Свободата...

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Sunny
От дъжд на вятър

Свободата...

Мнение от Sunny »

Чувствате ли се свободни?И докъде се простира свободата-реалната?!
Smile!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Салама... :roll:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Не се чувствам свободна... :oops: А все по-ограничена от всякакви неща.Илюзия е , че човекът е свободен ( според мен).Винаги си зависим.А като престанеш да си зависим от едно , ставаш зависим от друго...За жалост е така.
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

няма истинска 100%-ва свобода.. докато наоколо има хора или някакви предмети, физични и математически закони ако искате - все трябва да се съобразяваме с нещо :roll:

и все пак, бих искал да съм малко по-свободен :D
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Няма свобода...в пълния смисъл на думата. За повече инфо се допитайте до чичко Жан Пол Сартр, който изказва много интересно мнение относно това в кое човек е свободен и в кое не.

Абе и салама си го бива де... :roll:
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Е, може да разкажеш,какво е казал Жан :lol: или поне в коя книга
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
Sunny
От дъжд на вятър

Мнение от Sunny »

Въпросът е до колко ще се съгласим с Г-н Сартр,до колко ще си стегнем оковите и колко непоносими са те.От друга страна-дали свободата ни зависи от нас самите или от външни фактори.Чисто и просто:всеки я разбира,постига и осъществява по различен начин.
А идеята за "свободния човек" мога да я сравня само с тази за "идеалния човек" :?
Smile!
Аватар
Sunny
От дъжд на вятър

Мнение от Sunny »

Himera написа:Е, може да разкажеш,какво е казал Жан :lol: или поне в коя книга
"Човек е осъден на свобода" е една от най-коментираните му фрази.
Smile!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

дефинирайте "свобода" :?: то всеки човек разбира различно нещо и дискусията се обезмисля според мен
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Казал е, че единственото свободно нещо, което човек може да направи, е изборът да живее или да се самоубие. Избере ли първото, автоматично забравя за свободата.
Не знам, не си падам по философията...тия теми не са за мен.
Дайте нещо за ядене!!! :D :D :D :D
Аватар
make_silence
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от make_silence »

Vintersorg написа:
Дайте нещо за ядене!!! :D :D :D :D
"Пътищата на свободата" :wink: в две части, чиито заглавия не помня с точност, но помня, че първата по ми хареса.. сякаш
the shadow proves the sunshine
Аватар
Hobbledehoy
В началото бе словото

Мнение от Hobbledehoy »

хаха,а друг чичко Жан е казал,че човек се ражда свободен и навсякъде е във вериги.Тия Жановци много философки го дават,мен Жан Валжан само ме кефи :P .Моето мнение по въпроса е малко по-различно.Лично за мен свободата е възможност да се прави нещо.Ето какво имам предвид:обичам отвреме-навреме да правя нещо,но някой ми казва,че по някаква причина не мога.Може изобщо да не ми се прави това нещо,но само като знам,че ми е забранено-полудявам.Затова като че ли е по-добре на децата да се дава по-голяма свобода-не е задължително например да им е позволено да стоят докъсно и те да го правят.Или ако го правят,то ще бъде в нормата и без изцепки,защото тогава те осъзнават,че сега сами отговарят за себе си.Ако всичко зависи от техните,то го удрят на непукизъм и така стават фаловете.Според мен,де.
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

честно казано не се чувствам напълно свободна
Изображение
Аватар
Sunny
От дъжд на вятър

Мнение от Sunny »

twiggy написа:дефинирайте "свобода" :?: то всеки човек разбира различно нещо и дискусията се обезмисля според мен
Трудно би се дефинирала като общо понятие.За всеки тя е различна.Колкото до мен свободата е:Възможността да живееш без да се съобразяваш с капризите на другите,с предразсъдъци,табута и традиции.Физическата свобода,въпреки че много хора биха казали "Аз я имам" ,не се среща и постига толкова често и лесно.Е,аз не съм свободна.И колкото и да се стремя точка по точка да се освободя от разни неща,в толкова повече се обвързвам.А обвързването,колкото и приятно да се случи да бъде,е всичко друго,но не и свобода.
Smile!
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Хубави мисли имат Жановците... По-късно, като свърша със статията си за свободата,ще я напиша и тук, че имам да добавям някои неща към нея.
А това за самоубийството - може би така човек е свободен, но как ще усети тази свобода, ако не съществува? Другото - ако след смъртта има живот, то и там едва ли ще бъде свободен...
Свободни са пеперудите, когато летят и имат право да избират,което цвете си поискат... Да не говорим за хлебарките или мравките колкос а свободни :) хихихи - ходят си, където си поискат, стига някой чехъл да не ги размаже :lol:
Има и още нещо - как ще живее човек,ако е свободен? Та така той няма да знае,акквод а прави и ще му е скучно! НЯма да има за какво да се бори, няма да може да обсъжда тази тема, защото ще бъде некомпетентен... :roll:
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”