Тема за всички, които ще кандидатстват в СУ и имат въпроси
Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo
Тема за всички, които ще кандидатстват в СУ и имат въпроси
Здравейте! Аз искам да уча в Софийския университет Софтуерно инженерство (стига да влезна- сега съм 12 клас). Но тъй като има и други интересни специалности бих искал да посетя 1-2 лекции, за да се ориентирам още отсега какво е да си студент, т.е. какво се учи в тази специалност и какво в другите и да направя правилния избор. Въпросът ми е може ли(позволено ли е) да се посещават лекции на хора, които не учат в университета(не са записани)? И ако може - къде се намира адреса на катедрата или там каквото е, за да знам къде се провеждат лекциите за софтуерно инженерство. И още нещо: интересува ме дали, ако се започне висшето образование в България, може да се продължи в Германия примерно (но да не се почва отначало там) или такова нещо е невъзможно. Ще се радвам, ако някой може да ми даде инфо на поне един от тези въпроси!!!
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
За лекциите, поне по скромния ми опит, просто намираш програмата (питай в съответната тема или отиди в ФМИ) и отиваш на произволно избрана лекция и сядаш. Ако са много хора, даже може да не се заявяваш пред преподавателя, а просто седиш и така. Ако пък ще се забележи, че си нов, обясни му, че би искал да послушаш и едва ли ще ти откаже някой 
За другия въпрос не знам.
За другия въпрос не знам.
medicate, medicate
- pure poison
- В началото бе словото
Re: Тема за всички, които ще кандидатстват в СУ и имат въпро
еми аз уча точно това- сега съм първи курс. Мога да ти дам програмата и когато искаш ела. Единственото, което ще те предупредя е, че трябва да дойдеш по-рано, защото местата свършват ( все пак все още е началото на годината и всички ходят на лекции ). Всъщност това не е единственото- нз дали има смисъл да ходиш на лекции при първи курс, защото всички специалности учат едно и също ( или с мн малки разлики) и няма да можеш да се ориентираш.
Че съм умна - умна съм, но защо съм толкова красива? Може би защото съм скромна, а скромността краси човека...
Еми давай я тая програма колкото се може по-бързо. Интересно ми е на какво ниво се преподава, какви програми се изучават... Аз се захванах да уча C++ по един учебник на Магдалена Тодорова пък дано се окаже от полза (има и някои неща, които е малко трудно човек да ги загрее, а има и други, при които е много трудно да се загряват, но като цяло научих много, за много кратко време). Вие по какъв учебник учите и на лекциите трябва ли въобще да се носи учебник? Ами практическата част от обучението-къде се провежда? (Нещо имам чувството, че съм паднал от Марс
) Ами изпитите кога се провеждат? А много ли са ?
Айде и още един последен въпрос: Къде се провеждат тия лекции, в нета нищо не можах да открия за адрес
??? А и още нещо: кои предмети ви харесват и кои не толкова? И ако може някой да ми даде разписанието (или програмата- не знам как се нарича) на часовете (т.е. лекциите) Много ще ми помогнете да знам за какво да съм подготвен - добре че има хора които вече са минали през тези изпитания, та можеш да си ги питаш. 
Прочетох за теб
pure poison
че си се била отказала да следваш в Техническия университет КТТ. Ако и аз бях на твое място, и аз щях да избера СИ, но ако по някаква лоша причина не мога да влезна в СИ другата алтернатива е КТТ или КСТ. Имаше доста изписано във форумите за последните две специалности, но така и не схванах кое от двете е по-престижно и по-добре заплащано. Кефи ме повече програмирането, но пък КТТ ти дава познания в повече области...?
Прочетох за теб
pure poison
че си се била отказала да следваш в Техническия университет КТТ. Ако и аз бях на твое място, и аз щях да избера СИ, но ако по някаква лоша причина не мога да влезна в СИ другата алтернатива е КТТ или КСТ. Имаше доста изписано във форумите за последните две специалности, но така и не схванах кое от двете е по-престижно и по-добре заплащано. Кефи ме повече програмирането, но пък КТТ ти дава познания в повече области...?
- pure poison
- В началото бе словото
така....толкова мн въпроси на 1 място не съм срещала досега... Аз ти казах, че съм първи курс и това значи, че все още ни държат на сухо-демек без комп. На лекциите не се носят учебници, само нещо, дето да пишеш на него, и нещо, с което да пишеш на първото.
