Ще ви пука ли, ако от утре няма СУ “Св. Климент Охридски”?

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
Dobromir
В началото бе словото

Ще ви пука ли, ако от утре няма СУ “Св. Климент Охридски”?

Мнение от Dobromir »

Интересна тема на "Капитал" - http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=366716

Как е?
Хайде да обсъждаме и в този форум.
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Първо си казах "Що за въпрос!?" после хвърлих един поглед на коментарите в онази тема. Ще ми липсва, нали там уча :shock: Минусите, изброени в темата не са проблем на СУ, а на българското образование.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
lollabunny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от lollabunny »

castelo написа:Минусите, изброени в темата не са проблем на СУ, а на българското образование.
Лошото е, че тези проблеми са застигнали и него. Но въпреки това все още вярвам, че ако си заслужава изобщо да се учи някъде в България, то това е в СУ. И не мога да разбера що за обиден въпрос наистина... :shock:
Последно промяна от lollabunny на 28 Сеп 2007, 14:27, променено общо 1 път.
Мария Стойчева
I курс Европеистика

"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев
Аватар
Dobromir
В началото бе словото

Още, още.....

Мнение от Dobromir »

Прави сте, че проблемите са като цяло на образованието, което не може да се развива, ако няма обществено разбиране за нуждите от развитие.
Искам да допълня още нещо - и там в коментарите, а и тук във форума, започваме с това, че дори въпросът, зададен в контекста на СУ звучи обидно....
Явно нашите преподаватели са ни повлияли достатъчно, за да започнем да мислим като тях - СУ е сакрален, по Университета не се плюе, забранено е да се говорят лоши работи за СУ-то, за ректора и т.н.
Качих темата тук, защото мисля, че докато мрамора на пода в СУ е толкова дебел и студен не можем да се опитваме да направим като щрауса ;) Очевидно е, че нито качеството на преподаване, нито материала, да не говорим за техническата база, спортната база, (безплатния) достъп до Интернет... са все неща, които не са на каквото и да е приемливо ниво за 2007 г. ?!?
Нека да не се обиждаме, когато някой говори, че СУ е неефективна, тромава, самозадоволяваща се преподавателско-бюрократска машина, а да говорим как в България може да се извършва ефикасна, студенто-ориентирана и креативна академична дейност.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

СУ е тъп университет.
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
Cassie
Драскач
Специалност: Астрофизика
Курс: завършил

Мнение от Cassie »

uktc написа:СУ е тъп университет.
Е, да, де, ама все пак не отговори на въпроса :wink:
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Важното е мен да ме има
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
БАН ЗА СПАМЕРИТЕ
От дъжд на вятър
Местоположение: СМОЛЯН-софия-ректората-18 блок-авеню-БАН-280-лападунди-и на още няколко местенца.понякога и в Рая :)

Мнение от БАН ЗА СПАМЕРИТЕ »

може да е тъп но в сравнени с другите си е доста интелигентен.кои е по-добър.а кои?ама да ви кажа честно и мен да не ме бяха приели в СУ и аз щях да плюя против него.нали знаете ''няма по голям фанатик от сменилия вярата си'',нека си мрънкат аз съм горд че уча тук,а на тея които не им харесва да се изнасят :twisted:
Напомни ми, че когато денят е смотан и хората се опитват да ме прецакат, че са ми необходими 42 мускула за да се намръщя, и само 4 за да изправя средния си пръст и да им кажа да си гледат работата.
Аватар
phantom
В началото бе словото

Мнение от phantom »

От утре няма СУ “Св. Климент Охридски?
и как ще стане това - с магическа пръчица или?
отговор на темата :да разбирасе какво ще стане тогава? :roll:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Ще ми пука естествено, най-малкото защото ако го няма СУ ще трябва да ходя да се висше-образовам в чужбина.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика

Мнение от Бeтон »

Стига сте пускали смачкани теми. И като гледам какви сноби са писали в онова сайтче :shock: :shock: :shock: :shock:

Господ да пази България.
Изображение
Аватар
Dobromir
В началото бе словото

Мнение от Dobromir »

И все пак....

Какво казахме досега - едни мърлячи (невлезнали в СУ), пишат против милия ни, скъп университет. Те са комплексари и защото не ги приемат другаде ходят да учат в чужбина - там е без приемни изпити и с кинти влизат всички...

Нека да говорим за СУ!

