СУ обмисля да създаде лицей
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
"Дневник", Симион ПАТЕЕВ, 1 януари 2008 г. = >>
Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) обмисля да създаде собствено средно училище в структурата си. Според зам.-ректора проф. Иван Петков това ще бъде лицей, чиито випускници ще получават отлична подготовка за бъдещото си следване във висшето училище. Идеята е била обсъдена на първия ректорски съвет на университета, след като беше избрано новото ръководство през ноември. Плановете са това да е подарък към академичната общност за 120-годишнината от създаването на висшето училище. Тя ще се чества на 25 ноември 2008 г.
"Не сме решили дали в лицея да се учи пълен клас на обучение или само в гимназиален етап", каза Петков. По думите му в момента университетът търси средно училище в София, чиято материална база да се използва, тъй като строежът на нова сграда е непосилен за бюджета на университета. Всичко останало - учебните планове и програми и учебниците, ще се изработят от експерти и педагози от Софийския университет. Плановете са и часовете да се водят почти изцяло от университетски преподаватели.
Цялата процедура обаче подлежи на одобрение от Министерския съвет. Според ръководството на университета проектът има всички шансове да мине през правителството още тази година за празника на СУ. От университета обаче уточниха, че всичко е на ниво проект и все още е рано да се дава конкретна информация.
Според проф. Иван Петков и в момента има няколко гимназии, които на практика са лицеи към Софийския университет. Това са Националната природоматематическа гимназия и Националната гимназия за древни езици и култури в София.
"Дневник", Симион ПАТЕЕВ, 1 януари 2008 г. = >>
Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) обмисля да създаде собствено средно училище в структурата си. Според зам.-ректора проф. Иван Петков това ще бъде лицей, чиито випускници ще получават отлична подготовка за бъдещото си следване във висшето училище. Идеята е била обсъдена на първия ректорски съвет на университета, след като беше избрано новото ръководство през ноември. Плановете са това да е подарък към академичната общност за 120-годишнината от създаването на висшето училище. Тя ще се чества на 25 ноември 2008 г.
"Не сме решили дали в лицея да се учи пълен клас на обучение или само в гимназиален етап", каза Петков. По думите му в момента университетът търси средно училище в София, чиято материална база да се използва, тъй като строежът на нова сграда е непосилен за бюджета на университета. Всичко останало - учебните планове и програми и учебниците, ще се изработят от експерти и педагози от Софийския университет. Плановете са и часовете да се водят почти изцяло от университетски преподаватели.
Цялата процедура обаче подлежи на одобрение от Министерския съвет. Според ръководството на университета проектът има всички шансове да мине през правителството още тази година за празника на СУ. От университета обаче уточниха, че всичко е на ниво проект и все още е рано да се дава конкретна информация.
Според проф. Иван Петков и в момента има няколко гимназии, които на практика са лицеи към Софийския университет. Това са Националната природоматематическа гимназия и Националната гимназия за древни езици и култури в София.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: СУ обмисля да създаде лицей
Идеята е супер! Със сигурност ще има доста кандидати.
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
- renesanz
- Легендарен флуудър
да,обаче така едни ученици ще получават образование на по-високо ниво,и ще учат конкретно за изпитите в СУ,а други пак ще дават пари за уроци.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
De tantos desejos aflitos...
De tantos desejos aflitos...
Идеята не ми харесва, точно поради тези причини,наистина е нечестно да има училище на много високо ниво и всички останали деца ,които учат другаде да бъдат подценени предварително . Всъщност ми се струва направо лицемерно и нагло. Това ще бъде една сигурна бройка студенти ,които ще бъдат приети ,и то само защото човека който ще ти прави кандидатстудентския изпит те е дундуркал 5 години и няма как да не му знаеш изискванията. В България има много деца които заслужават шанса да учат в хубав университет и идеята за подобна привилегия за някои е просто смешна. Представете си касапницата да запишеш детето си в това училище(ако е начално) , а ако е средно кой знае за какви подкупи и самонамествания ще говрим.
Хора без работа,това мога да кажа само,щом имат време да се занимават с подобна глупост.
Хора без работа,това мога да кажа само,щом имат време да се занимават с подобна глупост.
- javortomov
- Драскач
- Специалност: МО, ЮФ
- Курс: втори
Ами според мен точно това е смисъла на подобен лицей да се намалят частните уроци които и така и така ги има. Не смятам че е лошо като идея, защото разликата между начина на преподаване в средния курс и висшето училище са доста сериозни, и един вид така хората ще са по подготвени за прехода.
Всъщност аз смятам че цялото образование от 1кл трябва да е с изпити в края на всяка година.
Всъщност аз смятам че цялото образование от 1кл трябва да е с изпити в края на всяка година.
Варваринът тук съм аз, защото никой не ме разбира. (Овидий)
То така или иначе пак си има 3-4 училища в София специално, в които нивото на образование е доста по-високо от останалите. Още едно няма да навреди. На базата на непрекъснато растящото население смятам, че добрите училища в София са страшен кът.renesanz написа:да,обаче така едни ученици ще получават образование на по-високо ниво,и ще учат конкретно за изпитите в СУ,а други пак ще дават пари за уроци.
А учениците от НПМГ примерно, където също се чувства ръката на СУ, определено не влизат във ФМИ, само защото са ги дондуркали същите хора 5 години.

- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Че то НПМГ и сега се води лицей, НГДЕК май също... може да вземат най-много някоя от езиковите
точно така, от НПМГ държат вътрешен изпит по съответния предмет, и ако изкарат над 5 ии 5.50 беше влизат директно в съответната специалност
А за НГДЕК-а по-добре не питайте.... 
защо да не е редно? не мога да разбера, наистина. естестевено, че в различните гимназии се учи на различно ниво. по тази логика е дискриминация спрямо учениците в ЕГ да имат по 2 часа математика, а в СМГ по 10 примерно, защото това дава "несправедливо" предимство на едните пред другите при кандидатстване в определени специалности! така или иначе, нивото на образование в различните гимназии е различно, както и нивото на самите ученици.
p.s. какво да се прави, не всички са възпитаници на Лицея
p.s. какво да се прави, не всички са възпитаници на Лицея
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
begemot_ написа:.....ако изкарат над 5 ии 5.50 беше влизат директно в съответната специалност
Доколкото помня, участваме в класирането наравно с останалите - поне по онова време така беше (което ще рече - 2003). Над 5 ти дава право да участваш в класиране без да се явяваш на общия кандидатстудентски, това със сигурност, но не знам дали осигурява автоматично влизане
ми не знам, може и така да е... 5.50 поне при нас ти гарантира. все тая, въпроса е, че има някакви привилегии и аз не виждам нищо лошо в това
- feichka
- Форумно зомби
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: четвърти
НГДЕК не е виновна! СУ е преценил, че трябва да е лицей към нея! И не ме интересува, че в ИФ има хора, които не харесват начина, по които влизат възпитаници на Гимназията. Всеки човек има право на свое собствено мнение!Joker написа:А за НГДЕК-а по-добре не питайте....
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
^ Time and again.... It`s rather dull and boring, you know?