Концепциите за Ректор
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Концепциите за Ректор
Някой чел ли ги е, какво мислите? Аз се изумих първо колко са кратки, второ колко са хаотични и трето - как липсва всякаква конкретика...
Лелеее
Леле, никой ли не е чел, бе хора? На сайта са качени, отделете 2 мин. да видите какво ще се случва с университета!?!!
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
Grisham спокойно. Аз съм ги чел. Удивен съм обаче защо на представянето на първите двама кандидати имаше между 2-4 представители на студентски съвет, като аз бях единия от тях. На представянето на проф. Иван Петков имаше точно двама. Не мога да си обясня пълната незаинтересованост на представителите на СтудентиТЕ не на "представители на студенти".
Двамата кандидати досега се представиха много добре, на мен лично ми вдъхват респект и двамата. Не се съмнявам, че и третия кандидат днес проф. Славейков ще се представи добре.
Все пак да не забравяме, че ОС тепърва предстои, а дотогава много неща могат да се случат. Университета може да излъчи поне няколко десетки кандидати за Ректор от доценти до професори, като убеден съм всички биха ръководили добре.
Това е Университетът. Един е и неповторим.
Аз вярвам в светлото бъдеще.
Двамата кандидати досега се представиха много добре, на мен лично ми вдъхват респект и двамата. Не се съмнявам, че и третия кандидат днес проф. Славейков ще се представи добре.
Все пак да не забравяме, че ОС тепърва предстои, а дотогава много неща могат да се случат. Университета може да излъчи поне няколко десетки кандидати за Ректор от доценти до професори, като убеден съм всички биха ръководили добре.
Това е Университетът. Един е и неповторим.
Аз вярвам в светлото бъдеще.
ре
Айде, пак се почва старата песен. Мерси за мнението, не видях нещо за концепциите да си споменал, но както и да е.
П.С. "УниверситетА" едва ли може да излъчи точно доценти за кандидат-ректори...
П.С. "УниверситетА" едва ли може да излъчи точно доценти за кандидат-ректори...
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
Из "Закона за висшето образование":
"Чл. 31. (1) За ректор, декан и директор на филиал или колеж се избират хабилитирани лица, които след избора заемат длъжността по основен трудов договор с висшето училище."
Всяко хабилитирано лице, с изключение на заемалите поста 2 мандата в Нашия Университет е потенциален Ректор на Софийския Университет.
За концепциите нищо не съм казал, поради факта, че не искам да влияя на останалите членове на общото събрание на Университетът.
Иначе и трите са много добре написани, но не знам само при мен ли излизат с различни шрифтове или пък нещо този който ги е публикувал не си разбира от работата, но както и да е. Аз щях да съм по-доволен ако кандидатите за Ректор бяха написали по една декларация, примерно:
Аз като Ректор на Университетът ще направя:
1. ....
2. ....
3. ....
4. ....
....
и при неизпълнение на предизборните обещания да се търси някаква отговорност, но още не е късно. Сигурно и декларации ще се появят.
"Чл. 31. (1) За ректор, декан и директор на филиал или колеж се избират хабилитирани лица, които след избора заемат длъжността по основен трудов договор с висшето училище."
Всяко хабилитирано лице, с изключение на заемалите поста 2 мандата в Нашия Университет е потенциален Ректор на Софийския Университет.
За концепциите нищо не съм казал, поради факта, че не искам да влияя на останалите членове на общото събрание на Университетът.
Иначе и трите са много добре написани, но не знам само при мен ли излизат с различни шрифтове или пък нещо този който ги е публикувал не си разбира от работата, но както и да е. Аз щях да съм по-доволен ако кандидатите за Ректор бяха написали по една декларация, примерно:
Аз като Ректор на Университетът ще направя:
1. ....
2. ....
3. ....
4. ....
....
и при неизпълнение на предизборните обещания да се търси някаква отговорност, но още не е късно. Сигурно и декларации ще се появят.
Ре
Виж Правилника на СУ - там има изискване Ректора да е професор.
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
Ре
Не съм студент по право, но доколкото знам, законът е над Правилника, когато си противоречат. А в случая Правилникът конкретизира разпоредбите на закона, добавяйки и нови изисквания (но в упоменатите рамки), т.е. трябва да се вземат предвид и двата нормативни акта ---> трябва да е професор (и винаги е бил професор, заради това ограничение).
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
Не само могат, но го отнемат! Защо свикаха последното ОС на СУ? За да промени ПУДСУ, в който има ограничения за преподавателите в предпенсионна възраст и изискване за стаж. ОС отхвърли предложенията и запази старата редакция, която лишава проф. Г. Бакалов и акад. Боянов от правото да се кандидатират за ректор. Така и с ограниченията за доцентите. Не че някой доцент се е засилил да става ректор.... 
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър
Колега, добре ще е да прочетете прокола от проведеното заседание на академичния съвет на 02.10.2007
http://uni-sofia.bg/administration+bg/d ... -10-07.doc
Общото събрание не е отхвърляло нищо, просто не можа да се събере кворум за да почне да се обсъжда. Всъщност дали имаше кворум или преброителите имаха нужда от очила е отделна тема.
Това, което мога да кажа е, че на общото събрание на Университета, когато ще се избира Ректор ще бъде много весело.
Пак ще повторя, че ограничения, които ПУДСУ налага са недействителни, защото ЗВО е над правилника. Така че нищо не пречи на 64 годишен доцент да се кандидатира и да стане Ректор на Университета
http://uni-sofia.bg/administration+bg/d ... -10-07.doc
Общото събрание не е отхвърляло нищо, просто не можа да се събере кворум за да почне да се обсъжда. Всъщност дали имаше кворум или преброителите имаха нужда от очила е отделна тема.
Това, което мога да кажа е, че на общото събрание на Университета, когато ще се избира Ректор ще бъде много весело.
Пак ще повторя, че ограничения, които ПУДСУ налага са недействителни, защото ЗВО е над правилника. Така че нищо не пречи на 64 годишен доцент да се кандидатира и да стане Ректор на Университета
ре
Да,така е,но само в мислите и съзнанието ти. Реалността е друга.
-
The_Guide_Of_The_Student
- От дъжд на вятър