Може ли някой да каже, кога за последен път (освен в IV-ти блок и във ФМИ) е ползвал зала за интернет достъп на студенти? СУ има близо 30 000 студенти и две зали във всички сгради. А, да и в Библиотеката има, но там ходят 1 % от учАщите.

Колко от вас са получавали професионални услуги от кариерен консултант? Кариерна карта, тест за самооценка, подготовка на материали за кандидатстване за стаж и работа.

Някой казвал ли ви е, че стажът не е задължителен елемент от обучението, но добра стъпка за постъпване на работа - опознаване с потенциален работодател, получаване на ключови умение в професията, препоръки? Преподавателите в СУ поощряват ли ви да ходите на стажове? А идват ли да ви помагат на място във фирмата, за да видят дали преподаваното от тях е това, което се търси?

Хайде да пишем за това, за да видим къде е образованието ни?

Сега са последните дни от управлението на настоящия ректор. Нека да "пошумим" около тези промени, а не да им ходим на 1 октомври на протеста за още пари срещу държавата! Вместо да организират общ протест на 12 университета срещу Министерството, могат да помислят за някой от горните въпроси. За настоящата университетска бюрокрация всички проблеми на СУ се решават с ОЩЕ пари - не с ефективност, не със системи за управление на процесите, не с информационни системи, а само с пари?!?!
Добромир Добрев

http://dobri.eu
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Колкото и абсурдно да звучи въпросът, за съжаление може и да е основателен. Защото както вървят нещата не се знае дали след 10 години Университетът ще бъде това, което е в момента. Ниското заплащане на преподавателите, намаляването на броя на кандидат-студентите, все по-влошаващото се състояние на средното образование (което неминуемо се отразява и на висшето) са едни много добри предпоставки за западането на Софияския Университет. Пример: в моя факултет (ФМИ) в момента има недостиг на асистенти. Да речем, че тези, които са асистенти в момента след 5, 10, 20 години ще станат евентуално доценти. Ами като ги няма в момента тези асистенти, след 20 години от къде ще дойдат съответните доценти? Въпрос за размисъл, нали?! Специалистите в различните области нямат стимул да преподават в Университета и търсят по-високо платена работа - тъжно. И как няма да ми пука, ако се случи така?! Пука ми и в момента. Пука ми и ми е болно, че вероятността горната картинка да придобие цвят никак не е малка. Все пак Университетът не представлява само една институция. Той е своите студенти, преподаватели и културата, духа и желанието за знание на българския народ, съхранени повече от век. Пука ми, защото това е моят Университет, Университетът, в който уча и който смятам за най-доброто висше учебно заведение в България.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

sedrik написа:Колкото и абсурдно да звучи въпросът, за съжаление може и да е основателен. Защото както вървят нещата не се знае дали след 10 години Университетът ще бъде това, което е в момента. Ниското заплащане на преподавателите, намаляването на броя на кандидат-студентите, все по-влошаващото се състояние на средното образование (което неминуемо се отразява и на висшето) са едни много добри предпоставки за западането на Софияския Университет. Пример: в моя факултет (ФМИ) в момента има недостиг на асистенти. Да речем, че тези, които са асистенти в момента след 5, 10, 20 години ще станат евентуално доценти. Ами като ги няма в момента тези асистенти, след 20 години от къде ще дойдат съответните доценти? Въпрос за размисъл, нали?! Специалистите в различните области нямат стимул да преподават в Университета и търсят по-високо платена работа - тъжно. И как няма да ми пука, ако се случи така?! Пука ми и в момента. Пука ми и ми е болно, че вероятността горната картинка да придобие цвят никак не е малка. Все пак Университетът не представлява само една институция. Той е своите студенти, преподаватели и културата, духа и желанието за знание на българския народ, съхранени повече от век. Пука ми, защото това е моят Университет, Университетът, в който уча и който смятам за най-доброто висше учебно заведение в България.
Написа го като някакво есе. :lol:
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
БАН ЗА СПАМЕРИТЕ
От дъжд на вятър
Местоположение: СМОЛЯН-софия-ректората-18 блок-авеню-БАН-280-лападунди-и на още няколко местенца.понякога и в Рая :)

Мнение от БАН ЗА СПАМЕРИТЕ »

но е прав
Напомни ми, че когато денят е смотан и хората се опитват да ме прецакат, че са ми необходими 42 мускула за да се намръщя, и само 4 за да изправя средния си пръст и да им кажа да си гледат работата.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”