Молекулярна биология VS Биотехнология

Подфорум към Биологическия факултет
Аватар
Apocalyptica
В началото бе словото

Молекулярна биология VS Биотехнология

Мнение от Apocalyptica »

Знам, че са доста подобните темички, но никъде не видях някъкъв конкретен довод - защо това е по-добро от другото. Плюс това нещо не може да ми отвори учебните планове по двете специалности, за да видя кой какво учи, на какво се набляга и тн.
Интересува ме и какви са възможностите за бъдеща реализация в България с всяка специалност, какви са възможностите за магистратура у нас.
Абе с две думи кое е по-яко (по-престижно), в бъдеще по-добре платено и с по-голяма реализация. Кажете и горе-долу в какви сфери се набляга. (това май са повече от "две думи", но се извинявам) :)
Иначе БФ кърти - като в средновековието съм :> или в Planescape: Torment по-скоро :)
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

омръзна ми да обяснявам вече, има 1000 теми за това.
учебните планове ГИ НЯМА онлайн. само във факултета
ми възможностите за магистратура са кажи речи всичко свързано с молекулярната биология и биотехнологиите - генетика, генно инженерство, вирусология, микробиология, клетъчна биология, биофизика, биохимия.. супер много са, поинтересувай се.
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

аа, и естествено че МБ е най-доброто 8) 8) все пак това е МБ, основата на цялата биология. биотехнологиите си е технологично нещо, не е чиста наука

Изображение
Аватар
B1Ology
В началото бе словото

Мнение от B1Ology »

А и в Биотехнологията сякаш не ги натискат толкова много да учат... Имаме общи лекции, но програмата им е по-лека...Някак си при тях се минава малко по-така... :wink:
Виж в Молекулярната натоварването е по-голямо. Правеше ми впечатление,че на тях сякаш не слагат толкова сериозни асистенти... Примерно упражненията по цитология и зоология откъм асистенти бяха пълна пародия, докато нас ни гърчеха...
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

begemot_ написа:аа, и естествено че МБ е най-доброто 8) 8) все пак това е МБ, основата на цялата биология. биотехнологиите си е технологично нещо, не е чиста наука
:thumbright: :thumbright: :thumbright: ааабсолютно 8)

и е вярно, че учим повече.нз за асистентите, но просто имаме повече материал и това е.
Кофти е да си порастнал.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

хихи чакайте някой биотехнолог да не го вземе на сериозно и да не се обиди
ние тука се шегуваме :) биотехнологиите са готини
разлика наистина почти няма освен че ние учим малко повече ама бт-тата пък имат някакви ужасии като технологии за преработка на разни храни и т.н. промишлени методи

Изображение
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

освен това и биотехнолозите са готини :D
Кофти е да си порастнал.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

така е

Изображение
Daze
В началото бе словото

Мнение от Daze »

крис написа:освен това и биотехнолозите са готини :D
такива сме :wink:
The sinner in me
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от The sinner in me »

begemot_ написа:хихи чакайте някой биотехнолог да не го вземе на сериозно и да не се обиди
ние тука се шегуваме :) биотехнологиите са готини
разлика наистина почти няма освен че ние учим малко повече ама бт-тата пък имат някакви ужасии като технологии за преработка на разни храни и т.н. промишлени методи
благодаря!
*Moved by a higher love*
Изображение
since 21.June.2006
bio
В началото бе словото

Молекулярна с/у Биотехнологии

Мнение от bio »

Здравейте, бих искал и аз да споделя мнение относно темата.
Първо смятам, че не е редно да се поставя въпросът по този начин, защото естествено, че всеки, който учи конкретната специалност ще я защити, но нека погледнем от друг ъгъл. Молекулярната биология е наука, Биотехнологията е научна област, което ще рече за тези , които не знаят, че тя дава познания /реализация на много места/, не че Молекулярната не дава. Искам само да кажа, че и двете си имат предимства и недостатъци, програмата е почти еднаква с малки изключения, както казвате наистина може да тормозят едните повече, не защото учат повече, а защото в този факултет защитават тяхните интереси повече и знаете ли защо, защото повечето преподаватели са завършили Молекулярна, в защита на Биотехнологията искам да кажа, че обучението в Софийския е добро, но не на достатъчно ниво, понеже в Химическия завършват като ИНЖЕНЕРИ, учат доста здраво, набляга се на техническата част, а тя тук куца, биологичната е доста добра, но както казах на едни се дава повече-тук е по-хлабаво. Молекулярната е доста по силна в лабораторната работа и в биологичната, Биотехнологията в производството-техничната/Едните клатят колбите, а други бъркат цистерните :)))) малка шегичка, е каквото ви се учи това учете.
Аватар
addictedtobass
В началото бе словото

Мнение от addictedtobass »

Аргх, кви са тия неща. Няма кво да спорим, просто стигаме до общия извод че и БТ и МБ са двете най-яки специалности в най-якия факултет, и сички сме пекани :) Аз съм БТ де, за инфото :)
oko za oko, pasta za zubi.
Аватар
zlatoto
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от zlatoto »

и аз съм МБ и до скоро нямах никаква представа каква е разликата между двете специалности...и двете са яки спор няма,а и взаимно се допълват ;). Понеже съм се записала на избираем ПАЕ, което за БТ е задължително, едва там още с първата лекция започнах да осъзнавам разликата :) ...ами неслучайно в самото заглавие фигурира думичката "технологии" ;)
Определено е интересно и при биотехнологиите (беше голямо чудене кое да сложа по-напред в списъка при кандидатстването), но аз определено не съжалявам, че съм МБ :D
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

мале точно ПАЕ ли реши да запишеш :shock:

Изображение
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »