По-скоро да...засега само подготвям почвата. Самото ивследване ще се прави в дните които имате най-голямо посещение на лекции(за да има по-голяма извадка) и затова аз тука разпитвам кой кога идва и кога неMorrighan написа: Ти някакво социологическо проучване ли провеждаш из форума, или?Виждам в доста теми питаш един и същи въпрос.
Изключително оригинално заглавие: Скандинавистика!
Модератор: Don Horhe
- Fervourrr
- От дъжд на вятър
- Специалност: социология
- Курс: трети
-Как си?
-Горе-долу....
-Няма долу!...Горе е! Крачка да е, стъпка да е, но да е нагоре!
-Горе-долу....
-Няма долу!...Горе е! Крачка да е, стъпка да е, но да е нагоре!
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Обратна връзка:
Съ6щества от втори курс можеш да откриеш примерно в понеделвик от 12.30 до 16.00 в трети фонетичен кабинет. Или в сряда от 8.30, пак там. Или пък...
Направо виж програматаза всички курсове. Влизаш откъм двора и вземаш първия асансьор в дясно за петия етаж, веднага в дясно е наш'та библиотека с програмата:roll: (не знам защо все ми се пада участта да упътвам някого, толкова съм некадърен...)
Направо виж програматаза всички курсове. Влизаш откъм двора и вземаш първия асансьор в дясно за петия етаж, веднага в дясно е наш'та библиотека с програмата:roll: (не знам защо все ми се пада участта да упътвам някого, толкова съм некадърен...)
http://jorik.blog.bg/
...............................
- mecho
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Така си е... Но днес и на Анелия се събрахме всичките 12 глави студенти, така че понеделник от 12.30 до към 4 си остава добра възможност.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Да ви питам вие кои речници смятате да си поръчате/сте си поръчали от шведската лекторка? На нас тя ни препоръча два (един от 30 и няколко и един от 60 и няколко лева), но доколкото и двата са Svensk-Svensk. Можете ли да препоръчате и някакъв Engelsk-Svensk / Svensk-Engelsk? Лекторката ни каза, че всички били правени за шведи, учещи английски, а не обратното, което е кофти...
- mecho
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
"Norstedts svenska ordbok - 72 000 ord och fraser" си поръчах. Струва 64 лв и 50 ст.
Сега, не съм толкова врял и кипял, за да кажа какъв речник да се купува в първи курс. Питайте преподавателите. няма да ви откажат мнение.
Но ако ще се занимаваш сериозно с даден език, според мен няма как да минеш без тълковен речник. И като че ли е по-прагматично да си купиш голям речник от самото начало, отколкото всяка година да купуваш все по-голям...
Абе просто питайте.
Morrighan, Ricki Torstensson се казва лекторката
Сега, не съм толкова врял и кипял, за да кажа какъв речник да се купува в първи курс. Питайте преподавателите. няма да ви откажат мнение.
Но ако ще се занимаваш сериозно с даден език, според мен няма как да минеш без тълковен речник. И като че ли е по-прагматично да си купиш голям речник от самото начало, отколкото всяка година да купуваш все по-голям...
Абе просто питайте.
Morrighan, Ricki Torstensson се казва лекторката
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Единият ако не се лъжа е този, който спомена mecho - "Norstedts svenska ordbok - 72 000 ord och fraser" (това би трябвало да е онзи дебелият, който го има в Нордика). Другият не запомних как се казваше. Двата общо взето се допълвали, но аз май ще поръчам само този от 64лв.Morrighan написа:Този е хубав:
А лекторката (как й беше името?!) кои тълковни ви е препоръчала?
Питахме и там е работата, че някой ни препоръча "Norstedts engelska ordbok: engelsk-svensk/svensk-engelsk 152,000 ord och fraser" или "Norstedts stora engelska ordbok (engelsk-svensk/svensk-engelsk) 230,000 ord och fraser" (или някой от другите речници Norstedts), пък после Ricki (ух, и аз й бях забравил името) ни каза, че шведско-английските не ни ги препоръчва, защото са правени за шведи, не за англичани.mecho написа:Абе просто питайте.
