Но едно от мен, колкото и да е трудно ако имаш малко амбиция може да ти е даже интересно.. за тази една година съм натрупала толкова обща култура, колкото не съм имала през цялото ми образование
Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- orion_elira
- Да живей словото
- Специалност: Етнология
- Курс: трети
Lord браво и от мен
.. това определено е най-точния начин да се учи за изпита по литература! Нищо против уроците, но ако сам не си научиш нещата, и то точно по този начин, никой не може да ти налее знанията в главата! Но определено сега като ти чета поста и си помисля, че съм кандидатствала с литература се плаша
ако се върна назад няма да се подложа отново на това.
.. ако сегашните кандидат-студенти прочетат съветите ти много набързо ще се откажат от литературата
Но едно от мен, колкото и да е трудно ако имаш малко амбиция може да ти е даже интересно.. за тази една година съм натрупала толкова обща култура, колкото не съм имала през цялото ми образование
Всичко е въпрос на нагласа .. УСПЕХ на новите кандидати 
"Винаги ще вярвам, че светът е прекрасен и хората са добри по природа. Ако това ме прави непригоден, добре! Предпочитам цял живот да бъда посредствен, отколкото да приема нечия жалка реалност."
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Lord,едно голямо Благодаря,от мен!!! Наистина темата е много полезна и изчерпателна.
На мен едва сега ще ми се наложи да мина по-този път и смятам,че съветите ти определено ще ми помогнат. Вярно е,че изглежда малко плашещо,но съм на мнение,че когато си силно амбициран,можеш да постигнеш доста,пък и имам пред себе си цели 2 години за подготовка.
В крайна сметка всичко си зависи от труда,който полагаш... 
На мен едва сега ще ми се наложи да мина по-този път и смятам,че съветите ти определено ще ми помогнат. Вярно е,че изглежда малко плашещо,но съм на мнение,че когато си силно амбициран,можеш да постигнеш доста,пък и имам пред себе си цели 2 години за подготовка.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Мерси на всички за добрите отзиви.
AlexHI, ако знаеш и разбираш определенията би трябвало да можеш да ги разпознаваш в различните автори. Ако знаеш какво е анафора например е лесно да забележиш, че първите два стиха в "Майце си" започват еднакво. Но си прав, че многото терминология обърква и че не трябва да се използват термини без човек да ги е разбрал напълно.
Съветът ми тук към кандидатстващите е да не използват термини, които не разбират. Ако пропуснете някоя засукана дума, това няма да ви навреди много, но ако използвате термин не на място, ще ви вземат стотни.
Явно термините ще са трудност и за това ще добавя в първия пост най-основните литературни понятия, които би трябвало да се знаят. Определенията им са толкова лесни, че едва ли ще затруднят някой.
Орион Елира, за това изпита по литература е най-сложния - изисква хем знания, хем умения, хем обща култура.
Кармила, ако горните три неща ти липстват, то две години са съвсем достатъчни да ги придобиеш. Аз винаги съм си учел по литература и когато започнах да се готвя (март месец) трябваше само да се запозная с произведенията. Успях да науча общо пет автора, при положение, че паралелно готвех история и изкарах късмет, но ти може и да нямаш. Горещо те съветвам да не следваш примера ми и да си подготвиш всички автори освен ако не си готова да пропуснеш една година.
AlexHI, ако знаеш и разбираш определенията би трябвало да можеш да ги разпознаваш в различните автори. Ако знаеш какво е анафора например е лесно да забележиш, че първите два стиха в "Майце си" започват еднакво. Но си прав, че многото терминология обърква и че не трябва да се използват термини без човек да ги е разбрал напълно.
Съветът ми тук към кандидатстващите е да не използват термини, които не разбират. Ако пропуснете някоя засукана дума, това няма да ви навреди много, но ако използвате термин не на място, ще ви вземат стотни.
Явно термините ще са трудност и за това ще добавя в първия пост най-основните литературни понятия, които би трябвало да се знаят. Определенията им са толкова лесни, че едва ли ще затруднят някой.
Орион Елира, за това изпита по литература е най-сложния - изисква хем знания, хем умения, хем обща култура.
Кармила, ако горните три неща ти липстват, то две години са съвсем достатъчни да ги придобиеш. Аз винаги съм си учел по литература и когато започнах да се готвя (март месец) трябваше само да се запозная с произведенията. Успях да науча общо пет автора, при положение, че паралелно готвех история и изкарах късмет, но ти може и да нямаш. Горещо те съветвам да не следваш примера ми и да си подготвиш всички автори освен ако не си готова да пропуснеш една година.
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Обратна връзка:
Е какво значи, че мен с 2 месеца адски мн ме бива ли?Sun Shine написа:Много мерси за насоките....Но колко изчерпателно си запознат се учудвам че си учил малка част..
1 година е мн недостатъчна но ще опитам пък дано ме бива иначе ще е лошо
не
това са некви лъжи и прах в очите...
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
-
Nemesis
- Постоянно присъствие
Мда доста са обаче пък повечето ги учим още от 11 клас така че не всичко остава за последния момент- добре е че като ги почнем в 11 си караме с тях до 12 и така ще ги научим много по-лесно от колкото ако бях само в една година. 
For I find no pleasure in your physical pain
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
I want your christian soul to crumble ...
YOUR FUCKING SOUL!!!
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Обратна връзка:
Ботев има малко стихотворение...Sun Shine написа:Абе много са си-....Примерно Ботев има много стихотворения а Вазов също + Под Игото и т.н. Много обем
Вазов вече има кило-кило и двеста.
Общо взето то не се гледат на автори, а на възможни теми.
Доколкото знам при Ботев са 2, а при Вазов 4-5.
Don't look back, 'cause you know what you might see
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами всъщност затова започвам от сега с подготовката. Вече прочетох произведенията за 11 клас,които влизат в Конспекта и съм решена да работя задълбочено върху тях(а и върху цялостното творчество на авторите им)по време на учебния процес. Просто защото мисля,че така ще улесня работата си за следващата година...и ще успея да обхвана всички автори.Lord написа:
- Sun Shine
- Драскач
АА това март на 11 клас...сори обърках сеCarmilla написа:Ами всъщност затова започвам от сега с подготовката. Вече прочетох произведенията за 11 клас,които влизат в Конспекта и съм решена да работя задълбочено върху тях(а и върху цялостното творчество на авторите им)по време на учебния процес. Просто защото мисля,че така ще улесня работата си за следващата година...и ще успея да обхвана всички автори.Lord написа:
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Sun Shine,мисля че не си се объркала...До колкото разбрах е започнал март,обаче тази година.
И все пак не се притеснявай,ще се справиш с ученето,стига да положиш нужните усилия.
Успех от мен и дано следващата година по това време да си почиваш,доволна от резултатите 
И все пак не се притеснявай,ще се справиш с ученето,стига да положиш нужните усилия.
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Да, март на 12 клас започнах, Кармила е права. Sun Shine, знам толкова, защото в училище попаднах на много кадърни учители (който е бил в Първа във Варна знае
), които знаеха какво и как да преподават, за да подготвят учениците си. Каквото съм научил - по тяхна вина е
. Пак казвам, като се готвех вече ме бяха натъпкали с информация. Трябваше само ( абе не май беше "само", поозорих се) да се запозная с авторите и произведенията и да потренирам формат.
За времето - според зависи. Като се знам, ако бях започнал в 11 клас сигурно щях година и половина да си клатя краката, като си мисля, че уча и пак накрая за пет месеца да мина всичко набързо.
Цялата подготовка може да звучи трудна, но като си научите веднъж нещата, после много леко и бързо се преговаря. Поне така беше при мен. Като стана дума - преговора е половината подготовка. Имах съученици, които минаха целия материал за една година, но не преговаряха изобщо и, разбира се, на изпита успяха да включат не повече от четири произведения. Средния им успех от не съм сигурен дали надхвърляшв 3.50. Да, преговора е важен. Може да го добвавя като отделна точка.
Бавария, не знам подобно нещо. Кои са двете теми за Ботев?
За времето - според зависи. Като се знам, ако бях започнал в 11 клас сигурно щях година и половина да си клатя краката, като си мисля, че уча и пак накрая за пет месеца да мина всичко набързо.
Цялата подготовка може да звучи трудна, но като си научите веднъж нещата, после много леко и бързо се преговаря. Поне така беше при мен. Като стана дума - преговора е половината подготовка. Имах съученици, които минаха целия материал за една година, но не преговаряха изобщо и, разбира се, на изпита успяха да включат не повече от четири произведения. Средния им успех от не съм сигурен дали надхвърляшв 3.50. Да, преговора е важен. Може да го добвавя като отделна точка.
Бавария, не знам подобно нещо. Кои са двете теми за Ботев?
- deepkeeper
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка: