имахме урок в неделя, от 10:30 до 12:45 (или поне така се води, като си затворим очите за закъснението на Ралица

)
взехме изненадващо много материал, до 33 страница включително. Това включва: текста за пощаджийката, числата от 1 до + безкрайност, диалози кой какъв език говори (езикът = името на държавата, само лепваш едно А да стане в партитив окончание като казваш, че го говориш). Тоя партитив си е чист родителен падеж и баш си отговаря на въпроса "кого/какво" ама Ралица не е съгласна нещо с моето мнение...
Взехме некви поздрави и пожелания и няколко въпросители думи (кой, колко, какво, къде,кога), . Отрицателните изречения се правят като всъщност се спряга "НЕ"-то, а глаголът след това остава по гол корен. Напр. Minä en puhu islantia, sinä et puhu islantia, hän ei puhu, jne. (jne = ja niin edellen = и т.н.)
Основното беше спрягането на петтте типа глаголи (стр. 27-31).
Взехме и часа - колко е часа и как се отговаря.
Последно - патритив спрягането на личните местоимения - minua, sinua,...но това си го знаете от "обича ме, не ме обича"
А, хаха, и още нещо: недоразумението "ТУК", "не толкова ТУК", "почти ТУК" и "ТУК наоколо", но не мисля, че някой го разбра особено
накратко tässä значи "точно тук, където посочвам", täällä се употребява във всички по-неопределени случаи на "ТУК някъде", а за останалите две думи "Тук" принципът на употреба остана доста мъгляв
Всичко останало го има добре описано в учебника, аз пиша с краката си, иначе бих постнала едно скенер копие и на записките...
За другия път домашното е 5-10 изречения с глаголи по избор от различните групи.
Каза, че ще работите по учебната тетрадка и също ще упражнявате числата (тя изписва примерно 5 738 803 на дъската, а вие го прочитате

)
Дано се упражнявате само идната неделя, че ако натрупате още толкова материал, не знам кога ще го учим

Ние - ако не ни мине котка път - през това време ще упражняваме устен фински с нейтив спикъри

пък и креватен фински ако се наложи, все ще е упражнение ...

офф - ако някой ви каже , че финландците не стават в леглото - не му вярвайте!
аре, умната, и да учите! сесия е все пак