Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- YasenNikolov
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Трудно не означава невъзможно. Просто наблюденията ми показват, че по-малкия обем понякога говори, че въпросът не е разгледан цялостно. Понякога, не винаги. Да не говорим, че 15 страници мой почерк може да са 10 страници твой. Хора разни.
Заради забележката ти ще добавя към първия пост едно обяснение за обем и структура на темата. Ако някой смята, че може да добави нещо, да го прави, тук сме да помагаме на младите
Едит: Бтв, ако беше чел внимателно вероятно щеше да забележиш това:
Заради забележката ти ще добавя към първия пост едно обяснение за обем и структура на темата. Ако някой смята, че може да добави нещо, да го прави, тук сме да помагаме на младите
Едит: Бтв, ако беше чел внимателно вероятно щеше да забележиш това:
За обема. От теб се очаква да разгледаш проблема във всички произведения на автора от конспекта. Ако темата е "Любов и спасение", то трябва да разгледаш всички произведения, в които според теб се засягат и любовта, и спасението. Кои точно да влключиш зависи от тезата ти. В тезата казваш "любовта е еди-какво-си и е свързана със спасението еди-как-си", а в изложението доказваш, че това е така, като разсъждаваш върху всички разкази, в които любовта и спасението се свързват, както в тезата. Така че една теза от 3-4 изречения може да се докаже в 10 страници и да донесе добра или много добра оценка. На изпита пропуснах да защитя едно от твърденията си в тезата, защото нямах часовник и мислех, че времето ми свършва и вероятно за това са ми взели стотни.
Обем, та обем. Относителна работа. Няма правило за това. Важно е какво ще напишеш. Аз писах 9 страници и малко, но пиша ситно и без поле - 5.25. Няма полза от много писане, ако нищо не казваш с него. Освен това на кой проверител му се четат 25 + нещо страници бе хора? Ми на него му плащат на проверена работа, хич не ги интересува колко страници е.
- Lord
- Легендарен флуудър
Ок, съгласявам се, Алекс. Аз пиша едро и с разстояние м/у редовете за прегледност, което може да изравнява нещата. Обема май е най-маловажния въпрос, ама ние точно на него се запънахме. Други коментари/предложения/допълнения?
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- aahz
- Пишете, о, братя
- Курс: четвърти
В страни от обема - тоя момент с термините нещо не ми харесва...
Смисъл дори да пренебрегнем факта, че половината не ги знам, смятам, че единственият смисъл да използваш дума като резигнация е, ако си използвал отчаяние в предходното изречение. Така де, както ни напомня Вазов, българският език може да въплъти постиженията на творческата мисъл, затова е малко смешно да сме по-католици от папата.
Колкото до времето за подготовка - аз успях да взема "последните" 9 автора и да преговоря всичко за 2 месеца. Литературата е по-тежка, но ако първо човек се справи с историята, то на финалната права може да се концентрира изцяло върху по-трудното, а междъвременно е натрупал доста опит в писането и е подобрил езиковата си култура. Да не говорим за способността да се вместваш в 5 часа.
Смисъл дори да пренебрегнем факта, че половината не ги знам, смятам, че единственият смисъл да използваш дума като резигнация е, ако си използвал отчаяние в предходното изречение. Така де, както ни напомня Вазов, българският език може да въплъти постиженията на творческата мисъл, затова е малко смешно да сме по-католици от папата.
