Властелинът на пръстените или как да минем 1-ва глава ;)

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Властелинът на пръстените или как да минем 1-ва глава ;)

Мнение от Boromir »

Далеч не си. Примерно брат ми го облъчвам с това от 6 години - така и не се поддаде.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

И моят по-малък брат не подлежи на такава обработка, но поне започна Пратчет да чете.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър
Курс: друг

Мнение от necrozis »

Vintersorg написа:Аз ли съм единственият, който книгата го грабна още с първите страници?! :albino: :albino:
НЕ :!:
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

necrozis написа:
Vintersorg написа:Аз ли съм единственият, който книгата го грабна още с първите страници?! :albino: :albino:
НЕ :!:

Очевидно :roll:
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Don Horhe написа:И моят по-малък брат не подлежи на такава обработка, но поне започна Пратчет да чете.
Хах, и тоя втория юнак не съм го чел.

Започвам да подозирам, че не обичам фентъзи.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
Silmarien
От дъжд на вятър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети

Мнение от Silmarien »

Абсолютно всичко в тази книга ми харесва :love5: Даже може да се каже, че това е най-любимата ми книга. Но най, най-много ме впечатлиха... може би Лотлориен и битката при Минас Тирит в "Завръщането на краля".

Smoking Mirror, цитатът в подписа ти е от "Силмарилион", нали? :notworthy:
...sweet dream or a beautiful nightmare - either way I don't wanna wake up from you...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Silmarien написа: Smoking Mirror, цитатът в подписа ти е от "Силмарилион", нали? :notworthy:
Да :wink: Поздрави и за теб, първият човек отбелязал публично подписа ми
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

Мен ме грабна също с първите редове; винаги я чета преди изпит и засега почти винаги е на кадем ;)
Това е книга, която се чете сама, поне за мен ;) И "Хобит" е страхотна; нали я филмират уж?
Майка ми я чете на 5о и кусур годишна възраст за пръв път, радва й се ужасно много и не разбира как са могли да я филмират толкова набързо, особено 3-тата част.
晴耕雨読
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Все пак Хобитът ми се вижда маалко по-слабичък.
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Той в крайна сметка е писан като детска приказка, нормално.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Volter
В началото бе словото

Мнение от Volter »

Хахаха,някой изобще чете "творбите" на Толкин,ако Дьо Сад е бил болен мозък,то Толкин е по-некадърен и от най-долния комунистически автор,стимулиран с петолевки от Тодор Живков!!!СРАМ И ПОЗОР са книгите като "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените" и по-жалки са хората,които решават да ги прелистят,има къде-къде по-далновидни автори-Еко,Акунин,Реверте,Зола...и много,много други!!!
Nobody knows
Nobody knows the rhythem of my heart
The way I do when I'm lying in the dark
And the world is asleep
I think nobody knows
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Volter, следващо подобно мнение в този раздел ще бъде изтрито без предупреждение, тъй като нарушава т. 1.4 и т.2 от Правилата на раздела, който те съветвам да прочетеш!
you have to keep
breaking your heart
until it opens
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

Volter написа:Хахаха,някой изобще чете "творбите" на Толкин,ако Дьо Сад е бил болен мозък,то Толкин е по-некадърен и от най-долния комунистически автор,стимулиран с петолевки от Тодор Живков!!!СРАМ И ПОЗОР са книгите като "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените" и по-жалки са хората,които решават да ги прелистят,има къде-къде по-далновидни автори-Еко,Акунин,Реверте,Зола...и много,много други!!!
Волтер, всеки има собствено мнение и ако не го зачиташ просто не си пораснал достатъчно за да си в този форум, съжалявам.

На мен лично Том Бомбадил ми хареса особено защото е уникален в книгата, защото е точна противоположност на цялото това неспирно търчане из Средна Земя и е нещо като един спокоен, уседнал Гандалф.
My will be done!!!
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Volter написа:Хахаха,някой изобще чете "творбите" на Толкин,ако Дьо Сад е бил болен мозък,то Толкин е по-некадърен и от най-долния комунистически автор,стимулиран с петолевки от Тодор Живков!!!СРАМ И ПОЗОР са книгите като "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените" и по-жалки са хората,които решават да ги прелистят,има къде-къде по-далновидни автори-Еко,Акунин,Реверте,Зола...и много,много други!!!

