Матури 2008
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- bvz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Re: Матури 2008
Четейки мненията и аз се обърках малко. Не Университетът, а всеки Факултет поотделно взема решение за формиране на състезателния бал за всяка една от специалностите. Това означава, че за някои специалности може да се призанва оценка от Държавен зрелостен изпит като равностойна на кандидатстудентски изпит, за други специалности - не. За специалностите на ФЖМК - Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване - от 2008 г. ще се признава оценката от матура по Български език и литература или История или Чужд език вместо писмен кандидатстудентски изпит по Литература. За другите специалности - не знам. Информацията най-вероятно ще е ясна при издаването на Кандидатстудентския справочник.
Решенията се взимат от академичния съвет на Университета,ректорите на Университета и отделни факултети.За някой специалности може да се признае матура,но за по-голямата част от специалностите това няма как да стане.Още повече,че има специалности в които приема може да става само с кандидатстудентски изпити пример Право,Международни отношения и други.bvz написа:Четейки мненията и аз се обърках малко. Не Университетът, а всеки Факултет поотделно взема решение за формиране на състезателния бал за всяка една от специалностите. Това означава, че за някои специалности може да се призанва оценка от Държавен зрелостен изпит като равностойна на кандидатстудентски изпит, за други специалности - не. За специалностите на ФЖМК - Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване - от 2008 г. ще се признава оценката от матура по Български език и литература или История или Чужд език вместо писмен кандидатстудентски изпит по Литература. За другите специалности - не знам. Информацията най-вероятно ще е ясна при издаването на Кандидатстудентския справочник.
Матурите е ясно,че няма как да заменят кандидатстудентските изпити.Кандидатстудентски изпити винаги е имало и ще ги има и за напред.
В Су и повечето университети ще дадат възможност на кандидатстудента да прецени коя оценка да ползва като балообразуваща дали оценката от дипломата,или от матурата ако се е явил на матура по балообразуващ предмет.Ако не се е явил на матура по балообразуващ предмет балообразуващи са оценките от дипломата.Другата част от бала си се формира от приемните изпити.
За специалности за които няма кандидати,матурата може да послужи като вход,но за такива където има наплив това няма как да стане.
Във всички мнения до тук,съм изказал позицията си,и не само моята по тези въпроси а и на ректори на учебни заведения.Всичко което съм ви написал е логично и води то тези изводи.
ansi написа:Искам да попитам в крайна сметка какво се получава с тези матури? Значи ти ще избираш дали да ти се вземе оценката от матурата като балообразуваща или да не ти се зима? Значи за специалността "Право" ако държиш матура по История ,ако не искаш няма тя да се зима като балообразуваща така ли ?
Да!Така се очертава да бъде,ти си избираш дали оценката от дипломата или от матурата ти да е балообразуваща.Демек бала ти се формира от по-високата оценка.
За специалност право нали знаеш,че се кандидатства с изпит по Литература и изпит по История.Като бала се образува от оценките от приемните изпити и оценките по история и Бел от дипломата или от матурата,зависи коя оценка избереш да ползваш дали тази от матура или тази от дипломата.В СУ до този момент винаги се е зачитала по-високата от двете оценки,предполагам че така ще бъде и сега,не само за Су но и за другите университети.
Re: Re:
Сам го казваш-някои университети, някои специалности...идеята ми беше, че не са кой знае колко, но след някоя друга година ще станат.Наистина за някой специалности изпитите са си специфични, но може да направят и матурите специфични.doctors написа: Здравей!Аз пък не съм съгласен с тебе!Сега ще ти кажа защо:
Мога да ти кажа,че следя доста информационни източници на образователни и други новини,интервюта на ректори и други неща.Освен това имам и познати работещи в Мон,дори и университети и доста по-добре знам как стоят нещата.
Има университети които трудно запълвят някой специалности - нежелани затова за тях със сигурност матурите ще важат,и вместо да пускат допълнителни класирания за такива специалности е логично да признаят матура.
Ами не са кой знае колко елементарни.Нз отде черпиш информация какви са матурите.Единственото с което аз се сдобих е една публикация във вестник(не се сещам кой).Там имаше примерна матура по БеЛ.Някои въпроси бяха наистина малоумни, ама други дори не се разбираше какво се иска:)Матурите са елементарни така,че не виждам проблем да се справят с тях,хората които са наясно с нещата,имат добра обща култура,знания и умения и са учили през годините.
Успех!
Да завърша със Честита Коледа и весело прекарване на празниците:)
Re: Re:
Матурите са елементарни така,че не виждам проблем да се справят с тях,хората които са наясно с нещата,имат добра обща култура,знания и умения и са учили през годините.
