Отпуски за учащи се

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Отпуски за учащи се

Мнение от Methuselah »

Кодекс по труда:
Платен отпуск за обучение

(Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)

Чл. 169. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм., бр. 25 от 2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Отпускът по ал. 1 се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник или служител, който повтаря учебната година по неуважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Отпуск за приемен изпит в учебно заведение

Чл. 170. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато със съгласието на работодателя работникът или служителят кандидатства в училище, приемането в което става с изпит, работникът или служителят има право на платен отпуск, както следва:

1. при кандидатстване в средно училище - 6 работни дни;

2. при кандидатстване във висше училище или за докторантура - 12 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.
На някой някога да са му давали такъв вид платен отпуск? :lol:
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

За такъв отпуск какъв трудов договор трябва да се сключи?
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

чувала съм и аз, ма се съмнисвам да дадат.. :roll:
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Гост написа:За такъв отпуск какъв трудов договор трябва да се сключи?
Ми .. трудов. Не граждански. За други не се сещам.. :/
Аз сега ще кажа на моята шефка да ми даде и после ще ви кажа какво е станало :-D
Аватар
pliu6eno_me4e
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от pliu6eno_me4e »

На мен ми дават такава отпуска, да, и съм на трудов договор. Но само за дните на изпитите ми и само ако представя уверение от университета. Което никак не е малко, аз имам по 7 изпита на семестър. :)
Фен клуб на ФК 'Форум СУ'
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master

Мнение от Berserker »

Нашият HR Manager каза че с наредба от 2001 год. МС изменя горепосоченото, като се въвеждат до 40 дена неплатен отпуск, който не може да бъде отказан на работника ако е по повод на учебна дейност (срещу доказателство, например студентска книжка, представена след това).

Но ще проверя, още днес даже :)
Изображение

Изображение
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

При нас дават неплатен ако искаш, а ако уточниш, че е изпит, пускат за изпити платен - ден или два (за самия изпит) и казаха, че това е изключение и го правят само защото е фирмена политика и ценят обучението на служителите, а не заради закон.
Аватар
sapio
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от sapio »

Всичко е според работодателя. Не е нужно да е упоменато в договора дали ти се полага или не такъв отпуск. Просто след това при изготвяне на изискуемите уведомления и вътрешно-ведомствените документи се вписва, че си ползвал такъв отпуск и то с оглед на това, че да можеш да си ползваш нормалният отпуск. Най-добрият вариант, разбира се, е да имате допълнително писмено споразумение /анекс/ към трудовия ти договор, но както казах преди това - дали можеш да ползваш такъв отпуск зависи от самия работодател, съгласно разпоредбата на чл.169, ал.1. Ако ти откаже, можеш да си ползваш част от платеният или неплатен отпуск.
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър

Мнение от Berserker »

сапио е прав, на практика работодателят приема, че по default не е съглсен на платен, затова дава неплтен, неплтеният обаче не може да бъде отказан на работника, Кодекса предвижда почивката, въпроса е в заплащането.
Изображение

Изображение
Аватар
Ginger
В началото бе словото

Мнение от Ginger »

Момчета и момичета, приемете един съвет от мен - ако искате да ползвате някои от предимствата, които Кодексът на труда ви дава, но за които се изисква съгласие на работодател, освен че си говорите с работодателя и той каже "да" (защото е умен, не е комплексар и държи на потенциала на хората, които работят за него), подгответе и една писмена молба с примерен текст: на основание чл.... от КТ моля за вашето съгласие да се обучавам в ...., специалност ...., ... форма на обучение. Когато работодателят получи такава молба, той не вижда причини да има нещо против и се подписва. Уловката тук е, че всъщност той дава своето писмено съгласие за това, вие да учите и след това вече няма основание да ви отказва отпуските. Моя съвет е да не прекалявате с тях и винаги да намирате причини, вашият работодател да разбира, че обучението ви е много важно за вашата пряка работа и за по-доброто изпълнение на задълженията. Аз ви давам съвет как да надхитрите администрацията, но всичко зависи от вас самите и това, как ще си постелите пред работодателя.
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър

