Проблемите в езика ни

Модератори: Don Horhe, Lord

kotio
В началото бе словото

.

Мнение от kotio »

А за все по-честата употреба на " тебе и мене" вместо "теб и мен"? Колко от вас смятат, че "тебе и мене" е неправилно и колко го ползват?
А що се отнася до "колега и колежка"... Ами на мен не ми звучи много на български... "Една колега каза..."
Аватар
Tanparmaiel
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: .

Мнение от Tanparmaiel »

kotio написа:Колко от вас смятат, че "тебе и мене" е неправилно и колко го ползват?
Употребявам ги. Грешно ли е? :shock:
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Една от най-често срещаните грешки, може би след синдрома "Й", се оказва "порасТнах".

Има 2 глагола:
1. от завършен вид: расна - раснеш, раснем; раснах, расна(порасна); раснех, раснеше...
2. от незавършен вид: раста - растеш, растем; растох, расте; растях, растеше...

Когато в думата има "в" се пише "т" (пример - "порасТвам, израсТвам), а когато няма - не се пише "т" (пример: расна, порасна и пр.)

=> Правилното е: "Аз пораствам", но "Аз пораснах".
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

Tова е висш пилотаж. :lol: (щях да напиша хардкор, ама по темата... :lol:)
Tanparmaiel написа:
kotio написа:Колко от вас смятат, че "тебе и мене" е неправилно и колко го ползват?
Употребявам ги. Грешно ли е? :shock:
От часовете по езикова култура съм останал с дълбокото убеждение, че тези форми са по-книжовните.
Изображение
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

въй-въй-въй
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

fan4battle написа:Tова е висш пилотаж. :lol: (щях да напиша хардкор, ама по темата... :lol:)
To пилот и пилотаж са супер български:Р Особено пък това окончание "Аж" :lol: Българската дума е летец, ама за пилотаж... :roll:
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Летециране
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

kotio написа:А за все по-честата употреба на " тебе и мене" вместо "теб и мен"? Колко от вас смятат, че "тебе и мене" е неправилно и колко го ползват?
До колкото знам, тези форми се употребяват само в официален разговор. "Теб/мен" е съкратено от "тебе/мене". Полседната двойка мисля, че се използва и в края на изречение вместо съкратения вариант.
la consolation des arts...
Аватар
Nivea
Постоянно присъствие

Мнение от Nivea »

а бе дублети са и двете :)
Колкото по-горчиво е миналото,толкова по-сладко е бъдещето.
...
http://www.fun-6.com/cenni-misli-prikazka-du6a.htm
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

Crematory написа:
fan4battle написа:Tова е висш пилотаж. :lol: (щях да напиша хардкор, ама по темата... :lol:)
To пилот и пилотаж са супер български:Р Особено пък това окончание "Аж" :lol: Българската дума е летец, ама за пилотаж... :roll:
Такъв е изразът. :lol:
Изображение
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

kotio написа:А за все по-честата употреба на " тебе и мене" вместо "теб и мен"? Колко от вас смятат, че "тебе и мене" е неправилно и колко го ползват?
Пич, нещо не си в час. И двете са правилни.
kotio
В началото бе словото

.

Мнение от kotio »

И двете са правилни и книжовни за българския език. Само че е нужно да се доуточни, че става въпрос за различни държави:
Теб/Мен е книжовното в България
Тебе/Мене е книжовното в Македония.
"...Все по-често се употребява формата "мене" (тебе) в България. Тя се е наложила от западния диалектен район на страната, където се разположени националните медии (телевизия и радио). Поради тази причина и формата "мене"(тебе) в последните години се използва по-често устойчиво, отколкото книжовното теб/мен..." БАН 2004г
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

понякога се улавям, че бъркам... усещам, че писането ми в интернет и по-малкото четене на правилно и грамотно написани и напечатани книги постепенно влошава грамотността ми!...

дразнещо е да видиш грешката си, мисля че това е разковничето - всеки да се интересува дали пише грамотно и да следи за това...

лично мен страшно ме дразни употребата на "Й" вместо необходимото "И" (толкова масово незнание!), както и използването на неправилната форма за множествено число на думата "ден" - дена, вместо дни!

да не говорим за изписването на пълни и кратки членове на подлозите! (лично аз понякога ги бъркам!) :oops:
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

На сайта на Института за български език при БАН обещават скоро да има онлайн езикови справки - http://www.ibl.bas.bg/lcons_bg.htm
Засега има само телефон за такива.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

относно колега думата си е латинска и е и за женски и за мъжки род.
откакто съм в този университет чух толкова небивалици и простотии,че не знам къде се намирам вече...............
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Публикувай отговор

Обратно към “България”