заедно ще имате увод в общото езикознание, както и литературознание (но това е само първия семестър, по-нататък няма да имате общи лекции)pokahontas написа:Иначе приветствам колегите от факултета, аз съм кореистика и може да имаме заедно лекции.
Тюркология(или Търкиш дилайт)
Модератор: Don Horhe
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
- Курс: друг
- Обратна връзка:
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
И аз не мисля, че турците като цяло са зле настроени към нас. Не знам, аз също бях писала тюркология миналата година като някое желание, мисля че четвърто. Няма лошо, учи си със здраве, щом това ти харесва и нямаш предразсъдъци.
Успех! 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

-
FeelingSad
- Пишете, о, братя
... Така че не се влюбвай веднага!Circle Line написа:заедно ще имате увод в общото езикознание, както и литературознание (но това е само първия семестър, по-нататък няма да имате общи лекции)pokahontas написа:Иначе приветствам колегите от факултета, аз съм кореистика и може да имаме заедно лекции.
Тук разбира се някой може да се заяде отново, но съм учила турски по самоучител и телевизия, както и по моя инициатива. Езикът ми харесва, отличава се с хармония на гласните, според правилата в зависимост от крайната гласна, се поставят различните следложни частици. Освен това турският е удивителен, вярвам, че който го учи и е навлязъл в него, ще се съгласи с мен. Не го казвам ей така - турският е аглутинативен език, което ще рече, че има "залепване".
Пример (най-баналният, но го обичам!) - gelebileceksin - "Ще можеш ли да дойдеш?"
От gel - идвам; -еbil - мога; -sin - 2 л. ед.ч. Гениален е! Страшно логичен и сами ще се изненадате колко е лесно като схванете основното!
Güldürme beni! - Значи "Не ме карай да се смея" - използвай по предназначение
А и да, смейте се, но турският се говори от няколко милиона души в Северен Кипър и Балканите, от друга страна ако го владеете, имате възможност да поназнайвате и другите тюркски езици - казахски, узбекски..
Аз например искам следващият път, когато пътувам в чужбина, да е в Казахстан. Инетерсна ми е държавата като цяло и ми се иска да я посетя!
П.С.: Ira_dei, чудесен избор! Подкрепям те напълно и аз самата много се изкушавах в един момент да кандидатствам за тази специалност.
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
И аз съм чувала, че турският език е много интересен и винаги ми е било любопитно какво точно представлява. Много се радвам като видя други такива ентусиасти като мен, които учат дадена филология не защото е "престижна" (каквото и да значи това) или с бал хиляда, а просто от любов. Аз така записах Румънска филология и я уча с много желание. Нормално е авторът на темата да отнесе доста критики (главно негативни). И аз колко пъти съм чувала: "Ама ти какво, мамалигарка ли ще ставаш?" и т.н. но е нормално. Има някои хора, за които, ако не е скандинавистика или английска филология, значи за нищо не става. Да, ама не.
Съжалявам за спама, но исках да изкажа подкрепата си към автора на темата и неговите колеги. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628

Малка поправкаFeelingSad написа:Пример (най-баналният, но го обичам!) - gelebileceksin - "Ще можеш ли да дойдеш?"
gelebileceksin - Ще можеш да дойдеш.
gelebilecek misin? - Ще можеш ли да дойдеш.
mi е въпросителната частичка "ли" и съответно формата на на глагола "съм", sin, се лепва за нея.
Имаше и някаква шега, получаваше се двусмислица, ама как беше... Нещо пак съм "смея се" беше...
- АРМЕНКА
- Пишеща машина
- Специалност: Туризъм
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Ееее....mashala arkadashlar(или на български "браво,братя и сестри")...много се радвам,че има и позитивни хора тука,а не както в началото на темата адски негативни коментари...
Турсият език е изключително богат и мелодичен,най-малкото заради това си струва да се знае,пък знае ли човек къде и кога може да му потрябва.Аз лично смятам най-нагло и безцеремонно да надничам над учебника на ira_dei докато учи (дори и това да не му харесва
)...
Турсият език е изключително богат и мелодичен,най-малкото заради това си струва да се знае,пък знае ли човек къде и кога може да му потрябва.Аз лично смятам най-нагло и безцеремонно да надничам над учебника на ira_dei докато учи (дори и това да не му харесва

