Директен екшън vs. Блог-екшън (Blog Action Day)

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Директен екшън vs. Блог-екшън (Blog Action Day)

Мнение от alhimikat »

Изображение

E N G L I S H = >>

Противно на всякаква логика ще разбереш какво е "Blog Action Day" в последния абзац. Ако искаш направо прескочи натам. Преди това ще споделя една кратка житейска история.

"Знаеш ли какъв е проблемът, че всички много говорим, но малко правим по въпроса за който говорим". До този извод достигнахме с Maxigas. Той е унгарец, с когото прекарахме няколко луди дни в Белград на последната министерска конференция за опазване на околната среда, която се оаказа не толкова "еко" колкото очаквахме.

Maxigas е анархист и изповядва своя си религия. Това обаче не го прави по-малко човек от останалите. Дори бих казал е повече човек в много аспекти. Той ме научи на една интересна игра, религия, инициатива, движение или както искате го наречете - "direct action". ("преки действия", "директни действия")

Директният екшън (Wiki) е особена "религия", няма да обяснявам какво означава, защото всеки я разбира по своему - за едни е по-радикално, за други става и по мирен път. Според мен това е ситуация, в която трябва да действаш така, че резултатът от твоето действие да се отрази максимално бързо на рецепиента към когото е насочено.

С две думи, ако виждаш, че пред очите ти се изсичат дървета, не трябва да започваш интернет кампания и да организираш подписка или протестна акция за другия понеделник, а грубо казано трябва да "легнеш пред багера", който ги изсича, като се опиташ да звъннеш на максимален брой приятели и институции за опазване на природата за подкрепа.

Или пък, ако пред очите ти съседът използва междублоковото пространство за сметище на неорганични отпадъци, трябва да отидеш при него и да му обясниш правилния начин за събиране на отпадъци. Едва ли ако го напсуваш или му счупиш прозорците ефектът ще е дългосрочен.

Разбира се, това са дребни примери, които съпътстват нашето ежедневието. Едва ли те ще спасят света толкова "директно" колкото ни се иска. Твърдя обаче, че доста от нас прекарваме повече време в говорене или писане, отколкото в действия. (Да, и аз съм лицемер, можете да ми го казвате постоянно, докато се променя).

Ако се върна на случката с Maxigas, трябва да ви съобщя още, че тя е почти типичен пример за обратното на "директния екшън". Само като се замисля колко храна отиваше в коша след коктейлите на нашата "еко"конференция и разбирам, че дългите дискуси за "устойчиво производство и консумация" могат да бъдат захвърлени по дяволите (sustainable production and consumption). А да не говорим за изразходваната енергия и хартия без да са спазени някои елементарни "еко"правила...

Въпросният Maxigas ме научи, че дори и против волята си можем да се опитаме да бъдем "победители" в тази "нечиста игра". Така една от вечерите се опитахме да приложим "директния екшън" на практика - обрахме храната, която остана по масите и я занесохме на хората отсреща в гетото, срещу петзвездния хотел, хора които наистина имаха нужда от нея.

И най-накрая за "Blog Action Day" (подробно описание) Нека го обясня така - иска ми се този урок за "директния екшън" да ни покаже как можем да приложим на живо "блог екшън деня". Сега от вас, драги читатели и от нас, драги "писатели", се иска да седнем и да напишем послание до всички, които ни четат, послание, което да акцентира върху десетките екологични проблеми, които се правим че не забелязваме. Написаваме го и го публикуваме в сайтовете си с надеждата някой да го прочете някога и да стори същото, да препрати линка или поне да помисли върху казаното. Иначе без "директни действия" си оставаме същите лицемери.

След като напишем посланието е добре да излезем навън и да приложим "директния екшън" на практика. Като за начало например, бихме могли да поработим за енергоспестяването в домовете си, после можем да спрем да шофираме и да използваме самолетни превози, след това може да започнем да събираме разделно, след няколко седмици може да пробваме да се включим в някоя "директ екшън" кампания и да помогнем за спсяването на едно кътче от нашата природа, след още няколко седмици можем да преминем и към по-глобални акции, като приканваме познати и непознати да се включат в "директния екшън".

Най-накрая след няколко седмици би трябвало да започнем да се замисляме и за това, че половината от стоките (в доста случаи и технологиите), които използваме, са направени в противоречие с минималните екологични норми, а в най-добрия случай са произведени от пълнолетни лица (деца).

Та така, приятели и неприятели, надявам се след като разпространим заедно тази информация за "Блог екшън деня" да станем заедно от компютъра и да преминем към "директен екшън". Тълкувайте го както искате, важното е да е "директен екшън", а не само "блог екшън".

Благодаря ви за разбирането :-)[/b]
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Dobromir
В началото бе словото

Blog Action Day 2007

Мнение от Dobromir »

Напълно подкрепям инициативата и се радвам, че някой друг качи информация тук. Браво!
Най-важното, което ме радва всъщност е, че ако погледнете колко много участници от България има, ще разберете колко активни, млади (и не толкова) и събудени хора има у нас. Нещо се движи.
Макар целта да е много идеална, а видими резултати може да има след години - трябва да говорим за бъдещето. За ролята ни във възстановяването на планетата и колко струва, за да живеят и децата ни така както сме живели ние.
Разпространявайте!

Изображение
Добромир Добрев

http://dobri.eu
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”