ЕВРОПЕИСТИКА
Модератор: Плазмодий
- gusto_maina
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
още по-грубо е че и това скоро време няма да е така. Въобще всичко върви на приливи и отливи. едно време е било престижно да учиш за инженер. А сега всеки 2ри е такъв и то безработен(или поне не работи по специалността си), с правото ще стане същото помнете ми думата. dimage имаше един много хубав лаф по този въпрос. Просто маркетплейса ще се препълни от прависти а търсенето едва ли ще се увеличи. Не си мислете че всеки завършил правист има къща за милиони, кола за хиляди, жена и 2 деца и си е сбъднал"Американската мечта".
- gusto_maina
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Има две големи истини, които са свързани с висшето образование.
Първо - почти никой не е запознат в детайли с това, за което кандидатства и няма реална представа с какво ще се занимава след като го завърши.
Второ - има "добре звучащи" специалности, които се завършват от много хора, на които не им е там мястото и не стават за това. Резултатът е пренасищане с определен вид специалисти, които са завършили едва-едва и нямат никаква тръпка към специалността си. Те няма как да си вършат добре работата след това и да са сред добрите на пазара на труда кадри.
Истината е, че за всеки влак си има пътници. Голямото изкуство в днешно време е да си дочакаш влака, а не да се мяташ на този, за когото чакат най-много хора.
Завършвам Европеистика и в момента не съжалявам за избора си. Имам добра база за развитие и въпросната обща култура засяка области като икономика, право и езици. (Културологичните и философски аспекти са си бла-бла, това не го отричам) Занимавам се в момента с Европейски програми, фондове и проекти. Нямате идея колко много ми помага всичко, което съм научила в Европеистика. Макар и значимите предмети да са едва 5-6, всеки един от останалите ми е дал по нещо (като изключим Геополитиката, където слушахме само безумия за Македония... там просто преподавателят май не знаеше името на дисциплината си). С подобна база имам далеч повече възможности от човек завършил МО, който няма рамо, за да влезе в дипломатическите среди.
Първо - почти никой не е запознат в детайли с това, за което кандидатства и няма реална представа с какво ще се занимава след като го завърши.
Второ - има "добре звучащи" специалности, които се завършват от много хора, на които не им е там мястото и не стават за това. Резултатът е пренасищане с определен вид специалисти, които са завършили едва-едва и нямат никаква тръпка към специалността си. Те няма как да си вършат добре работата след това и да са сред добрите на пазара на труда кадри.
Истината е, че за всеки влак си има пътници. Голямото изкуство в днешно време е да си дочакаш влака, а не да се мяташ на този, за когото чакат най-много хора.
Завършвам Европеистика и в момента не съжалявам за избора си. Имам добра база за развитие и въпросната обща култура засяка области като икономика, право и езици. (Културологичните и философски аспекти са си бла-бла, това не го отричам) Занимавам се в момента с Европейски програми, фондове и проекти. Нямате идея колко много ми помага всичко, което съм научила в Европеистика. Макар и значимите предмети да са едва 5-6, всеки един от останалите ми е дал по нещо (като изключим Геополитиката, където слушахме само безумия за Македония... там просто преподавателят май не знаеше името на дисциплината си). С подобна база имам далеч повече възможности от човек завършил МО, който няма рамо, за да влезе в дипломатическите среди.
- gusto_maina
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
:)
А бе хора, осъзнайте се!!! За добра обща култура не си заслужава да си губите 4 години от живота!!!
предметите са 5!!! За всеки има по една, максимум 2 книжки, които се продават навсякъде и които всеки нормален човек може да си ги купи и прочете. Познавам премного хора, които наистина ги четат и повярвайте ми - те знаят колкото и един завършил европеист!
Щом толкова ви е притрябвала тази обща култура, купете си книжките и ги прочетете - няма да загубите нищо и най-вече няма да загубите ГОДИНИ ОТ СВОЯ ЖИВОТ!!!
предметите са 5!!! За всеки има по една, максимум 2 книжки, които се продават навсякъде и които всеки нормален човек може да си ги купи и прочете. Познавам премного хора, които наистина ги четат и повярвайте ми - те знаят колкото и един завършил европеист!
Щом толкова ви е притрябвала тази обща култура, купете си книжките и ги прочетете - няма да загубите нищо и най-вече няма да загубите ГОДИНИ ОТ СВОЯ ЖИВОТ!!!
zmey, прав си за някои неща, но тук не мога да се съглася. Доста книжки, които не можеш да намериш навсякъде, има за четене. И трябва да ти кажа, че доста усилия ми е коствало да ги откривам. Благодарение на личните библиотеки на някои преподаватели съм прекарала доста време върху книгите. Има много неща, които не се учат от книгите само и има доста преподаватели, които са склонни да ти ги дадат. Не знам твоят випуск на какви дисциплини и преподаватели се е натъквал, но за 4 години Европеистика и едно доста добро обучение в Брюксел съм научила неща, които трудно ще се научат от две разпространени навсякъде книжки. Като влезеш в кухнята на нещатата хич не е като по книгите. Не знам и също колко ти си влагал и колко знаеш, за да казваш, че от няколко книжки твои познати знаят колкото тебе.