- Fellblade
- От дъжд на вятър
- Специалност: Туризъм
- Обратна връзка:
да учиш за езика и културата няма нищо общо с това да ги мразиш или обичаш. И аз не ги харесвам, ама хич даже, но тази филология ти отваря много възможности. Така че, респект майна, за желанието 
ХОРАТА ПРАВЯТ ЖИВОТА ТОЛКОВА ИНТЕРЕСЕН. ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ, ЧЕ ВЪВ ВСЕЛЕНА ПЪЛНА С ТОЛКОВА ЧУДЕСА, ТЕ УСПЯЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ СКУКАТА? УДИВИТЕЛНО!
-
FeelingSad
- Пишете, о, братя
Оу, така става като учиш самичък... и в един момент някои неща остават недоизчистени... мерси за поправката, ще го имам предвид!Morrighan написа:Малка поправкаFeelingSad написа:Пример (най-баналният, но го обичам!) - gelebileceksin - "Ще можеш ли да дойдеш?"![]()
gelebileceksin - Ще можеш да дойдеш.
gelebilecek misin? - Ще можеш ли да дойдеш.
mi е въпросителната частичка "ли" и съответно формата на на глагола "съм", sin, се лепва за нея.
Имаше и някаква шега, получаваше се двусмислица, ама как беше... Нещо пак съм "смея се" беше...
А аз се чудех н амоменти защо слагат "ми"....
аз съм учил само английски и немски, но от езиците, които някога съм чувал и мога да позная, турския ми е доста неприятен като звучене. Арабският ми е благозвучен, китайският също, скандинавските ми напомнят много на немския и ми харесват, ама турския... може би ако го знаех, мнението ми за него щеше да е по-друго, все пак доста хора смятат и немския за неприятен...
Хм, странно. Аз хич не обичам немския. Ама хичд-р_Хауз написа:аз съм учил само английски и немски, но от езиците, които някога съм чувал и мога да позная, турския ми е доста неприятен като звучене. Арабският ми е благозвучен, китайският също, скандинавските ми напомнят много на немския и ми харесват, ама турския... може би ако го знаех, мнението ми за него щеше да е по-друго, все пак доста хора смятат и немския за неприятен...
съмнявам се това за нашенските турци да е вярно. Аз съм слушал преводач тюрког, може би най-добрата в България(Пенка Гюзелева) и впечатлението ми от езика не беше различно. А и не знам колко си учила немски, но шведският и скандинавските езици изобщо имат много повече общо с него, отколкото с английския. Аз заради това се бях засилил и даже влязах в скандинавистиката, но това е друга тема 
-
poisonheart
- В началото бе словото
мм...."интересна" дискусия се заформя гледам...ние сме филолози!Като такива се занимаваме с изследване и изучаване на езика и другите фактори,които влияят на развитието му....толкова....като филолог аз от това се интересувам!Вече сложната етническа,вътрешно- политическа и икономическа ситуация ме касае до толкова,до колкото съм българка!но това са два напълно различни въпроса...
Има страшно много изрази,при които една грешна буква и целия смисъл е съвсем друг--Kolay gelsin-лека работа и Kolay gersin-лесно влиза
извинявам се,за примера но е класика....не знам за друг език такова нещо...мелодичен е мнаго и няма Ц!Чудесно е да знаеш езици и турски също....човек с моята специалност в Турция, взима 2000лв начална заплата и то след бакалавър...
Някой живеят по правилата,други ги правят!Do something memorable!
- tonia kostova
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Ira_dei добър или лош, изборът си е твой. Не ти е нужно мнението или одобрението на псевдо-патриоти, които си мислят, че с омразата си към Турция и турците стават по-българи. Предразсъдаците са лошо нещо, но всички ги имаме. В случая става въпрос за споделен народностен предразсъдък към турците."Не мразиш турците, значи и ти си резняк и турчин". Аз лично харесвам турския, уча го вече 3 години и изобщо не съжалям, че уча Тюркология. Ако това ме прави по-малко българин в очите на другите, техен проблем. Аз знам кой съм и откъде съм! Успех в учението и се забавлявай 
Дръж се земьо – шоп те гази!
http://chochoff.act4trees.com/
http://chochoff.act4trees.com/