Но ще напиша:
Струва ми се по-важно преди униформите е да бъде въведено задължително къпане преди ходене на училище, а и в Университета...
аха-ха-ха-ха-ха-ха,Joker написа:Аз не сам писал такова нещо....![]()
Но ще напиша:
Струва ми се по-важно преди униформите е да бъде въведено задължително къпане преди ходене на училище, а и в Университета...
К****тата ако искат и голи да ходят по дискотеките, но не смяташ ли, че училището също е институция, чието естество налага някакво прилично облекло? Или не си съгласен и с това, че те задължават да носиш официално облекло на работа?Пич, поради естеството на работата ми аз съм задължен да се обличам в ризи, костюми и т.н. официално облекло. В свободното си време ходя по камуфлаж, метъл тениски и чернотии.
Изконното право да смърдиш?Бавария написа:аха-ха-ха-ха-ха-ха,Joker написа:Аз не сам писал такова нещо....![]()
Но ще напиша:
но така се нарушава едни от основните права на човека...
Ако на първия чин има гола мацка познай колко момчета ще си гледат уроците и колко ще гледат неяzmey написа:И като искате - ходете голи, ако искате ходете боси, може и да не искате, но пак ходете на училище, защото в училище не се ходи, за да се покаже униформата, поличката или кълките под нея.
Съгласен.Berserker написа:Колкото за по-горното мнение как училището е институция:
Да се въведат някакви изисквания (напр: забраняват се джапанките: е едно, да се въвежда униформа е друго.
Просто не съм и съгласен, че униформите са задължително признак на тоталитарен режим, уеднаквяване и т.н., не че съм толкова 'ЗА' идеята.Vaskes написа:Сериозно по темата - идеята ми се вижда глупава. Въвеждането на правила за по-нормално обличане звучи по-приемливо (то в нашето училище уж имаше някакви общи такива, но не се спазваха).
Също така, ако се въвеждат униформи, то учебното заведение трябва да ги осигурява, откъде-накъде учениците да трябва да си ги купуват?
Ако учех в Харвард например бих си носил униформата с кеф, защото униформите им (поне момчешките) са готини. Пък и се създава някаква готина атмосфера и както каза Forester усещане за престиж и принадлежност. Пък и Харвард е университет с традиции, униформите не са от вчера и вече са се превърнали в символ. А да въведеш ей така униформи в някаква гимназия през XXI век, че и в пост-социалистическо време някак си не ми звучи като добра идея или поне като идея, която би била възприета добре.
Но ако от СУ да кажем решат да въведат задължително носене на връхна дреха с емблемата на университета, както предложи feichka и въпросната е красива и направена със стил не бих се възпротивил да я нося.
А познай даскалът колко ще е концентриранVaskes написа:Ако на първия чин има гола мацка познай колко момчета ще си гледат уроците и колко ще гледат нея
уеднаквяване е имало още през 1930г. има една статия на Стефан Цвайг,в нея ясно си е написано,че всичкото уеднаквяване идва от Америка,западна Европа вече има училища с униформи,сега и централна.....еми проблема не е толкова в самите униформи,те символизират училището и статута му.проблема е,че ние бягаме от това,което вече са изпитали родителите ни. но в целта си да бъдем различни ние надскачаме границите на нормалното.Forester написа:Просто не обичам крайностите. А все се лашкаме от единия край на другия - от прекалено строгата и взискателна руска образователна система навремето, държани като вързани, сега попиваме жадни всичко пошло от Запада и го наричаме по нашенски "свобода". Не съм за каквото и да е задължаване против волята, идеята е учениците сами да го пожелаят, да усетят подобна потребност, далеч не е речено непременно да е униформа. А за да стане това, ако перифразирам колегата по-долу, първо "ПУ" трябва да се превърне в "Харвард". Но, пак по нашенски, търсим подкова, а още нямаме кон и каруца.
И пак казвам, за мен външният вид не би имал такова значение, ако не символизираше липсата на елементарни задръжки у поколението, което расте след 1989 г. Фактът, че приемате униформата като уеднаквяване онагледява схващането ми за крайностите още веднъж - все повече се обръща по-голямо внимание на външния вид за сметка на духовността. Има хора с еднакви черти, двойници, еднояйчни близнаци, дори за клонинга казват, че не би бил със същия характер и душа. Може да мислите еднакво, но никога няма да чувствате еднакво. Това е, което ви различава.