Вярно е, че аз съм си взела специалността при сърце и чета и се интересувам непрекъснато, но нито ти, нито аз можем да дадем обективно мнение. Те така или иначе вече са записали специалността. Нека разберат сами дали ще им хареса или не. В крайна сметка без личната им инициативност няма да стане. Ако разчитат и само на задължителната литература и лекциите, пак няма да научат кой знае колко. Но ако проявят интерес, преподавателите ще им помогнат много.
Вярно е, че аз съм си взела специалността при сърце и чета и се интересувам непрекъснато, но нито ти, нито аз можем да дадем обективно мнение. Те така или иначе вече са записали специалността. Нека разберат сами дали ще им хареса или не. В крайна сметка без личната им инициативност няма да стане. Ако разчитат и само на задължителната литература и лекциите, пак няма да научат кой знае колко. Но ако проявят интерес, преподавателите ще им помогнат много.
Виж ей тука http://forum.uni-sofia.bg/filo/display.php на магистърска степен...има инфо за прием на магистри 
Такаам...прочетох няколко мнения на хора, които са били/са записани в специалност "Европеистика". Като ново попълнение (утре треа само се запиша най-после - СУ Администрация = шит, но май не откривам топлата вода
) мисля и аз да вметна 1-2 неща. Това, което всички казвате за МО и Право е много хубаво (за правото е още по-хубаво, щото си завършваш магистър нали), но то е валидно за определен кръг от хора - тия дето си имат съответните връзки и след излизане от специалността ще си отидат където трябва. А ако си Мунчо от "Под Игото" и не познаваш никой??? Завършваш с много мъки, не си връзкар и/или един от 10-те най-добри. Кво правиш тогава? Не казвам, че нямаш шансове, но няма да ти е никак лесно, пък било то и с дипломата от СУ. Аз имам 1 година в СУ (Новогръцка филология) и смятам, че мога да кажа нещичко относно "тяснята специализация". За степен бакалавър, по мое мнение, такова нещо не ти е необходимо. Аз съм на 20 г. и не знам какво искам да работя(като постоянна работа). Гръцкият беше адски готино изживяване и наистина много интересна специалност, но при перспективата да завършиш като педагог или преводач с един език, в който след като си вложил 4 г. време се предполага, че трябва да се изхранваш, реших да се променя курса. Напротив, аз съм на мнение, че бакалавърската степен трябва да завършиш нещо, което е максимално гъвкаво, от тая гледна точка с европеистиката - кеф ти икономика, кеф ти философ, кеф ти юрист, кеф ти медии...ще ти трябва магистратура, но след 4 г. ти ЩЕ знаеш с какво искаш да се занимаваш (или поне по-добре от сега). С една филология примерно от друга страна, ти пак трябва да завършиш магистратура, зашото иначе ще си останеш преводач (не е лошо, просто мен не ме влече).
За работата, която работя в момента, не е необходимо да си висшист, и въпреки това заплащането е по-добро от това на поне 85% от висшистите в България - доказателство, че за да си ползваш езиците примерно, не е необходимо да си филолог, а да притежаваш необходимия в момента набор от качества. За да ти стане по-ясно с какво искаш да се занимаваш в бъдеще, трябва да си минал през всевъзможни видове информация и да си ориентиран (повярвайте ми, по-голям мелез от мен в това отношение не вярвам да има). Останалите неща, които чувам не са лоши - всеки студент може сам за себе си да прецени как да си изкара образованието, така че да има максимален ефект за него.
По-здрави,
П.С: Знам, че е дълъг поста, поздравления на търпеливците, които току що го дочетоха
За работата, която работя в момента, не е необходимо да си висшист, и въпреки това заплащането е по-добро от това на поне 85% от висшистите в България - доказателство, че за да си ползваш езиците примерно, не е необходимо да си филолог, а да притежаваш необходимия в момента набор от качества. За да ти стане по-ясно с какво искаш да се занимаваш в бъдеще, трябва да си минал през всевъзможни видове информация и да си ориентиран (повярвайте ми, по-голям мелез от мен в това отношение не вярвам да има). Останалите неща, които чувам не са лоши - всеки студент може сам за себе си да прецени как да си изкара образованието, така че да има максимален ефект за него.
По-здрави,
П.С: Знам, че е дълъг поста, поздравления на търпеливците, които току що го дочетоха
Get High or Fly Tryin`
- Licenti0us
- От дъжд на вятър
- lollabunny
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Аз предлагам да се преместим в http://forum.the-faculty.org/index.php Там поне си пишем редовноLicenti0us написа:Почна годината и ни замря темата:]
Мария Стойчева
I курс Европеистика
"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев
I курс Европеистика
"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев