Едни деца и един министър
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Статия през "Дневник" = >>
Над сто деца се събраха чрез интернет призиви на протест пред Министерството на образованието. С викове "Оставка" и искане за отмяна на матурите, още преди те да са въведени, учениците огласиха площада пред ведомството. Причината е, че от следващото лято този начин на изпитване трябва да стане редовна практика при завършване на 12 клас. Зрелостниците обаче са готови на крайности това да не се случи.
Просветният министър Даниел Вълчев видя през прозореца протестиращите и неочаквано ги покани да се качат. По същото време, но във връзка с учителската стачка, бяха поканени и медиите. Пред журналистите в препълнената зала се разигра разгорещен спор, в който министърът едвам успя да удържи децата, които почти го притиснаха до стената. Те не му даваха думата и го атакуваха с редица въпроси и скандирания по време на разговора.
Дванайсетокласниците изложиха пет аргумента срещу матурите, с които министърът се съгласи, но заяви категорично, че те няма да бъдат отменени, защото законът не бил писан от него, но трябвало да бъде спазен. Децата твърдят, че матурите са въведени изненадващо и те няма да имат достатъчно време да се подготвят за тях. Времето се скъсява още повече заради стачката, смятат те. Друг аргумент е, че учебните планове в училищата са различни и не всички ще имат еднаква подготовка при явяването си на изпита. Според министъра това не трябва да ги безпокои, тъй като изпитът е направен по програма минимум.
Учениците смятат още, че не е редно матурата да дублира кандидат-студентския изпит. Според тях, ако тя бъде въведена трябва да се превърне задължително във вход за университетите.
"Господине, знаете ли, че заради матурите започна нова вълна от частни уроци. Системата е такава, че без частни уроци не можеш да се явиш нито на матура, нито на изпит след седми клас. Хайде сега, увеличете ни стипендиите, за да си плащаме за тях!", притиснаха децата министъра, а той замълча.
"Не е редно в училищата, където учителите са по-взискателни, децата да имат по-слаб успех, докато в училищата, където преподавателите са по-невзискателни, учениците да получават по-ниски оценки", защити министърът матурите. По думите му най-големият аргумент за въвеждането им е, че ще бъде осигурено външно оценяване, което ще бъде по-справедливо и точно.
"Не може ли децата още от 8 клас да знаят за матурите. Въведете ги за тях, не за нас, ние не сме подготвени в тестова система, а без практика не можем да се справим", отвърнаха зрелостниците. Децата поискаха да могат да се освобождават от матурата, ако имат успех над 5.50. Вълчев отговори, че това няма как да стане, защото има училища, в които контролът не е стриктен и има само отличници.
Освен за матурите децата атакуваха Даниел Вълчев с въпроси за продължаващата вече цял месец учителската стачка. Веднъж дори му сбъркаха името и го нарекоха "Господин Станишев", за което министърът им се скара и каза, че са достатъчно големи, за да разпознават тези неща.
"Защо смятате, че само учителите стачкуват, господине", попита ученичка от танцово училище министъра. "Това е глас на цялото общество, което е недоволно от управляващите. Ние не искаме да бъдем роби в България или бегълци в чужда държава, а искаме да живеем нормално тук", каза още момичето. "Другият вариант е да избягаме в чужбина, каквото направиха много млади хора. После защо имало изтичане на мозъци", добави друга ученичка.
"Знаете ли колко пари получават родителите ми, които са учители? Как да ме изучат с тях, господине?", друг въпрос "простреля" министъра.
"Вижте, никой не държи умишлено българския народ беден, надявам се го разбирате. Цялата работа е там, че моето поколение мина през едни много сложни години, през които други народи минаха по друг, по-различен начин. Кой е виновен за това и кой - не, няма да коментирам", отвърна им Вълчев. Трябва да мине малко време, за да се усетят положителните страни на нещата, които се правят, добави той.
"Молим ви, увеличете заплатите на учителите, за да се върнем в клас! Вече цял месец нарушавате правото ни на образование", каза една от ученичките на излизане.
Министърът покани всички ученици от страната на дискусия за матурите. Тя трябва да се проведе две седмици след приключване на учителската стачка, въпреки че децата настояха това да стане още другата седмица.
Статия през "Дневник" = >>
Над сто деца се събраха чрез интернет призиви на протест пред Министерството на образованието. С викове "Оставка" и искане за отмяна на матурите, още преди те да са въведени, учениците огласиха площада пред ведомството. Причината е, че от следващото лято този начин на изпитване трябва да стане редовна практика при завършване на 12 клас. Зрелостниците обаче са готови на крайности това да не се случи.
Просветният министър Даниел Вълчев видя през прозореца протестиращите и неочаквано ги покани да се качат. По същото време, но във връзка с учителската стачка, бяха поканени и медиите. Пред журналистите в препълнената зала се разигра разгорещен спор, в който министърът едвам успя да удържи децата, които почти го притиснаха до стената. Те не му даваха думата и го атакуваха с редица въпроси и скандирания по време на разговора.
Дванайсетокласниците изложиха пет аргумента срещу матурите, с които министърът се съгласи, но заяви категорично, че те няма да бъдат отменени, защото законът не бил писан от него, но трябвало да бъде спазен. Децата твърдят, че матурите са въведени изненадващо и те няма да имат достатъчно време да се подготвят за тях. Времето се скъсява още повече заради стачката, смятат те. Друг аргумент е, че учебните планове в училищата са различни и не всички ще имат еднаква подготовка при явяването си на изпита. Според министъра това не трябва да ги безпокои, тъй като изпитът е направен по програма минимум.
Учениците смятат още, че не е редно матурата да дублира кандидат-студентския изпит. Според тях, ако тя бъде въведена трябва да се превърне задължително във вход за университетите.
"Господине, знаете ли, че заради матурите започна нова вълна от частни уроци. Системата е такава, че без частни уроци не можеш да се явиш нито на матура, нито на изпит след седми клас. Хайде сега, увеличете ни стипендиите, за да си плащаме за тях!", притиснаха децата министъра, а той замълча.
"Не е редно в училищата, където учителите са по-взискателни, децата да имат по-слаб успех, докато в училищата, където преподавателите са по-невзискателни, учениците да получават по-ниски оценки", защити министърът матурите. По думите му най-големият аргумент за въвеждането им е, че ще бъде осигурено външно оценяване, което ще бъде по-справедливо и точно.
"Не може ли децата още от 8 клас да знаят за матурите. Въведете ги за тях, не за нас, ние не сме подготвени в тестова система, а без практика не можем да се справим", отвърнаха зрелостниците. Децата поискаха да могат да се освобождават от матурата, ако имат успех над 5.50. Вълчев отговори, че това няма как да стане, защото има училища, в които контролът не е стриктен и има само отличници.
Освен за матурите децата атакуваха Даниел Вълчев с въпроси за продължаващата вече цял месец учителската стачка. Веднъж дори му сбъркаха името и го нарекоха "Господин Станишев", за което министърът им се скара и каза, че са достатъчно големи, за да разпознават тези неща.
"Защо смятате, че само учителите стачкуват, господине", попита ученичка от танцово училище министъра. "Това е глас на цялото общество, което е недоволно от управляващите. Ние не искаме да бъдем роби в България или бегълци в чужда държава, а искаме да живеем нормално тук", каза още момичето. "Другият вариант е да избягаме в чужбина, каквото направиха много млади хора. После защо имало изтичане на мозъци", добави друга ученичка.
"Знаете ли колко пари получават родителите ми, които са учители? Как да ме изучат с тях, господине?", друг въпрос "простреля" министъра.
"Вижте, никой не държи умишлено българския народ беден, надявам се го разбирате. Цялата работа е там, че моето поколение мина през едни много сложни години, през които други народи минаха по друг, по-различен начин. Кой е виновен за това и кой - не, няма да коментирам", отвърна им Вълчев. Трябва да мине малко време, за да се усетят положителните страни на нещата, които се правят, добави той.
"Молим ви, увеличете заплатите на учителите, за да се върнем в клас! Вече цял месец нарушавате правото ни на образование", каза една от ученичките на излизане.
Министърът покани всички ученици от страната на дискусия за матурите. Тя трябва да се проведе две седмици след приключване на учителската стачка, въпреки че децата настояха това да стане още другата седмица.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
- peppsy_lina
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
ще ме прощават уважаемите дванадесетокласници, но това с матурите не е "изненадващо".
аз завърших 2004. предишният випуск (2003) подлежа на някакви експериментални матури. още тогава искаха да въвеждат подобно нещо. оказа се обаче, че не било законно да сме влезли в гимназия при едни правила (без матури), а да ни карат да държим такива. и матури нямаше.
тогава обаче въведоха това да има матури, и за постъпващите в 8ми клас бъдещите матури бяха факт. не че имам толкова добра памет, но имам по-малък брат, който е 12ти клас, и много добре знам, че той влезе в гимназията при новото условие да има матури! голяма изненада, няма що.