Мнение от Berserker »

Ginger написа:Момчета и момичета, приемете един съвет от мен - ако искате да ползвате някои от предимствата, които Кодексът на труда ви дава, но за които се изисква съгласие на работодател, освен че си говорите с работодателя и той каже "да" (защото е умен, не е комплексар и държи на потенциала на хората, които работят за него), подгответе и една писмена молба с примерен текст: на основание чл.... от КТ моля за вашето съгласие да се обучавам в ...., специалност ...., ... форма на обучение. Когато работодателят получи такава молба, той не вижда причини да има нещо против и се подписва. Уловката тук е, че всъщност той дава своето писмено съгласие за това, вие да учите и след това вече няма основание да ви отказва отпуските
Джи, не е така, работодателят по принцип одобрява обучението но КТ му предоставя ИЗБОР да дава платен или неплатен по свое усмотрение. Т.е. дори с този документ, работодателят е длъжен да пусне работника в отпуск, но не непременно платен, поради което винаги работодателите ще избират неплатен.

В закона е отворена вратичка, и ако текстът на молбата изрично не упоменава термина "платен отпуск", никой не е длъжен да одобрява платен...

Поне така го разтълкуваха хора които се занимават с това... иначе като човек учил право, мога да се хвана за това къде е запетаята в изречението, но не си струва разправиите...
Изображение

Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Отпуски за учащи се

Мнение от Methuselah »

Не ми дадоха :mrgreen: Взех си неплатена
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Тая сесия няма и да си взимам отпуска... Че то ник'ви изпити бре! Само курсови работи...

Щракам си със пръъъъъсти... :bounce: :mrgreen: :alien: :albino:
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Re:

Мнение от nrggirl »

Berserker написа:Поне така го разтълкуваха хора които се занимават с това... иначе като човек учил право, мога да се хвана за това къде е запетаята в изречението, но не си струва разправиите...
:shock: :salute: :love5:

Хора, колкото и да се разправяте дали имате право или не, всичко зависи от това колко точен човек е работодателят ви и колко държи на вас. и десет писмени молби да подготвите, си е все едно, ако практиката във фирмата не е такава. а като знам юристите, дето уж трябва да са наясно, в повечето случаи колко некоректни работодатели са по отношение спазването на КТ, трудно си представям, че някой работодател въобще би се вързал на номера с "ама виж, аз имам право, тука пише..."
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
Ginger
В началото бе словото

Мнение от Ginger »

Уважаеми колеги, законът ви дава определени правила, които работодателят може да спазва, но които винаги има начини и да не бъдат спазвани - и то законови, легални начини. Всичко зависи от вас и от това как сте си "послали". Ако вие сте ценни за работодателя, ако това което учите има връзка с работата ви (но желателно е да я намирате не само вие, а да я вижда и самия работодател, а от вас зависи да му засилите това впечатление) работодателят ще е съгласен да ви дава отпуска, но да не ви изпуска. Това е нещо, на което университетът не учи - как да използвате предимствата си, кога и доколко. Това е знание, което е не се научава от учебника. Имам и препоръки:
1. Не отказвайте работа и винаги изглеждайте готови за нова;
2. Включвайте се с идеи, но винаги уместни и никога прекалено кардинални;
3. Бъдете позитивни и приемете работата си като кауза;
4. Не отказвайте да се появявате на работното място в почивни дни, така работодателят няма да има причина да ви отказва отсъствие в работни;
5. Никога не забравяте, че вашето образование все пак си е ваша цел и ако искате работодателят да бъде на ваша страна, намерете начини да му обясните, че то дава знания и умения с които ще сте страхотен във фирмата и от това той само ще спечели. Добре е дори да дадете практическо изражение на това, като се включите с вашия академичен опит в някаква конкртна задача или поне отправите някакво предложение.
6. ЗНАЙТЕ, ЧЕ ГОТОВИ РЕЦЕПТИ НЯМА И "НИКОЯ ИСТИНА НЕ Е ИЗЦЯЛО ИСТИНСКА - ДОРИ И ТАЗИ".
Публикувай отговор

Обратно към “Работа, стаж и кариера”