Матури 2008

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Кандидатстващ
В началото бе словото

Матури 2008

Мнение от Кандидатстващ »

Знам, че това е поредната тема за матурите, но ви моля да ме разберете- изключително ми е важно да знам / а и на другите кандидат-студенти/ КОГА горе-долу ще стане ясно дали матурите ще са балообразуващи или не. Моля оставете темата, защото наистина това за нас е един изключително важен въпрос, а никой не ни дава яснота!
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

На мен този въпрос също ми е важен, защото и аз съм 12 клас в момента, но ето какво знам аз.

Ясно е, че за СУ матурите няма да бъдат приети като равни на кандидатстудентските изпити. Единствено могат да влизат в образуването на бала ти, но само ако ти искаш, т.е. ако държиш матура по физика и една от балообразуващите ти оценки от дипломата за дадената специалност също е физика, то тогава ти решаваш коя от двете оценки (тази от матурата или тази от дипломата) да влезе в образуването на бала ти.

Принципно матурите ще се зачитат само за две специалности в УНСС, но и там не са ясни нещата, защото както знаеш те ще променят начина на прием като тази промяна ще се гласува сега януари месец и тепърва ще се обявяват нещата публично като окончателно взети решения.

Някои матури ще се зачитат и за ТУ като състезателни изпити.

По принцип съмнявам се, че до края на тази календарна година ще се знае нещо със сигурност. МОН подготвят сега образователна кампания относно провеждането на матурите, та да се надяваме, че с това нещата ще се поразяснят. Те сега и матурите са дадени под съд така че и за тях не е окончателно решено дали ще ги има.
Кандидатстващ
В началото бе словото

А конкретно за матурата по литература имаш ли представа на къде вървят нещата, защото аз ще кандидатствам право и тя ми е от голямо значение?
SCIENTIA EST POTENTIA

Знанието е сила :idea:
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

Кандидатстващ написа:А конкретно за матурата по литература имаш ли представа на къде вървят нещата, защото аз ще кандидатствам право и тя ми е от голямо значение?
Както е ясно,матурите не могат да бъдат равностойни на кандидатстудентски изпити.Също искам да ви кажа,че и за напред университетите ще приемат студентите си чрез кандидатстудентски изпити,а не с матури.
Оценката от матурата в голяма част от университетите може да се ползва като балообразуваща вместо оценката от дипломата по даден предмет,но това в случай че ученика се е явил на матура по даден предмет с който ще кандидатства.Като ученика в случай че се е явил на матура ще реши коя от двете оценки да си ползва като балобразуваща дали тази от дипломата или тази от матурата( следователно ще използва по-високата от двете оценки).Оставащата част от бала при класиране ще се образува от кандидатстудентските изпити.
Кандидатстудентски изпити ще има и за напред поради много причини тук сам написал само няколко:
Както е ясно на матура човек може да се яви 1 път,така че ако оценките му не са от най-добрите и не му стигнат за прием във вуз,той ще може да бъде приет в университета с оценките от кандидатстудентските изпити.А ако не го приемат и с оценките от кандидатстудентските изпити,догодина ще има възможност да се яви отново на кандидатстудентски изпити,защото вече си е издържал матурата.Така,че е ясно че университетите и за напред ще провеждат кандидатстудентски изпити,чрез които ще си приемат студентите.Освен това матурата не може да бъде вход за всички специалности,защото голяма част от специалностите има специфични изисквания.Матурата може да служи като вход за специалности за които няма желаещи,трудно се полълват местата или за университети за които няма кандидати.
Относно Унсс матурите могат да бъдат зачитани само за две специалности и то експериментално.За да се види дали хората приети с матури са качествени,но той беше категоричен( Става Въпрос за Ректора на Унсс Проф.Борисов),че и за напред Унсс и след години ще провежда пак кандидатстудентски изпити за подбор на кандидати,но за някой специалности могат да се ползват като форма на прием кандидатстудентски изпити и матури равностойно.Но това щяло да стане след няколко години.Като те въпреки това ще си провеждат и кандидатстудентски изпити.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

doctors, от къде черпиш тази информация? Моля те, публикувай източника.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Кандидатстващ
В началото бе словото

doctors, искам да те питам конкретно- за Софийския университет ще мога да избера по-високата оценка по литератураизмежду матурата и дипломата, така ли? на мен в дипломата поне засега литературата ми е пълно 6, а матурата само може да ми я развали...
SCIENTIA EST POTENTIA

Знанието е сила :idea:
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

Кандидатстващ написа:doctors, искам да те питам конкретно- за Софийския университет ще мога да избера по-високата оценка по литератураизмежду матурата и дипломата, така ли? на мен в дипломата поне засега литературата ми е пълно 6, а матурата само може да ми я развали...
За Софийския Университет много пъти във форума е отговаряно,че кандидатстудента ще може да избере при кандидатстване по-високата оценка по дадения предмет с който кандидатства,ако се е явил на матура по него,а ако не се е явил на матура,като балообразуваща ще е оценката от дипломата.
doctors
В началото бе словото

Мнение от doctors »

Raya_Alexandra написа:doctors, от къде черпиш тази информация? Моля те, публикувай източника.
Източниците от които черпя тази информация са най-различни - образователни новини,интервюта,коментари по различни важни въпроси,становища на университети,освен това имам и познати които работят в различни университети.Освен това и логиката води към това което по-горе съм написал.Така,че просто един точен източник няма как да ти дам,просто източниците на предоставената информация са доста,а и аз съм я обобщил.Надявам се да съм ви бил полезен с инфото което съм ви предоставил.Успех!
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

doctors ако си прав искам да знаеш ,че много те обичам !
Аватар
Moci
В началото бе словото

Re: Матури 2008

Мнение от Moci »

doctors, искам да вярам в това, което си написал. :?
Изяж сутринта жива жаба и цял ден няма да ти се случи нищо лошо. :D
Аватар
Google
Да живей словото

Мнение от Google »

за кво изобщо трябва да има матури :?
България над всичко
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Re:

Мнение от petio »

doctors написа:
Raya_Alexandra написа:doctors, от къде черпиш тази информация? Моля те, публикувай източника.
Източниците от които черпя тази информация са най-различни - образователни новини,интервюта,коментари по различни важни въпроси,становища на университети,освен това имам и познати които работят в различни университети.Освен това и логиката води към това което по-горе съм написал.Така,че просто един точен източник няма как да ти дам,просто източниците на предоставената информация са доста,а и аз съм я обобщил.Надявам се да съм ви бил полезен с инфото което съм ви предоставил.Успех!
Не съм съгласен с теб.Университетите според мен ще започнат лека-полека да зачитат матурите...първо ще е за по-нежеланите специалнсоти, в скоро време май и за другите.Информацията си черпя именно от това кое е логично да се случи.Това че някой някъде споменал в новините нищо не говори.Все пак за 2008 ще взимат матурите за много малко специалности и то дори просто ей така да се води че е някъв изпит и класиране.Станахме свидетели на това как пуснаха "допълнителни класирания" поради невъзможността да се запълнят бройките...Засега това се случва в малка част от специалностите.2008 според мен пародията ще е още по-голяма.А и наистина защо би имало смиъл от матурите...
Кандидат-студенти...молете се да не се изгаврят с тез матури, че много ме съмняват.Скоро бяха публикували примерна такава по литература.Половината въпроси ги знае "всяко хлапе", обаче имаше въпроси, на които не можеш да разбереш какво се иска от теб:)Министерството квото и да си говори е неподготвено за матури.Молете се и палете свещички...Иначе матурата е нещо много хубаво стига да се направи както трябва:)
doctors
В началото бе словото

Re: Re:

Мнение от doctors »

petio написа:
doctors написа:
Не съм съгласен с теб.Университетите според мен ще започнат лека-полека да зачитат матурите...първо ще е за по-нежеланите специалнсоти, в скоро време май и за другите.Информацията си черпя именно от това кое е логично да се случи.Това че някой някъде споменал в новините нищо не говори.Все пак за 2008 ще взимат матурите за много малко специалности и то дори просто ей така да се води че е някъв изпит и класиране.Станахме свидетели на това как пуснаха "допълнителни класирания" поради невъзможността да се запълнят бройките...Засега това се случва в малка част от специалностите.2008 според мен пародията ще е още по-голяма.А и наистина защо би имало смиъл от матурите...
Кандидат-студенти...молете се да не се изгаврят с тез матури, че много ме съмняват.Скоро бяха публикували примерна такава по литература.Половината въпроси ги знае "всяко хлапе", обаче имаше въпроси, на които не можеш да разбереш какво се иска от теб:)Министерството квото и да си говори е неподготвено за матури.Молете се и палете свещички...Иначе матурата е нещо много хубаво стига да се направи както трябва:)
Здравей!Аз пък не съм съгласен с тебе!Сега ще ти кажа защо:
1 Университетите сами взимат решения дали да зачитат или да не зачитат матури все пак те са автономни и сами определят правилата по приема и условията за прием.
2 Има университети и специалности за които не може да се кандидатства с матури това са специалности със специфични изисквания примерно Медицина,стоматология,фармация,право и други специалности от регулираните професии или специалности със специфични изисквания за които приема може да става само с кандидатстудентски изпити.
3 Освен това в специалности в които се изисква допълнителен подбор приема също не може да става с матури.
4 Матурите не могат да заменят кандидатстудентските изпити,поради казани горе причини.
Мога да ти кажа,че следя доста информационни източници на образователни и други новини,интервюта на ректори и други неща.Освен това имам и познати работещи в Мон,дори и университети и доста по-добре знам как стоят нещата.
Има университети които трудно запълвят някой специалности - нежелани затова за тях със сигурност матурите ще важат,и вместо да пускат допълнителни класирания за такива специалности е логично да признаят матура.
Въз основа на всичко написано тук,анализи,мнения,коментари и образователни новини и становища споделям всичко написано тук и написаното по-горе в темата в отделните постинги.
Матурите са елементарни така,че не виждам проблем да се справят с тях,хората които са наясно с нещата,имат добра обща култура,знания и умения и са учили през годините.
Успех!
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

doctors напълно съм съгласен с теб, но когато чета това, което си написал откривам доста пунктуационни грешки; нека се опитваме да не ги правим, колкото и да бързаме
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
ansi
В началото бе словото

Мнение от ansi »

Искам да попитам в крайна сметка какво се получава с тези матури? Значи ти ще избираш дали да ти се вземе оценката от матурата като балообразуваща или да не ти се зима? Значи за специалността "Право" ако държиш матура по История ,ако не искаш няма тя да се зима като балообразуваща така ли ?
Заключено

Обратно към “Матури”