Еко? Далновиден? Интересно... Реверте? Далновиден? Още по-интересно... предните думи имат за цел да те накарат да се опиташ да защитиш безпочвените си думи относно горепосочените автори. и внимавай как ще изкривиш истината, защото точно пък на един от тях дължа сертификата си за чужд език. И то да беше посочил някои други автори - Голдинг, Бредбъри, Кафка, Кийтс да се съглася, че са далновидни, ама ти...

Волтере, бих пренебрегнал ужасното ти троло-хейтене, но се чувствам длъжен да ти отговоря поне веднъж ;)

Хари Потър няма да го коментирам, защото то не отговаря на следващите разсъждения и мнението ми за него е съвсем различно.

Последната предварителна бележка, която трябва да направя е, че поради липсата на каквито и да било аргументи в твоето мнение и липсата на всякаква теза, дори неподкрепена, освен тази, че четенето на Толкин е позорно, разсъжденията по-долу няма да имат за цел да те оборят а просто да покажат колко е смешно и безспочвено мнението ти и, следователно, като такива ще бъдат сравнително кратки ;) Поради това ще се радвам да получа отговор, така че да може да се получи един задълбочен спор. Както са казали преди нас истината се ражда в спора, може пък дори да успееш да ме убедиш, че четенето на Властелинът на пръстените наистина е позорно...

Какво е Властелинът на пръстените? Роман. Романтичен роман. Непрекъснато целият му текст е пропит с една далечна, лека романтика, която много хора вземат за фалшива и отблъскваща. Не ги виня, всеки си има право на мнение и никой не е виновен, че не разбира от поезия и романтика ;) Тази далечна, лека романтика дава възможност на читателя докато чете повествованието, чиито качества няма да коментирам, да се откъсне, да потъне в един чужд, приказен свят. Тази романтика дава възможност на читателя да съзре красота, която е невъзможна на истинския физически свят и да заживее в нея, макар и за мигове. Тази романтика дава възможност на читателя "да се опияни от поезията", както казва героят на Робин Уилямс в един филм, дава му възможност да се извиси в друго измерение.
А кое е това друго измерение? Това не е Средната Земя, каквото и да си мислиш ти. Средната Земя е просто една негова разновидност, едно средство за неговото достигане. Това измерение е Висшето Платоново измерение, това, до което героите и читателят достигат в творбите на Рембо, Маларме, Шели, Пенчо Славейков, Яворов (при него не баш, ама и там има). Именно то се характеризира с тази далечна романтика и красота, с тази непостижимост и с тази непълна поява само за мигове.

Разбира се за много хора това може и да не е така. И със сигурност не е. Те ще продължават да са на мнение, че да четеш Толкин е позор и срам. Но в крайна сметка, както вече казах не за всички са понятни разсъжденията на символистите и романтиците и за да достигнеш до Висшето Платоново измерение се изисква да имаш някаква основа, върху която да градиш. Както винаги ще е невъзможно да построиш стена без тухли, така и шопите винаги ще смятат, че "Те такова животно нема", "По-големо от Софията нема" и "По-високо от Витошата нема" - просто за да се възприемат някои работи са необходими определени предпоставки, които на някои места липсват ;)

Язък ти за ника, впрочем.
Последно промяна от Smoking Mirror на 15 Апр 2008, 02:04, променено общо 1 път.
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

Няма да забравя мъдрите думи на една жена, която ме гледаше как кърша пред-КСК-нно пръсти:
"Момиче, чети Толкин и ще си вземеш изпитите"
И аз правя така вече години наред и няма грешка.
Толкин е чудесен и много повече от това. Който не го усеща, просто не го усеща. Насила Толкин не става ;))
晴耕雨読
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”