 126 лева на месец.
Парите за увеличението ще бъдат набавени от програмата за управление на човешки ресурси на Европейския съюз. Програмата за стипендии вече е одобрена от управляващата агенция към Министерството на труда и социалната политика, съобщава в.“Труд“. Европейският съюз ще отпусне 10 милиона евро, като всички те са само за стипендии. Тази сума е извън обичайните 25 милиона лева, които държавата отпуска всяка година. Допълнителната субсидия е за срок от 2 години и висшите училища ще кандидатстват за нея с проекти.
В момента студентската стипендия е между 50 и 90 лева. В Софийския университет 3000 студенти получават стипендии и те са по 50-60 лева. В Техническия университет се отпускат 950 стипендии по 50 лева и още 400 по 70 лева. 2000 студенти от УНСС взимат по 70 лева стипендия. Във Великотърновския университет стипендиите също са по 70 лева, а в Свищовската академия са от 60 до 70 лева. В Русенския университет стипендиите са 820 на брой и са от 60 до 80 лева.
Димитър Танев обяви, че предстои Министерството на науката и образованието да изработи правила, по които висшите училища да кандидатстват за допълнителни средства.
„Ще отворим максимално конкурсите, така че само ВУЗ-овете, които не подадат формуляри, да не получат допълнително пари“, допълни главният секретар.
Предстои да бъде решено дали университетите сами ще определят на какъв принцип ще дават парите - по успех или по доход, също така дали те ще се дадат на сега имащите право да ги получават или ще бъде увеличен броят на студентите, на които се отпуска стипендия.
Към момента най-високи са стипендиите на възпитаниците на специализираните академии - музикалните и актьорските. В тях стипендиите са между 70 и 90 лева.
Ето статия в тази връзка!
Студентските стипендии ще се увеличат с 40 %
3000 студенти получават стипендия между 50 и 60 лева в СУ.
Bulgarian Post
27.11.2007 г.
Главният секретар на Министерството на науката и образованието Димитър Танев съобщи, че студентските стипендии ще бъдат увеличени с над 40 % от втория семестър на учебната година. Най-ниската стипендия от 50 лева след повишението ще стане 70 лева, а тези студенти, които сега взимат по 90 лева, ще получават 126 лева на месец.
Парите за увеличението ще бъдат набавени от програмата за управление на човешки ресурси на Европейския съюз. Програмата за стипендии вече е одобрена от управляващата агенция към Министерството на труда и социалната политика, съобщава в.“Труд“. Европейският съюз ще отпусне 10 милиона евро, като всички те са само за стипендии. Тази сума е извън обичайните 25 милиона лева, които държавата отпуска всяка година. Допълнителната субсидия е за срок от 2 години и висшите училища ще кандидатстват за нея с проекти.
В момента студентската стипендия е между 50 и 90 лева. В Софийския университет 3000 студенти получават стипендии и те са по 50-60 лева. В Техническия университет се отпускат 950 стипендии по 50 лева и още 400 по 70 лева. 2000 студенти от УНСС взимат по 70 лева стипендия. Във Великотърновския университет стипендиите също са по 70 лева, а в Свищовската академия са от 60 до 70 лева. В Русенския университет стипендиите са 820 на брой и са от 60 до 80 лева.
Димитър Танев обяви, че предстои Министерството на науката и образованието да изработи правила, по които висшите училища да кандидатстват за допълнителни средства.
„Ще отворим максимално конкурсите, така че само ВУЗ-овете, които не подадат формуляри, да не получат допълнително пари“, допълни главният секретар.
Предстои да бъде решено дали университетите сами ще определят на какъв принцип ще дават парите - по успех или по доход, също така дали те ще се дадат на сега имащите право да ги получават или ще бъде увеличен броят на студентите, на които се отпуска стипендия.
Към момента най-високи са стипендиите на възпитаниците на специализираните академии - музикалните и актьорските. В тях стипендиите са между 70 и 90 лева.
Re: Увеличение на размера на стипендиите!
Да, стипендиите в СУ се увеличиха!!
От 50лв станаха 60лв!
Така е като учим в най-елитния университет - някои хорас и мислят, че се храним само с духовна храна!
Най-евтиният студентски стол за момента е 1лв.
30 дни по 3 пъти на ден = 90лв.
Стипендията не стига сано за нормално хранене, да не говорим за наем за общежитие (най-евтния вариант).
Студентите в СУ получват най-мизерните стипендии!
Вината носи ръководството на СУ!!!
Ако погледнете двора на СУ ще видите ремонтиран и асфалтиран двор с лъскави возила - ето ги къде са студентските стипендии.
От 50лв станаха 60лв!
Така е като учим в най-елитния университет - някои хорас и мислят, че се храним само с духовна храна!
Най-евтиният студентски стол за момента е 1лв.
30 дни по 3 пъти на ден = 90лв.
Стипендията не стига сано за нормално хранене, да не говорим за наем за общежитие (най-евтния вариант).
Студентите в СУ получват най-мизерните стипендии!
Вината носи ръководството на СУ!!!
Ако погледнете двора на СУ ще видите ремонтиран и асфалтиран двор с лъскави возила - ето ги къде са студентските стипендии.
- RealSugar
- Постоянно присъствие
- Специалност: Педагогика
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Извинявам се за малко грубия пост може би, но ти колко очакваш да ти бъде стипендията - пълна издръжка + малко да остават за дребни луксчета? Не казвам,че 60лв са много, дори са малко, но нали не очакваш,че университетът е длъжен да те издържа, задето учиш в него?
Keep hope alive
- HeyGod
- Легендарен флуудър
За сравнение: Варна - ВИНС получават по 90 лв. на месец.При това там за стипендия е нужен успех над 5,50 т.е. всеки с 5,50 и нагоре получава,а не както в СУ - трябва да имам 5,80 т.е. максимум една или две петици на изпити(в зависимост от броя им),за да получавам по 60 лв ...
Pick your moment and make the right play...