Успех![/quote]
Ами не са кой знае колко елементарни.Нз отде черпиш информация какви са матурите.Единственото с което аз се сдобих е една публикация във вестник(не се сещам кой).Там имаше примерна матура по БеЛ.Някои въпроси бяха наистина малоумни, ама други дори не се разбираше какво се иска:)
Да завърша със Честита Коледа и весело прекарване на празниците:)[/quote]
Ето тук може да разгледаш няколко примерни матури.По различните предмети.Ако вече не си ги разглеждал.
http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi
Весела Коледа на теб и на всички от форумчето!Приятно изкарване на празниците!
Успех![/quote]
Ами не са кой знае колко елементарни.Нз отде черпиш информация какви са матурите.Единственото с което аз се сдобих е една публикация във вестник(не се сещам кой).Там имаше примерна матура по БеЛ.Някои въпроси бяха наистина малоумни, ама други дори не се разбираше какво се иска:)
Да завърша със Честита Коледа и весело прекарване на празниците:)[/quote]
Ето тук може да разгледаш няколко примерни матури.По различните предмети.Ако вече не си ги разглеждал.
http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi
Весела Коледа на теб и на всички от форумчето!Приятно изкарване на празниците!
- Sun Shine
- Драскач
Е аз ги разгледах по почти всички предмети и са наистина елементарни.......Друг е въпроса че в малките градове и села ще ги оставят да се препишат и ще си изкарат 6 (или поне по-високи от заслуженото
)а и колко ще са обективно оценявани 
-
GeVi
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: GeVi
да ти кажа не стои точно така въпроса..това може да е при единица случаи а не като масово да преписват и т.н.
не се заблуждавай 
Искам Да Бъда Всичко, Което Съм Способна Да Стана...
- Anor``
- В началото бе словото
Sun Shine написа:Е аз ги разгледах по почти всички предмети и са наистина елементарни.......Друг е въпроса че в малките градове и села ще ги оставят да се препишат и ще си изкарат 6 (или поне по-високи от заслуженото)а и колко ще са обективно оценявани
В малките градове и села почти не се намират средни училища, преобладават основните
"Най-силното страдание се поражда от удължаване на най-сладкото желание"
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Не бих казал...Anor`` написа:Sun Shine написа:Е аз ги разгледах по почти всички предмети и са наистина елементарни.......Друг е въпроса че в малките градове и села ще ги оставят да се препишат и ще си изкарат 6 (или поне по-високи от заслуженото)а и колко ще са обективно оценявани
В малките градове и села почти не се намират средни училища, преобладават основните
Humanism is death disguised as life.
- Stelio
- В началото бе словото
Почти всички ученици от малките градове и села учат в близките големи градове. За пример мога да посоча училищата в Пловдив. Близо 1/3 от класовете се състои от момчета и момичета, които ежедневно изминават гоеми разстояния само за да дойдат на училище. В тяхните села има максимум по 1 СОУ с 30 ученика общо на випуск. Ако и от тях се плашим и ги считаме за сериозна конкуренция накъде сме тръгналиsteamer написа:Не бих казал...Anor`` написа:Sun Shine написа:Е аз ги разгледах по почти всички предмети и са наистина елементарни.......Друг е въпроса че в малките градове и села ще ги оставят да се препишат и ще си изкарат 6 (или поне по-високи от заслуженото)а и колко ще са обективно оценявани
"Оригиналният не търси да бъде оригинален"
- Anor``
- В началото бе словото
Дори и някой да препише на матурата, това май не гарантира добра специалност в СУ, нали
Дали ще успее да препише на изпита.. 
"Най-силното страдание се поражда от удължаване на най-сладкото желание"
За мен няма големи градове-малки села.Тихите води са най-дълбоки !!!Stelio написа: Почти всички ученици от малките градове и села учат в близките големи градове. За пример мога да посоча училищата в Пловдив. Близо 1/3 от класовете се състои от момчета и момичета, които ежедневно изминават гоеми разстояния само за да дойдат на училище. В тяхните села има максимум по 1 СОУ с 30 ученика общо на випуск. Ако и от тях се плашим и ги считаме за сериозна конкуренция накъде сме тръгнали![]()
0x00000000
- Stelio
- В началото бе словото
Прав си, но ако си се устремил към някоя добра специялност едва ли трябва да се плашиш от тях. Разчиташ на собствените си знаяния, а не на успехите или неуспехите на другитеnull-byte написа:За мен няма големи градове-малки села.Тихите води са най-дълбоки !!!Stelio написа: Почти всички ученици от малките градове и села учат в близките големи градове. За пример мога да посоча училищата в Пловдив. Близо 1/3 от класовете се състои от момчета и момичета, които ежедневно изминават гоеми разстояния само за да дойдат на училище. В тяхните села има максимум по 1 СОУ с 30 ученика общо на випуск. Ако и от тях се плашим и ги считаме за сериозна конкуренция накъде сме тръгнали![]()
"Оригиналният не търси да бъде оригинален"
Тва са глупости на търкалета! Много ясно, че ще се интересувам за резултатите на другите! Това нали си е конкуренция все пак?
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.