Колко арогантен е министър Вълчев?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Vel
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Накратко, моето лично мнение е, че министър Вълчев определено е най-кадърният министър на образованието, поне в моята съзнателна възраст (да кажем близките 7-8 години). В общи линии подкрепям всички негови реформи, освен тази за вероучението в началните класове. А именно мандатност на директори на училища, интернет портал за учебни материали, тестове след 7ми клас, матури и отпадане на кандидатстудентските изпити(за което ще срещне много голяма съпротива от страна на СУ, тъй като нивото на матурите е "средно училище", и съответно парите от частни уроци и курсове значително ще намалеят). Той също така е и първият министър, имал смелостта да закрие "ВУЗ-ове" като Филиал на световния университет от Сан Марино - Карлово, филиал на Киевския университет еди-къде-си и пр.

А конкретно за стачните действия на учителите, не мисля, че има две мнения относно дали те получават достатъчно голямо парично възнаграждение. Но 100% от 1.X е очевидно неизпълнимо - правителството не седи върху планина злато, все пак. Предлаганото от него увеличение от 52% до юли догодина ми се струва повече от реално. Диференцираното заплащане също е наложително - макар и да излизам от елитна софийска гимназия съвсем не се свеня да кажа, че далеч не всички учители изпълняваха съвестно своите служебни задължения. Съответният стимул за по-добри резултати от учениците би повлиял на средното образование като цяло.
И въпреки че темата е озаглавена "Колко арогантен е министър Вълчев?", аз ще попитам, "Колко арогантна е Янка Такева?"
Очевидното й нежелание за диалог, престоите й в петзвездни хотели и подмамващите й реплики("Учителските искания струват 20 правителствени автомобила." - Съществува ли правителствена кола за 50 милиона лева?!?) ме карат да мисля, че по един изключително циничен начин тя - и вероятно хората около и зад нея - демагогски се възползва от недоволството, назряло в последните 15-20 години у учителската обществена прослойка.

ПП: Заплатите на шофьорите от софийския градски транспорт се изплащат от общината, не от държавата. А ако някой си спомня дебатите за закона, който трябваше да се прокара, за да се увеличат те, то той ще си спомни, че Вълчев беше остро против.

EDIT: Към последния преди моето мнение: предполагам си 11-12 клас, матурите ще са по български език и литература и предмет по избор, както би знаел, ако следеше това, което те засяга.
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Освен това, за разлика от вас съм имал възможност да присъствам на среща и разговор с Вълчев, и ви уверявам, че е като кон с капаци.
Това че Янка Такева е крайно отблъскваща, не означава, че министърът е готин.
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Дичо, не ми нареждай как да мисля.
Мисля като:
- човек, който цял живот е мечтаел да бъде учител
- като бъдеща майка, която иска нормално образователна система и учители за уважение за своите деца
Това е положението.
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Тъй като преди това нищо не споменах за синдикатите, сега искам да отбележа, че по мой скромни наблюдения те и МОН са заедно. Всяка година има уж някакви учителски протести, които са подкрепени само от синдикалните членове, които от своя страна все повече намаляват. Исканията са доста смели, от сорта на 100% увеличение, но в крайна сметка нито се стига до ефективна стачка, нито учителите са доволни. Доволни са само МОН и синдикатите. Това го вметвам, по въпроса, че и Янка Такева е не по-малко неприятна от Вълчев!
Silence tells me secretly Everything!
kotio
В началото бе словото

.

Мнение от kotio »

Сегашният министър е един от най-кадърните и ако не друго, поне има визия за бъдещето на образованието.
Колкото до сегашните протести:
Каква е средната заплата в България? Какво е работното време на учител в България? Колко получават българските учители на час?
Квалификация на учителите - Просто не е нормално 80-90% от учителите да са неуспели икономисти, юристи, инженери, филолози... Мнозинстовто от учителите са такива, защото не са успели да станат други (ограничени и бездарни). Има разбира се изключения - около 20%.
Учителите - средно работно време - 4-5 часа на ден 4 дни в седмицата! Отпуски за зимни и летни ваканции.
Заплати - около 350-400лв + 13та + 14та заплата!
Като се вземе предвид работното време в година и заплатата, ще се получи, че учителите получват доста повече от всички останали.
Допълнителни доходи - частните уроци и корупцията. Данъци върхи приходи от частни уроци не се плащат - хиляди левове месечно!!!
Доста учители... ако не ходиш на курс .. получаваш по-ниска оценка, ако ходиш и си плащаш - имаш право на благосклонно отношение.
Свободно време - учител е една от професиите с най-много свободно време, което все по-често се използва за активна политическа или друга кариера (над 30-40% от членовете на партиите са именно учители).
Изнудването - Със сегашната стачка учителите изнудват цялото общество, шантажираики го с провалянето на най-ценното - бъдещето на децата.
Успехът - какво би станало, ако стачката им успее? Вълна от стачки и блокиране на цялата държава - Нима полицаи, лесничеи, други учени, инжинери, икономисти, пожарникари, лекари, хирурзи ..... заслужават заплащане по-ниско от това на учителите? А ако всички почнат да стачкуват... Държавата просто няма толкова пари и наистина следва инфлация от 200%.
Не мога да подкрепя никой, който действа за съсипването на държавата! Не мога да подкрепя някой неуспял лекар, който е станал даскал по биология/химия, и иска да получава повече, отколкото успелия лекар, който всеки ден решава между живота и смъртта, нито пък даскал по физическо, който получава повече от пожарникар, рискуващ ежедневно живота си.

