Тюркология(или Търкиш дилайт)

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
seytan
В началото бе словото

тюркология

Мнение от seytan »

Спешно търся актуални лекции по тюркология 3-4 курс! :oops: :?:
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

Това турски ли е?
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
seytan
В началото бе словото

Мнение от seytan »

[quote="post-mortem"]Това турски ли е?[/quote] :shock:
Да, трябват ми актуални лекции:преводи, текстове и писмени упражнения по езика!
Аватар
Ira_dei
Драскач

Тюркология(или Търкиш дилайт)

Мнение от Ira_dei »

Еми трябва и такава тема да има :P Аз като горд новоприет студент в тази специалност си позволих да създам темата :) Пишете колеги/колежки и други животни тука :)
http://upp-bg.org/ ---ТОВА Е ИСТИНАТА
Bilbo
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Bilbo »

uktc написа:Защото е ТУРЦИЯ!
Е, и какво от това ? Знанието на турски според мен ти дава много шансове да развиеш някъв бизнес, туристическа фирма или нещо такова. Успех на тюрколозите. :wink:
Disasterpiece

Мнение от Disasterpiece »

Турски в СУ + Национална сигурност в Академията - :notworthy:
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Ей, човекът се похвалил, вие му оспамихте темата. :evil: Така, днешно време да знаеш турски е от голяма полза! Първо, живеем в съседство с тази държава, която е огромен икономически фактор от векове и на Балканите, и в Европа. Разбирането на културата й е от съществено значение! И подобни заигравания като това, че са ни "вледетели", "поробители" и т.н. са доста опасни, особено когато си говориш просто така, наизуст. Самата аз ще уча турски също.
Точно на Балканите, където се сблъскват две от трите монотеистични религии, но успяват да съжителстват заедно и до ден днешен, няма място за такива настроения! :idea:
Ira_dei, искам да те поздравя с избора ти! Той говори за твоята толерантност и желание да преодоляваш насадени стереотипи. Същевременно отговорността ти е много голяма, тъй като непрекъснато ще се сблъскваш с подобни коментари. Специалността е на повече от 50 години в СУ, а преподавателите ви са много добри. Желая ти много успех, ползотворни и весели студентски години :)
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

80-милионна Турция несъмнено ще бъде фактор, независимо дали това ни харесва. И езикът сигурно ще се търси, не само в България.
Но си мисля, че ако етнически българин учи тази специалност, ще има някои неудобства. От една страна е общественото напрежение, тук смятам да не задълбавам. От друга-в България има страшно много билингви с български и турски, които може би ще имат предимство пред филолозите в търсенето на реализация с езика. Но последното е само предположение, иначе е хубаво, че знаеш какво искаш да учиш!
http://jorik.blog.bg/
...............................
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

Филолозите имат предимство :wink: Езикът, който българските турци говорят, вече не се лансира в Турция. Той е остарял, в Турция вече не се говори на него. Даже има турци, които не го разбират! :shock: В тюркологията се учи модерен турски. Според мен работодателите ще предпочетат човек с тапия за турски пред такъв без тапия :wink:

А това за турските владетели - кога ще порастнете :lol: :lol:
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

все някой си избива комплекси с тая националност, аз съм била в Турция и смятам, че са много готини хора. Миналото е минало, не можем да живеем в него, иначе там ще си и останем! В интерес на истината и аз бих учила турски и не смятам, че е нещо по различно от румънски или гръцки...
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Bilbo
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Bilbo »

Националността си е прекрасно нещо, само че в някои случаи е доста криворазбрана.
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

bilbo написа:Националността си е прекрасно нещо, само че в някои случаи е доста криворазбрана.
да имах предвид крайната. а пък и май има разлика м/у национализъм и патриотизъм...
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Аватар
АРМЕНКА
Пишеща машина
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от АРМЕНКА »

Може ли да задам един(реторичен) въпрос към всички,които така лошо се изказаха за специалността Тюркология тук?-Какъв ви е точно проблема???Дали е в това,че сте тесногръди и злопаметни по отношение на историята ни,или е в това,че от малки са ви засаждали омраза към всичко и всички,които са били по-силни от нас?
Аз също не толерирам действията на турската държава над българския народ,но всичко това е история,дайте сега да си отмъщаваме на всеки съмнителен субект с турско име по улиците и да стреляме на месо...
Кой каквото и да ми говори,в специалността и езика няма нищо лошо,всеки език си е богатство,затова и само мога да се изсмея на тези,които се правят на големи националисти,а не знаят собствената си история и собствената си граматика,виждала съм такива фрапиращи граматически грешки из форумите,че ме е срам,че съм българка!!!
Ако бъдещето е на тези млади хора,които бъркат пълния и краткия член, и правят такива смешни грешки,то тогава Господ да пази България :?
Изображение
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

Лелее, колко сте зле!Особено uktc.
Успех на тюрколозите от мен(*МСЮИЕ).Турският е много добър избор.
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
Geronimo
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Geronimo »

да, а и освен това винаги е плюс да познаваш езика, културата и навиците на съседа си , пък бил той и враг ;)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”