Тук също. - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=9365
anonymousislegion написа:Много яко сайтче си имате. Лошото е, че нещо трафика никакъв го няма. Оня ден попаднах в Нета на много як наръчник за тролинг и "стоварване на десант" във форуми. Темата я е писал някакъв пич дето преподава виетнамски бойни изкуства. Просто уникално! Тая тема е само за най-злите спамери. Мислех да я пусна в моя форум, но прецених, че тук ще се чувства по- у дома си... Малко съм я посъкратил, но пък съм добавил спамерски емотикони!
Ето я темата:
Тролингът е пряко свързан с интернет-средата културен феномен, съдържащ в себе си различна степен на деструкция. Простира се в много широк диапазон : от невинни закачки за разлечение за сметка на по-неопитните юзъри, до ниво на информационна война. ( Под “информационна война” имам предвид не обичайните форумни междуособици и флеймове*, а планирани и добре организирани действия в кибер-пространството, поддържащи реализацията на политически и икономически планове от различен мащаб. )
Какво е “тролинг” ?
Според изследователите, този термин произлиза от фразата “trolling for suckers”, имаща директно отношение към техника от спортния риболов. Идеята понятно е в “хвърлянето на примамка за рибите”, и която се закачи, после да бъде изпържена. ( Ако този пример прекалено ви отегчава, представете си нещо по-мууви... Да кажем, нинджа, притаен в тъмнината, и дебнещ възможностите за достъп до посочената жертва. Или снайперист, търпеливо чакащ подходящото време за изстрел от нищото ...)
Така или иначе, тролингът представлява публикуване на провокативни съобщения, целящи да предизвикат ответна реакция, с деструктивна цел.
Обикновено, тролът “работи” в две направления. Едното е в провокация на съвсем непознати хора, подразнили го със свои мнения по определен въпрос или позиции във форума. Неразборията във форума просто е въпрос на време. По-улегналите “знаещи” също са в състояние да се поддадат на провокации. Просто при тях се подхожда малко по-рафинирано. Другото направление на дейност на трола е “оправянето на сметки”. Това обикновено са импулсивни или добре планирани “разработки”, насочени към конкретни хора, много или малко познати му отпреди. Тук тролът е във вихъра си. Разни слухове, клевети и компромати могат да бъдат поднесени с финеса на оберкелнер от “Риц”. Особено ако юзерът има неблагоразумието да присъства във форума със собственото си име и да не търси анонимност. След като веднъж публикуват, че сестра ти е ... ядрен физик, върви обяснявай, че нямаш сестра!
Така, че подобно на примера за снайпериста който дадох по-горе, тролът може да насочи “окуляра на снайпера” както към случайно попаднал му “противник”, така и към специално подбрани “цели с отличителни знаци”. Стига те да влязат в “зоната на поражение”. За него е важно да ги задържи за определено време в “прицела”, докато натисне “спусъка”.
Клониране и “стоварване на десант”
Клонирането е често използван трик, особено във форумите за които не е необходима регистрация. ( За форумите, изискващи регване също не е проблем да се направи втора регистрация от друг комп, разбира се...) Създаването на друга “личност” твърде често остава незабелязано от неопитните юзъри във форума, и ако тролът разполага с достатъчно свободно време и интелект, може да създаде изключително “оживена дискусия” сам със себе си. ( Аз лично съм наблюдавал “работата” на трол, създаващ си 3-4 клонинга – поне аз толкова успях да проследя, който само за седмица основно “заби” две теми в един форум по БИ ... ).
“Стоварването на десант” представлява регването във форума на няколко души, предварително организирани за тролинг. Това могат да бъдат както практикуващи в един и същи клуб, така и съмишленици в дадена идея от различни места, които никога не са се срещали очи в очи. Такава организирана група “десантчици”, поддържаща и свои клонинги, е в състояние да “превземе” неголям форум за кратко време.
Плувки, чепарета и мрежи
Това са различни средства, отнасящи се в деликатното поднасяне на провокативни съобщения. Те могат да бъдат “хвърлени” както и във вече открита тема, така и като първо съобщение в нова тема. Обикновено са маскирани като преднамерено наивни въпроси или мнения, съдържащи 1 или повече “куки”. В повечето случаи не съдържат никакви аргументи, нито ясна теза. Провокират най-често “правилните” познания на юзърите, уменията им, смелостта, комерсиализацията, добронамереността и т.н.
Потъване и ред други маневри
Често тролът оставя съобщение и “потъва” за няколко дни. През това време наблюдава реакциите и работата на системата : нивото на “зацепване” и търпимост на юзърите, намесата на модератора, общата нагласа на форума към такива прояви. При благоприятна обстановка, често стартира сам флейм, “подгрявайки” темата със свои клонинги. След флейма обикновено демонстрира невинност и непричастност към цялата история. Ако бъде “затиснат”, най-често разиграва театър, естествено - в ролята на невинната жертва :
“Дори не очаквах това от вас, че можете да си помислите такова нещо. Някой ви води за носа, и така наглася нещата, че ме изкарва мен виновен. Повече няма да ме видите, след като се държите така!”
Разбира се, след кратък отдих и прегрупиране, подмяна на тактиката и самоличността, тролът е много вероятно да се върне отново в същия форум. Или да се премести на нов.
---------------------
За да не ме обвинят в нарушаване на авторско право, целята тема тук:
http://bgbudo.com/st/data/ic_news/23/
и тук:
http://bgbudo.com/st/data/ic_news/24/
---------------------