П.П. Не подкрепям и шофьорите със заплатата им от 900лв и все пак парите при тях идват от общинския бюджет, а не от държавния!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Апропо, знаете ли колко е професорската заплата в нашата Алма Матер? 670 лева! Днес видях и ми се изясниха доста неща около Светаго Климента..... Не че ми се изясни всичко.... Чичо ми в Пловдив е учител с над 10 години стаж и все още не получава 300 лева! Инспекторе, пак управляват същите, при които за статистиката е бил измислен заместителя "стъкмистика"!
А откога не са вдигани студентските стипендии? В ЕС смятя, че образованието и науката са приоритет, но в България управляващите определено водят обратната политика!
:x Стачка! :evil: Бунт! :twisted: Всеоружие! :wink:
Vel
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Street spirit, защо компютърната грамотност да е излишна за преподавателите по литература? Поне в София съм убеден, че за всяко училище е закупен лаптоп с прожектор - защо да не се покажат визуални материали на учениците, имащи връзка с учебния? А и компютърната грамотност съвсем не е единствения критерии за диференцирано заплащане - макар и да не съм запознат в детайли с това, съм убеден, че професионалната квалификация, резултатите и успехите на ученици и стажът също са от значение. А за кварталните училища... какво да кажа - да, доста са зле, и няма изглед положението в тях да се промени особено. Но не точно МОН е виновно за това.

А що се отнася до самите стачни действия:
http://news.ibox.bg/news/id_1431669806
http://news.ibox.bg/news/id_1166574141
...
Мисля, че изводите са очевидни. Молебен за българското образование? Като че ли Той ще им повиши заплатите.
Но върхът на сладоледа ще дойде, когато учителите само ще пишат по черните дъски и няма да обелват нито дума... Бога ми, ако си мислят, че учениците ще седят по цели часове да им съчувстват, много се лъжат. Може би само първолаците ще се травмират донякъде, но това до нищо няма да доведе.
Изображение
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Заплати - около 350-400лв + 13та + 14та заплата!
Няма какво повече да коментираме. Каквото обществото, такива и заблудите в него, такива и боклуците...
Silence tells me secretly Everything!
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Smoking Mirror написа:Аз не мога да разбера защо всички пищят да им вдига заплатите държавата, като държавата просто няма от къде да ги вземе тия пари. Те имат ли представа какъв процент от търговците в българия си плащат данъците? И досещат ли се, че навсякъде мислят за данъчните като за напаст божия, а не като за Държавен орган.
А нали, за да започнат да контролират данъкоплатците, трябва някой да им скочи на ушите и да крещи, крещи, докато някой се сети, че народа не е доволен, като е ощетен.
Vel
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Децата с определени увреждания не учат ли в специализирани заведения?
А що се отнася до останалите критерии, не ги помня всички, но бяха около десетина. Що се отнася до успехите на ученици на олимпиади, състезания и пр, те действително са от елитни гимназии, но съвсем не само в столицата. А и е логично преподавателите в по-желани училища да получават по-големи възнаграждения.
Изображение
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Crematory написа:Дичо, не ми нареждай как да мисля.
ДОЛУ РЕКСИ...НЕ МЕ ХАПИ.... :) ;) :)

Мойта леля също е учителка...в момента безработна такава...
НО...това не обременява собстеното ми мнение...и не предрешава позицията ми в общестения дебат...
АЗ СЪМ ПРОТИВ, това от моя джоб да излизат повече пари, а живота ми да не се подобрява от това...
И стига сте ги сравнявали с ватманите и еди кой си...позицията и там ми е същата...просто правителството се огъна пред простите маси....тва е...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Дичоу,простите маси имат желанието да подобрят нещо,имат гражданска позиция и я изразяват.

А Joker,учител с над 15-годишен стаж,отново не достига заветните 300 лв.
Toto-I will remember
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Joker, виждал съм асистенти в СУ които в някои месеци от годината са прибирали по над 1000 лв. Там нещата обаче са много по-различни, има една основна заплата която не е висока и отделни добавки и други неща които се добавят, не знам каква е точно схемата.
Вижте дайте да не спекулираме с цифри. Повече от ясно е, че тези хора получават мизерни заплати и имат правото на протест. Трябва обаче да се търсят разумни начини за повдигане на заплатите им.
Има и друго нещо. Лидера на КНСБ наскоро коментираше как БВП-то ни на глава от населението е скочило за последните години с определен процент, а заплатите с 3 пъти по-нисък процент. Има нещо в тази държава което пречи на прогреса и то се нарича АЛЧНОСТ!
`SuN`In`YoU`
В началото бе словото

Мнение от `SuN`In`YoU` »

vijte kakvo mili sastudenti, koito samo kritikuvate u4itelite i gi nari4ate kakvi li ne - 6te vi kaja : ne laite sre6tu tqh bez da znaete kak jiveqt i kakvi usiliq polagat za vas, a vie ste neblagodarni (kakto i cqlata darjava!!! ) .
Imate li predstava kak te izhranvat decata si?
A kak nosqt drehi ot predi 10 godini, za da svarzvat 2-ta kraq?
A kak proverqvat kontrolnite na nqkoi, koito gi e narekal "glupaci" i se grijat za negovoto obrazovanie?
A kak stradat zaradi izrodenoto mnenie na si4ki kato vas?
Zamislqli li ste se kolko usiliq hvarlqt te?
I kak, tai kato sa edni neveroqtni hora, uspqvat da vazpitat decata si otli4no, a v sa6toto vreme da nqmat kakvo osven vazpitanieto da im dadat?
te predi vsi4ko iskat malko uvajenie... i normalno sa6testvuvane, koeto s 200-300 lv na mesec ne mogat da osa6testvqt.....
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

Вълчев е пич!
Публикувай отговор

Обратно към “България”