Колкото до времето за подготовка - аз успях да взема "последните" 9 автора и да преговоря всичко за 2 месеца. Литературата е по-тежка, но ако първо човек се справи с историята, то на финалната права може да се концентрира изцяло върху по-трудното, а междъвременно е натрупал доста опит в писането и е подобрил езиковата си култура. Да не говорим за способността да се вместваш в 5 часа.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
And these are my dreams
Somebody shake me
- aahz
- Пишете, о, братя
хммммм, не мога да измисля сносен отговор, затова ще изразя завистта си към огромния ти брой мнения, преплетена с най-искрено възхищение, а и със същия замах ще направя първата крачка към един по-добър свят с повече мой мнения в него
This is my life
And these are my dreams
Somebody shake me
And these are my dreams
Somebody shake me
- Orenda
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Съвет, който мога да дам освен всичко казано дотук относно обема, специфичната литературана терминология и т.н е ... просто не забравяйте, че преди всичко литературата е изкуство и като такова в него винаги има въпросителни и нееднозначни неща. Това не е математика или физика и хора като мен например виждат красотата в литературата точно във вариациите и различните разчитанията 
"Винаги правя това, което не мога, за да се науча да го правя."
- Lord
- Легендарен флуудър
Точно така.единственият смисъл да използваш дума като резигнация е, ако си използвал отчаяние в предходното изречение.
"Владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология."
Вероятно много хора са изкарали високи оценки без да се главоболят с тези неща. Това е така защото изпитът по литература е комплексен, проверява много знания и умения с различна тежест. Тежестта на умението да построяваш тема и да пишеш правилно е много по-голяма, отколкото тази на терминологията.
Иначе и аз предпочитам простонародния, метафоричен език в стил Хайтов.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Така...Здравейте и от мен. Първо браво на Лорда за добрата тема и за съветите. Само че с някои неща не мога да се съглася. Примерно с това, че за да има 6, темата трябва да е над 20 стр. От постовете на хора, изкарали 5 и нагоре зная,че и 8-10 вършат работа. Пък и аз на областен кръг на олимпиадата имах 5,50 с 8 страници. Работата е там,че за да се аргументираш, не е нужно да правиш задълбочен анализ на всяко произведение и да обясняваш коя метафора какво означава.
Между другото начинът на подготовка, който Кармила е избрала, според мен е най-добрият. Аз поне се готвя така и мога да кажа, че върши отлична работа...
И умната с пълния член...
Между другото начинът на подготовка, който Кармила е избрала, според мен е най-добрият. Аз поне се готвя така и мога да кажа, че върши отлична работа...
И умната с пълния член...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- YasenNikolov
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
1) Lord, допускаш системни езикови грешки (пълен и непълен член) в(ъв) (почти) всеки твой пост. Казвам го с най-добри намерения (сигурно не е поради незнание);
2) Очевидно е колко си ентусиазиран от литературата. Факултетът по славянски филологии само би спечелил, ако се запишеш да следваш там. Мога да те уверя, че преподавателите (конкретно от катедра "Българска литература") са невероятни и ще си доволен от обучението там. Ти какво искаш да учиш?
3) Критериите в сайта на Факултета са до известна степен абстрактни. Професор Валери Стефанов каза, че се работи по нови, по-добри критерии за оценка, които могат да влязат в сила и от следващата година.
4) Моята колежка, Orenda, е най-близо до истината от всички, писали дотук. Писането е изкуство.
5) За да се овладее това изкуство по-лесно, съветвам да си закупите "Изкуството да пишем" на изд. "Диоген" с автори проф. Валери Стефанов и ст. н. с. Александър Панов.
2) Очевидно е колко си ентусиазиран от литературата. Факултетът по славянски филологии само би спечелил, ако се запишеш да следваш там. Мога да те уверя, че преподавателите (конкретно от катедра "Българска литература") са невероятни и ще си доволен от обучението там. Ти какво искаш да учиш?
3) Критериите в сайта на Факултета са до известна степен абстрактни. Професор Валери Стефанов каза, че се работи по нови, по-добри критерии за оценка, които могат да влязат в сила и от следващата година.
4) Моята колежка, Orenda, е най-близо до истината от всички, писали дотук. Писането е изкуство.
5) За да се овладее това изкуство по-лесно, съветвам да си закупите "Изкуството да пишем" на изд. "Диоген" с автори проф. Валери Стефанов и ст. н. с. Александър Панов.
Право, I курс, 10 група