засега се учи математика, имаме и увод в програмирането, но още нищо интересно не сме почнали ( затова ти казах, че е по-добре да отидеш на гости на някой по-горен курс, за да добиеш реална представа за нещата). Иначе ние сме по същия учебник, но тъй като досега сме имали само 1 лекция(утре ще ни е 2рата), сме взели мн малко ( първата глава само и то не цялата ). Иначе изпитите се провеждат като доиде сесията, а през семестъра те изпитват на дъската(когато имаме упражнения(засега без да пишат никакви оценки) ), и ти дават домашни, като при някои преподаватели се събират и после са ти част от оценката по предмета. Иначе лекциите се провеждат във ФМИ(Факултета по математика и Информатика), който се намира на Джеймс Баучър 5. Иначе ето линк за това, което се изучава през годините http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... zhenerstvo
и линк за програмата на различните курсове и специалности http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... s/schedule
иначе за това какво ще избереш- нямам идея кое е по-добре. Знам, че в ТУ мн ги мъчат да учат с проекти, с присъствие и т.н. В СУ е по-леко следването(така съм чувала). Иначе и в ТУ специалностите са хубави.
и линк за програмата на различните курсове и специалности http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... s/schedule
иначе за това какво ще избереш- нямам идея кое е по-добре. Знам, че в ТУ мн ги мъчат да учат с проекти, с присъствие и т.н. В СУ е по-леко следването(така съм чувала). Иначе и в ТУ специалностите са хубави.
Че съм умна - умна съм, но защо съм толкова красива? Може би защото съм скромна, а скромността краси човека...
Ей, БЛАГОДАРЯ ти мнооогооо pure poison ти не само си умно, скромно и красиво същество, но и услужливо, помагащо и добро момиче - те това му трябва на всеки човек
. ОК утре съм на Дж. Баучър 5. Доколкото схванах (че малко трудно се ориентирах в началото) трябва да се явя на лекцията, която ще се проведе в петък от 8:00 до 11:00 ч. някъде 10-15 минутки по-рано(както ти ми каза pure poison) . А и ако може да ми разясниш малко какви са тези 1 и 2 потоци - различни групички ли? Още веднъж МНОГО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ за инфото
Всеки път като науча нещо се оказва, че трябва да науча и още други неща, а след тях-пак още и така до безкрайност.Като написах безкрайност се сетих, че вие от първи курс не учите само програмиране, а и математика - как върви, взехте ли интегралите, матриците, детерминантите и другите простотии... Те въобще учат ли се в първия курс? Ох, днеска го ударих само на въпроси.Айде стига толкова за днеска Теди, че трябва да си ги подготвя за утре
Ей много е original да се кръстиш на парфюм
- pure poison
- В началото бе словото
е ти изби рибата! Не само че си ми разбрал името, ами и ника отде идва, че и, цитирам "ти не само си умно, скромно и красиво същество, но и услужливо, помагащо и добро момиче"- направо не те знам откъде си взел толкова информация
Иначе утре лекцията на софтуерното инженерство не почва в 8, а в 8 и 30. По принцип всичките лекции пише, че почват на кръгъл час, но почват в и 15, а утрешната лекция-в и 30(така ни помоли самият лектор). Така че е добре да си там към и 15. Иначе утре лекцията е увод в програмирането, ама още сме съвсем в началото, както казах по-рано, и още не сме взели нищо, което да не знам. Ако идваш от посока Хемус най-лесно да стигнеш до факултета е да слезеш на химическия факултет (ако си със 102 или 94), да минеш през него и продължаваш само направо и после има едно като асвалтирана пътечка и по нея вървиш. На 2 мин ти е от спирката.
Ех, вчера си легнах по-рано, за да не се успя днес и не прочетох съветите ти
След лутане около 20минути и сменяне на повече от 5 превозни средства, най-накрая се озовах точно пред факултета в 07:40...Ура! Намерих го най-накрая, но не знаех какво ми предстоеше вътре
Влезнах и питах до входа къде се намира стая 101. След още малко лутане и питане се озовах пред едно нещо, което може да се нарече и врата. На съседната стена имаше стрелка и пишеше 101. Влезнах вътре (не в стената
,а през вратата) и какво видях??? Само някакви си 3 човечеца. От тях разбрах, че се почвало по-късно, а не в 8:00часа, така че убихме времето с един белот по двойки. Не знам как така стана, но картите като че ли сами си идваха при мене, така че ги бихме с голяма преднина.Изведнъж като се обърнах да видя колко човека са дошли останах шашнат- от празна стая с 3 човека, изведнъж за 10 минути нямаше свободно място. По едно време се показа и доц.Григоров с някакъв лаптоп и си пусна на стената презентацията... По-нататък и ти знаеш какво се случи, но мисълта ми е такава, че аз се занимавам от доста време само с C++ и като започна да ми разправя за това как се слагат коментари и такива други елементарни неща останах изумен (" Брей колко съм бил умен", си казах наум) , а и на всичкото отгоре го четеше - еми това е основата, нея трябва да я знае и на сън да го бутнат, а я чете? Нещо ми се стори и че на тоя доц.Григоров не му се стоеше там и се чудеше как да се бави колкото се може повече, за да му минат часовете. А накрая на лекциите го питах едно нещо относно програмите, писани на C++(става дума за една моя програма, която съм си написал) и той мисли ли, мисли и накрая ми каза: "Еми на упражненията ще разбереш".Направо съм разочарован!
Казаха ми, че асистентите са много по свестни и винаги ще ти помогнат, ако нещо не ти е ясно, пък дали е така все още незнам? Ами аз като гледам, то по-добре е да си четеш учебника и да ходиш на упражнения при асистентите, отколкото да им присъстваш на тия лекции. Поне според мен аз мога спокойно да не посетя първите 10 лекции по програмиране при доц.Григоров, защото съм си прочел първата половина на учебника на Магдалена Тодорова и съм схванал поне седем десети от съдържанието дотам. Еми аз като гледам май си е и по-хубаво сам да си учиш, а не да биеш път от Младост 2, за някакви тъпи лекции, които ти ги четат, все едно че не можем да четем. За това време, за което си на лекции можеш хем по-бързо да си прочетеш урока, хем да си ползваш и компютър(ако имаш наличен вкъщи) и хем да спестиш времето и парите, които изразходваш за транспорт до факултета. Ами вие какво мислите-много ли негативно гледам на лекциите? Поне впечатленията ми останаха такива... Май Теди беше права, наистина още сте в началото на началото по прпграмирането.
Еми как няма "да я избия тая риба" - толкова мн ми помогна, Теди - трябваше да те поразуча. Толкова много ли обичаш парфюмите та да ти купя един за подарък
Еми как няма "да я избия тая риба" - толкова мн ми помогна, Теди - трябваше да те поразуча. Толкова много ли обичаш парфюмите та да ти купя един за подарък
Човек, не ми се чете фермана ти, ама си случил на кофти лекция да дойдеш. А и все пак е втора лекция, нормално е да не започне да ти обяснява как се изграждат списъци. Ако от това си изградиш мнение за цялото фми или за цялата специалност според мен ще сбъркаш. Засега лекциите по въпросното УП и мен ме разочароват и то не това че се започва от 0, а от начина по който се предава, надявам се, че по-натам ще стане доста по-различно.
п.п. егаси будната младеж има в днешни дни

п.п. егаси будната младеж има в днешни дни

- pure poison
- В началото бе словото
еми да и аз съм съгласна, че е по-добре да си купя учебника и да не ходя на лекции, но все пак трябва да се ходи...после като не ти знаят физиономията едва ли ще ти пишат добра оценка...Иначе аз днес така от скука си намерих някакви добри хорица и последния час си тръгнахме от лекцията и играхме белот...
И още едно въпросче - да ме посъветвате. Горе-долу знам нещичко за С++, а също и за Pascal, който се учи в ТУ. Сега май е ред да ходя в Техническия университет и да направя сравнението на базта на лекцията, на която бях в СУ, ама в ТУ няма такава специалност като Софтуерно инженерство. Ох, вече съвсем се побърках, май въобще не биваше да си губя времето да идвам на лекция, защото като видях как се преподава в СУ ми се уби и желание и всичко... Дано да се пооправят нещата, но за една година, това много ме съмнява.
И последно - искам да си задам въпрос за програмирането на C++ към някой от по-горен курс, че вие тепърва има да учите А и Бе. Към кого да се обърна във форума...?
Абе Теди, да не ти дават оценка на физиономията, та трябва да им спиш на лекциите. Иначе ако беше така имаш шестица от мен.
И последно - искам да си задам въпрос за програмирането на C++ към някой от по-горен курс, че вие тепърва има да учите А и Бе. Към кого да се обърна във форума...?
Абе Теди, да не ти дават оценка на физиономията, та трябва да им спиш на лекциите. Иначе ако беше така имаш шестица от мен.
Григоров така си преподава, бе хора, не му сърдете така си може човека
иначе е точен
Все пак който иска да си учи повече си има книжки, интернет и така... А за софтуерното имаме сега един много хубав курс "Увод в СИ" - те там се разбира, за какво всъщност е специлаността // интересна е, няма да съжалявате// само че изчакайте, не бързайте толкова 
한류
- pure poison
- В началото бе словото
- pure poison
- В началото бе словото