Btw, сега се сещам, че Анелия ни беше казала, че ако в торент сайтовете потърсим "Norstedts stora engelska ordbok" можем да намерим речника. Ще го потърся тази вечер и ако наистина го има в интернет май няма да си го поръчвам, щото в момента нямам особено много пари.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Мисля, че става дума за някакъв електронен вариант на речника, не pdf копие на хартиения такъв.
Всъщност даже дръпнах нещо, което се казва "Nordstedts stora engelska ordbok", но програмата е с някакъв античен интерфейс и въобще не мога да се ориентирам.
Дръпнах и WordFinder 8, което е по-обещаваща програма, но и него нещо не мога да го подкарам. Уж се инсталира, но иска да се инсталира и някакъв WordFinder Search Engine или нещо такова, а такова нещо няма в торента...
Всъщност даже дръпнах нещо, което се казва "Nordstedts stora engelska ordbok", но програмата е с някакъв античен интерфейс и въобще не мога да се ориентирам.
Дръпнах и WordFinder 8, което е по-обещаваща програма, но и него нещо не мога да го подкарам. Уж се инсталира, но иска да се инсталира и някакъв WordFinder Search Engine или нещо такова, а такова нещо няма в торента...
-
TheDarkElf
- В началото бе словото
Откъде сте си дръпнали тази компютърна версия?
За препоръки за речник питайте Веселина или Анелия. Рики е шведка и не знае как човек, учещ шведски, възприема даден речник. Има нещо такова, че техните речници са писани за шведи, учещи английски, но това не си личи много в тези гореспоменатите. Има едни речници джобен формат, при които няма мн.ч. и спрежението на глаголите на шведски, а има много повече обяснения за думите на английски. Но, както казах, тези гореспоменатите не са от този вид.
Нуштедс е много добро издателство, така че go for it
И след първи курс наблягайте на тълковните речници, ще видите колко по-лесно и полезно ще ви е
За препоръки за речник питайте Веселина или Анелия. Рики е шведка и не знае как човек, учещ шведски, възприема даден речник. Има нещо такова, че техните речници са писани за шведи, учещи английски, но това не си личи много в тези гореспоменатите. Има едни речници джобен формат, при които няма мн.ч. и спрежението на глаголите на шведски, а има много повече обяснения за думите на английски. Но, както казах, тези гореспоменатите не са от този вид.
Нуштедс е много добро издателство, така че go for it
И след първи курс наблягайте на тълковните речници, ще видите колко по-лесно и полезно ще ви е
-
TheDarkElf
- В началото бе словото
От The Pirate Bay.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Мерси за отзивите и препоръките
Взех си "Norstedts svenska ordbok - 72 000 ord och fraser" в крайна сметка. Рики вчера каза, че всъщност двата тълковни речника, които ни препоръча миналия път не се допълвали, ами точно обратното - припокривали се (не знам как сме разбрали обратното миналия път), така че нямало смисъло да се взимат и двата.
Почти бях решил да си взема svensk/engelsk-engelsk/svensk речника на Norstedts, но се отказах, защото се оказа скъпичък щях да остана без пари и реших, че мога да изкарам и на lexin засега :Р И се надявам да подкарам WordFinder-a по някакъв начин, защото там всъщност има речниците и на Norstedts и на Prismas и още куп други.
Взех си "Norstedts svenska ordbok - 72 000 ord och fraser" в крайна сметка. Рики вчера каза, че всъщност двата тълковни речника, които ни препоръча миналия път не се допълвали, ами точно обратното - припокривали се (не знам как сме разбрали обратното миналия път), така че нямало смисъло да се взимат и двата.
Почти бях решил да си взема svensk/engelsk-engelsk/svensk речника на Norstedts, но се отказах, защото се оказа скъпичък щях да остана без пари и реших, че мога да изкарам и на lexin засега :Р И се надявам да подкарам WordFinder-a по някакъв начин, защото там всъщност има речниците и на Norstedts и на Prismas и още куп други.