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

RealSugar написа:Извинявам се за малко грубия пост може би, но ти колко очакваш да ти бъде стипендията - пълна издръжка + малко да остават за дребни луксчета? Не казвам,че 60лв са много, дори са малко, но нали не очакваш,че университетът е длъжен да те издържа, задето учиш в него?
Мисля, че не е изненадващо да очакваме повече. 60 лв са смешно, ама наистина смешно малка сума. Не казвам, че трябва да можем да се издържаме напълно от стипендията, но едно 100 - 120 лв например биха улеснили повечето студенти значително. Освен това учим в най-добрия университет на България и мисля, че хората, за които се предполага, че са бъдещето на страната, заслужават повече.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
and persue that flighty temptress, adventure.
- HeyGod
- Легендарен флуудър
Малко оффтопик,но вчера докато си плащах семестъра на километричната опашка(кога ли ще въведат електронно заплащанеsedrik написа:RealSugar написа:Извинявам се за малко грубия пост може би, но ти колко очакваш да ти бъде стипендията - пълна издръжка + малко да остават за дребни луксчета? Не казвам,че 60лв са много, дори са малко, но нали не очакваш,че университетът е длъжен да те издържа, задето учиш в него?
Мисля, че не е изненадващо да очакваме повече. 60 лв са смешно, ама наистина смешно малка сума. Не казвам, че трябва да можем да се издържаме напълно от стипендията, но едно 100 - 120 лв например биха улеснили повечето студенти значително. Освен това учим в най-добрия университет на България и мисля, че хората, за които се предполага, че са бъдещето на страната, заслужават повече.
Pick your moment and make the right play...

сравнение между стипендиите в различните университети не може да има, защото бройките отпуснати за степендия са различни. Затова в СУ 3000(
) човека си делят по 60лв, а в УАСГ, ВИТИЗ, ВИНС и т.н хората са значително по-малко и взимат повече пари(има някаква логика все пак)
с други думи да се преместим в друг университет, щото сме отличници???
Има логика
Има логика
Здравейте, а аз искам да ви попитам докога е срока за подаване на молби за стипения и къде точно трябва да отида.
Do now follow where the path may lead, go instead there is no path and leave a trail!
You will never win if you never begin!
You will never win if you never begin!
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
В началото на март ще излезе заповед кое какво кога защо-при секретарката трябва да го има като се появи. Още е рано. Иначе подаването на молби за стипендии май е до средата на март - нещо такова. Поне така знам аз 

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
март месец някъде, чух вчера по опашките.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Според мен 60 лева са твърде малък размер за студентска стипендия. Далеч съм от мисълта да искам нереални суми, но ми се струва, че една стипендия от 100 лева засега е оптималната сума, която бихме могли да изискваме (без да ставаме нагли, естествено
).
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Нищо чудно скоро да увеличат размера на стипендиите, като намалеят студентите в СУ и това може да стане! С това ръководство и "многото промени" скоро май СУ ще се превърне в един от най- нежеланите дестинации за кандидат-студентите! Дано и този път не позная 
- rachence
- Паисий
- Обратна връзка:
Само аз ли мисля,че тези 60лв ще бъдат увеличени с 40% ? Или пак не съм разбрала..
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Здравейте,
Дискусията тук е дали ще се случи увеличението на стипендиите в СУ, а не дали сегашния размер е нисък! Размера на стипендията не е актуализиран от мисля 1998г. Тогава както и сега максималния размер е 90лв, като унитата имат право да редуцират тази сума между 50 и 90лв. Въпроса ми беше дали СУ е кандидатствал с формуляр за целеви средства по Европейски фонд пред МОН? Именно чрез тези средства ще се постигне увеличението на стипендиите до към 40%. Считам, че студентското съсловие трябва да е по-активно, особено за нещата засягащи го пряко!
Аз за да проуча въпроса се наложи да разговарям с финансов отдел в СУ и ме уведомиха, че СУ не е кандидатствал за тези пари, но кажета колеги как да съм сигурен, че паричките не са пристигнали в СУ и гладните за слава и пари определени хора включително и студентски съвет не са си ги поделили!
Дискусията тук е дали ще се случи увеличението на стипендиите в СУ, а не дали сегашния размер е нисък! Размера на стипендията не е актуализиран от мисля 1998г. Тогава както и сега максималния размер е 90лв, като унитата имат право да редуцират тази сума между 50 и 90лв. Въпроса ми беше дали СУ е кандидатствал с формуляр за целеви средства по Европейски фонд пред МОН? Именно чрез тези средства ще се постигне увеличението на стипендиите до към 40%. Считам, че студентското съсловие трябва да е по-активно, особено за нещата засягащи го пряко!
Аз за да проуча въпроса се наложи да разговарям с финансов отдел в СУ и ме уведомиха, че СУ не е кандидатствал за тези пари, но кажета колеги как да съм сигурен, че паричките не са пристигнали в СУ и гладните за слава и пари определени хора включително и студентски съвет не са си ги поделили!