второ, каква е тази страхова истерия покрай матурите. давали пари за частни уроци. какво има да се готвите бе, 5 години в гимназията какво сте правили? аз така като чувам какви са въпросите, ами то не е кой знае каква матурата по български. да не кажа, че е лесна. аз лично съм държала 3 италиански матури и не умрях, свидетелство за което е, че пиша в този форум.
ВУЗовете да ги приемат като кандидат-студентски? те да не са луди, вижте на какво ниво са матурите?!
според мен правилният подход би бил да има една абсолютно задължителна матура по БГ, която да ти дава право да си получиш дипломата изобщо. останалите да са по изобор и да направени достатъчно сложни, че да служат като кандидат-студентски изпит за съответната специалност, а не да са като за дебили.
честно казано, цялата истерия срещу матурите ми се струва базирана на страха, че ще лъсне качеството на българското образование! защото половината ученици си мислят, че пенчо и петко славейкови са баджанаци. без извинение.
аз завърших 2004. предишният випуск (2003) подлежа на някакви експериментални матури. още тогава искаха да въвеждат подобно нещо. оказа се обаче, че не било законно да сме влезли в гимназия при едни правила (без матури), а да ни карат да държим такива. и матури нямаше.
тогава обаче въведоха това да има матури, и за постъпващите в 8ми клас бъдещите матури бяха факт. не че имам толкова добра памет, но имам по-малък брат, който е 12ти клас, и много добре знам, че той влезе в гимназията при новото условие да има матури! голяма изненада, няма що.
второ, каква е тази страхова истерия покрай матурите. давали пари за частни уроци. какво има да се готвите бе, 5 години в гимназията какво сте правили? аз така като чувам какви са въпросите, ами то не е кой знае каква матурата по български. да не кажа, че е лесна. аз лично съм държала 3 италиански матури и не умрях, свидетелство за което е, че пиша в този форум.
ВУЗовете да ги приемат като кандидат-студентски? те да не са луди, вижте на какво ниво са матурите?!
според мен правилният подход би бил да има една абсолютно задължителна матура по БГ, която да ти дава право да си получиш дипломата изобщо. останалите да са по изобор и да направени достатъчно сложни, че да служат като кандидат-студентски изпит за съответната специалност, а не да са като за дебили.
честно казано, цялата истерия срещу матурите ми се струва базирана на страха, че ще лъсне качеството на българското образование! защото половината ученици си мислят, че пенчо и петко славейкови са баджанаци. без извинение.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Бегемот,
Абсолютно и безрезервно подкрепям. Просто ме мързеше (еййй, сефте) да изпиша толкова нещо, затова се подписвам под думите ти.
*Впрочем, кога за последно ти казах колко ме радва никът ти?
Абсолютно и безрезервно подкрепям. Просто ме мързеше (еййй, сефте) да изпиша толкова нещо, затова се подписвам под думите ти.
*Впрочем, кога за последно ти казах колко ме радва никът ти?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
x3Търговецът на кристал написа:Бегемот,

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Хм, не си спомням такова нещо да са ми писали в бележника, но си спомням, че все пак имаше пробни матури по желание тогава. Някои мои съученици се явиха.Crematory написа:Даже и експериментални не сме държали, направо писаха в бележниците,че сме карали матури...begemot_ написа: предишният випуск (2003) подлежа на някакви експериментални матури.![]()
Същата година ни накараха всички да подадем молби за явяване на матури, но тъй като бях вътрешно сигурен, че това ще го отменят, само аз не си подадох молбата.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
В моя не пише такова нещоCrematory написа:Даже и експериментални не сме държали, направо писаха в бележниците,че сме карали матури...begemot_ написа: предишният випуск (2003) подлежа на някакви експериментални матури.![]()
Иначе и аз се чудя как все са изненадани...За кого да важат тия матури - за тези, които сега са първи клас ли?
И на дипломата ми не пише
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
и аз се подложих на пробните матури... ма те като че ли бяха нещо задължителни... вече не помня, 2003-та беше все пак отдавна, хъхАлександър написа:Хм, не си спомням такова нещо да са ми писали в бележника, но си спомням, че все пак имаше пробни матури по желание тогава. Някои мои съученици се явиха.Crematory написа:Даже и експериментални не сме държали, направо писаха в бележниците,че сме карали матури...begemot_ написа: предишният випуск (2003) подлежа на някакви експериментални матури.![]()
Същата година ни накараха всички да подадем молби за явяване на матури, но тъй като бях вътрешно сигурен, че това ще го отменят, само аз не си подадох молбата.И бях прав - няколко дни по-късно ВАС осъди министъра и отмени закона.
- MyMoon
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Веднъж дори му сбъркаха името и го нарекоха "Господин Станишев", за което министърът им се скара и каза, че са достатъчно големи, за да разпознават тези неща.
Честно казано и аз да бях на тях и аз щях да недоволствам. Все пак изпит си е
Но това, че матурите ги били хванали неподготвени не е истина - дори помня перфектно колко се зарадвах че ще съм в последния среднощколски випуск без матури
Ама от друга гледна точка матурите са си универсален критерий за оценяване! Мен примерно ме вбесяваше фактът, че
...
някои връстници 4 години средно образоавние
го минават в полутрезво състояние,
изкарват си дипломи, като че са фрийкове и накрая 12 клас си ходят на частни уроци и ми стават конкуренти в КСК.
Вярно е, че има училища които не могат да подготвят учениците достатъчно добре,а в тях се е паднало да учат свестни хора, които имат нужда от съвсем малко за да успеят, ама... мен 5 години ме гърчеха(козирувах всеки час по история
"......But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams. "
--W.B. Yeats
/*KEEP IT REAL! */
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams. "
--W.B. Yeats
/*KEEP IT REAL! */
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Re: Едни деца и един министър
Вълчев ли се е спекъл или алхимика дваж?alhimikat написа:"Не е редно в училищата, където учителите са по-взискателни, децата да имат по-слаб успех, докато в училищата, където преподавателите са по-невзискателни, учениците да получават по-ниски оценки", защити министърът матурите. По думите му най-големият аргумент за въвеждането им е, че ще бъде осигурено външно оценяване, което ще бъде по-справедливо и точно.
Хора, моля аплодисменти, прочетох му за първи път чаршафа. Беше интересен, признавам. На бялото не казвам черно и обратно.
Матури за вход на вуз? Па мое, що да не мое. Всъщност слабо ни вълнува. СУ си има КСК изпити, така че дискусиите на тази тема са безсмислени.
Външното оценяване в момента влиза в сила. И трябва да е масова практика. За всеки един даскал да има оценяване, както всеки един ученик си има оценки. Три лекции по Училищен курс по информатика от началото на годината сме говорили за това външно оценяване. Доцента ни е бил главен експерт в министерството на образованието, въвел е ИТ в училище и още много неща е направил.
Ще ви разкажа накратко какво се случва, защото виждам, че няма професионално мнение тука.
Държавата е тази, която поръчва музиката. Дава изискванията, какво един 12-то класник, като завърши, трябва да може и знае. Училището е това, което изпълнява желанията. Обаче тези изисквания в общи линии са надути. На повечето места се работи по минималната програма, като за по-лесно, защото матурите дефакто са за върху минималната програма. Всички оценки, включително и дипломата за средно са вътрешно оценяване. То е различно за различните училища. От 6 до 6, от 5 до 5 има разлика и тн.
Затова има нужда от външно оценяване, за да се даде реална оценка, на това което се върши. Защото се дават пари, а в крайна сметка трябва да се види, какво става с тях. На много даскали ще им припари под гъза, всъщност. Няма вече клатене на крака. Дори и външния оценител не ги дава задачите. Те са измислени от министерството и са за всички, публикуват се в Интернет и навсякъде.
Съвсем отделен е въпроса държавата като поръчва музиката, как стои въпроса с финансирането. Не може да се иска образование по И и ИТ, да има компютърен кабинет с 12 компютъра, Интернет, а общината едва да диша. Какво правиме сега? Ами орязва се учебната програма. Моля правете разлика, между учебна програма, учебен план и още лафове, като например час, урок, защото като чуя да се използват безразборно, направо и не хващам за какво иде реч.

Подкрепяте матурите, ама ако трябваше да се явявате на тях, можеше и да не е така.
А колкото до признаването им за входящи оценки във ВУЗ - това няма как да стане!
1. Ами тези от випуските, завършили в годините без матура? На мен лично в дипломата ми за средно пише някакви матуритетни предмети, единият от които е БЕЛ, а другият беше по избор
2. От организирането на кандидатстудентски курсове и кампании университетите печелят пари и едва ли ще се откажат от тях с лека ръка, а нали са автономни - не могат да ги задължат да го направят!
А колкото до признаването им за входящи оценки във ВУЗ - това няма как да стане!
1. Ами тези от випуските, завършили в годините без матура? На мен лично в дипломата ми за средно пише някакви матуритетни предмети, единият от които е БЕЛ, а другият беше по избор
2. От организирането на кандидатстудентски курсове и кампании университетите печелят пари и едва ли ще се откажат от тях с лека ръка, а нали са автономни - не могат да ги задължат да го направят!