Споделете кои са за вас най-впечатляващите първи изречения
Разбира се, абсолютните класики са:
Ана Каренина: "Всички щастливи семейства си приличат едно на друго, а всяко нещастно семейство е нещастно посвоему"
Лолита: "Лолита, светлина за живота ми, огън за слабините ми..."
Илиада: "О, музо, възпей..."
На мен лично ми харесва и началото на "Любов по време на холера" -- с бадемите...
На "Пътеводителя" -- "Някъде далече в неотбелязания на картата затънтен и рядко посещаван край на западния спирален клон на Галактиката се намира едно дребно, с нищо незабележително жълто слънце."
На "Параграф 22" -- "Това беше любов от пръв поглед. Щом видя военния свещеник, Йосарян веднага се влюби лудо в него."
На "Парфюмът" -- "През осемнадесети век във Франция живееше един човек, който бе от най-гениалните чудовища на тази не съвсем бедна откъм гениални чудовища епоха."
На "Чужденецът" -- "Мама умряла днес..."
На "Записки от мъртвия дом" -- "I am a sick man. ... I am a spiteful man. I am an unattractive man. I believe my liver is diseased. However, I know nothing at all about my disease, and do not know for certain what ails me. I don't consult a doctor for it, and never have, though I have a respect for medicine and doctors. Besides, I am extremely superstitious, sufficiently so to respect medicine, anyway (I am well-educated enough not to be superstitious, but I am superstitious)." (сори, не разполагам с версия на бг в момента)
На "Метаморфози" -- "Една заран Грегор Замза се събуди в леглото след неспокойни сънища и установи, че е превъплътен в огромно насекомо..."
На "Питър Пан" -- "Всички деца порастват. С изключение на едно."
На "Моби Дик" -- "Call me Ishmael."
На "100 години самота" -- макар че отново не знам дали мога да го възпроизведа...
Уууф, а мислех, че ще изброя по-малко