Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Ние пък арабистите почваме в 9 часа и свършваме средно около 1 сега ...иначе до миналата седмица стояхме до горе-долу 2-2 30.

Независимо товарят ни с достатъчно работа за вкъщи за да не скучаем и така по цял ден арабския ми/ни е център на вниманието :)
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Да бе, все едно само вас ;)
В ЦИЕК лабаво нема, освен може би при турците, и то само в началото, заради латинската графична система.

Вече мога да казвам:
"Актьорът и актрисата са в залата".

1337
medicate, medicate
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Турците им е широко около врата. Почват в 9, пускат ги в 13:30 и с латинските букви не знам кво толкова правят.
Изображение
Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

Хаха, широко им е фафли. :lol: Уводния курс на тюрколозите(поне миналата година) започна заедно с нашия, демек на 8-ми. Само дето те, миличките, го имаха ВСЕКИ ден. Без събота и неделя, 2 почивни дни за трите седмици - на 6-ти и на 22-ри. Предимството им - латинските букви - им излиза през носа. От ЦИЕК-а никой не си тръгва ненаебан. Всички ни оправят от всякъде. Вулгарно, но факт :lol:

П.П. Кълн, ти си индология, нали?
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Ветераните, ако имате някой добре изпитан метод за учене на йероглифи, значение и произношение, няма да ви се разсърдим, ако го споделите с нас :D
За учене на йероглифи, както и като цяло за повечето неща, които много или малко се учат наизуст, ако питате мен, флашкарти му е майката.

Допускам че някой може да не е съвсем запознат с понятието, та разяснявам: това са тези листчета, на които отпред пишеш думата, отзад - значението... С йероглифите е малко по-сложно, защото при тях трябва да помниш и четене, и писане, и значение; ако се разровите из нета обаче ще намерите страшно много програми, които ще са ви от помощ за това; например по-рано препоръчаният от мен по-рано речник Wenlin има такива функции, в менюто file -> flashcards, нататък, вярвам, ще се оправите. Освен това прогамата може да произнася сричките, само трябва да цъкнете върху самата сричка, изписана на пинин някъде...

На мен, общо взето цялото учене на думи и йероглифи ми е на компютъра, дамм... поради това мога примерно да кажа, че след две години учене съм имал вземане-даване с малко под 2300 йероглифа (толкова някъде съм си извадил); колко думи и други видове съчетания могат да се обрзуват с тях, не е за разправяне...

Я кажете, кой какви часове ви води? Имате ли си китайка - трябва да е нова, те идват на по двугодишни смени, нашата преподавателка от 1 и 2 курс Ли лаошъ си замина сега през лятото...

Извън тези въпроси, ако проявявате интерес към малко снимки от първите ми седмици в Шанхай, моля...

http://www.flickr.com/photos/73434510@N00/sets/
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Pu написа:Хаха, широко им е фафли. :lol: Уводния курс на тюрколозите(поне миналата година) започна заедно с нашия, демек на 8-ми. Само дето те, миличките, го имаха ВСЕКИ ден. Без събота и неделя, 2 почивни дни за трите седмици - на 6-ти и на 22-ри. Предимството им - латинските букви - им излиза през носа. От ЦИЕК-а никой не си тръгва ненаебан. Всички ни оправят от всякъде. Вулгарно, но факт :lol:

П.П. Кълн, ти си индология, нали?
Индология съм, да. Ние имаме всеки ден от 8 до 15ч. Имахме почивка неделя, понеделник и вторник и сега сме всеки ден до 29ти включително. Мисля, че сме на същото дереже. Говорих с един тюрколог първокурсник и те имат 3 дни почивка, само дето са от 9 до 13:30ч всеки ден :)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Супер е в Шанхай. А за общежитията нямам думи, то там е по-готино от колкото в нас, а да ги сравняваме с тези в студентски град просто няма смисъл :)

Ти от къде си дръпна Wenlin, че аз нещо не мога да го намеря, освен на официалния сайт. Иначе ни преподава само Аксиния Колева, други за сега нямаме. Тя ни каза, че принципно трябва да са трима, но поради някакво недоразумение ще е само тя, та си нямаме китаец.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Общежитията, да, никак не се оплаквам и аз; но все пак и цените не са много съпоставими, тези, които не са на стипендия тук, плащат по нещо като 12 лв за двойна стая и 18 за единична.

На ден.

Иначе в общежитията за китайци си съжителстват по 8 души в стая, както си повеляват традициите...

Речника трябва да можеш да го намериш на повечето от големите тракери, знаеш, нали, пиратски залив, торент шпионин и пр. ;) От чуждите тракери става по-бавничко, но в случая си заслужава чакането.

А това с Колева малко неприятно се е получило, че е само тя, предполагам, че и на нея никак не й е леко, навремето си ги разпределяха часовете по трима души, сред които един нейтив-спийкър...
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Ау, какви са тия прекрасни общежития! Ние в Япония направо в дупки живеем тогава, като ги сравня с шанхайските. :?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Свалям Wenlin, ето линк ако още някой иска да го дръпне:

http://thepiratebay.org/tor/3701057/Wen ... Dictionary
Изображение
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Много хубави снимки :D Обаче аз днес не мога да запомня нищо от йероглифите за утре :x
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Днеска ги броих; за 3 дена 65 йероглифа :P
Изображение
Аватар
bugaboo
От дъжд на вятър

Мнение от bugaboo »

Йухууу, колеги, как се чувствате след 5 дни китайски :)
Ето ви един линк към не лош сайт, открих го още лятото. Има някои доста интересни нещица, вижте го и споделете мнение :)
http://english.china.com/zh_cn/chinese/
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече
Аватар
martin_kolev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от martin_kolev »

Ей супер е този сайт. Има много записи, а аз определено имам нужда от такива :happy3: А иначе как да се чувствам... дано ги оправим скоро тоновете, иначе си комплексирам всеки път като слушаме срички и ги записваме. :sign3:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Имам въпросче към второкурсници и нагоре. Когато почнем истинските лекции, така да ги наречем, нали ще се забави малко темпото на предаване на нов материал по китайски? Сега имаме по 30 учебни часа на седмица практически китайски, а след 1-ви ще имаме по 16, та предполагам, че няма да е такава лудница както е сега.
Изображение
Заключено

Обратно към “ФКНФ”