Защо София е мръсна?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
FTF
Писаружяк

Мнение от FTF »

Така е целия боклук на България отива в София и за тва София е мръсна а България чиста :lol: Нека нека :shock: Кво искаш в град от 2млн-златни улици ли?
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

FTF написа:Така е целия боклук на България отива в София и за тва София е мръсна а България чиста :lol: Нека нека :shock: Кво искаш в град от 2млн-златни улици ли?
Доста странно е да определяш сънародниците си като "боклук". Напрактика преди София да стане столица българите са били в селата, а София е съставлявала в сравнителна степен нашия квартал и турската администрация
FTF
Писаружяк

Мнение от FTF »

Не си ме разбрал. Мен много ми хареса твоята версия по въпроса. А тва за боклука го казах по повод на това което е писъл Josif че покрай студентите от провинцията идва и най-големия боклук към София, което не е вярно. Просто много хора -задължително става кочина, особено ако и това е национален манталитет. Като нямаш вътрешно усещане да пазиш чистота и да рециклираш(примерно както в далечния изток страните) не само супи ми и всякви неща ще се изливат и мятат по улиците. Щото нали ти праи си боклук пък някой ще ти чисти. Тъжно но факт
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

FTF написа:Не си ме разбрал. Мен много ми хареса твоята версия по въпроса. А тва за боклука го казах по повод на това което е писъл Josif че покрай студентите от провинцията идва и най-големия боклук към София, което не е вярно. Просто много хора -задължително става кочина, особено ако и това е национален манталитет. Като нямаш вътрешно усещане да пазиш чистота и да рециклираш(примерно както в далечния изток страните) не само супи ми и всякви неща ще се изливат и мятат по улиците. Щото нали ти праи си боклук пък някой ще ти чисти. Тъжно но факт
Я, се замисли малко дали навсякъде, където има много хора става такава мизерия! Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
За мен основната причина е манталитета, както и обърканото постсоциалистическо съзнание на българина.
Silence tells me secretly Everything!
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Мръсно е, защото съм убеден, че пушачите от вас си хвърляте угарките на земята, а другите - обвивките на вафлите.

"ООО, кой, аз не съм такъв!"
И не се обяснявайте, защото съм ви виждал (дори да не знам, че сте вие :)).

Така е, най-дребните примери са красноречиви.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Kenshiro
В началото бе словото

Мнение от Kenshiro »

София е мръсна, защото софиянци са мърльовци, начело с техния кмет бб
FTF
Писаружяк

Мнение от FTF »

еваля. Тва за манталитета е така, но и пренаселеността също е фактор
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Пренаселеността е фактор за извозването на боклука, който вече е в кофите, но не е за този, който е извън тях.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Дам, аз не сподеям виждането, че София е мръсна заради студентите и хората дошли от другите градове да търсят по-добри възможности за реализация - това е мравешката идеология на лумпените, неспособни да се развиват и да се борят в средата на конкуренция. Нслучайно подобна позиция се споделя и защитава от символа на наглостта и простащината Б.Борисов ( виж темата за въвеждане на софийско гражданство в блога на Георги Ангелов http://www.ikonomika.org). Явно, че болшинството от граждани на София споделят виждането, че идващите от другите части на България са основен проблем за реаване на проблемите им, което е само поредното доказателство за невъзможността тази най-нисша прослойка да промени мисленето си - стремеж и възможности да утвърди себе си в условията на свободен пазар и конкуренция. Тази част от обществото е в абсолютна несъстоятелност да намери изход от материалните си затруднения, примерно чрез труд, образование или преобразоване или дообразоване, като смята, че протекциите и рестрикциите ще разрешат проблеммите им, което е най-същественият проблем - дори комунистически Китай се отказа от политиката на протекции и рестрикции и именно това е в основата на "радикална борба с бедността"(Д.Родрик)
Нещо повече- единствената привлекателност на София са именно студентите и социалната база и потенциал и единствено по този начин може да се увеличи икономическия стандарт, защото социалната база представлява инвестиционен интерес (развитие на икономика на знанието) , а таква е и тенденцията в световната икономика - основната част от БВП в развитите страни в значителна степен се формира върху високите технологии и услугите, като съотношението високи технологии/услуги - промишленост е 70 към 30 за ЕС, а в САЩ- далеч по-голямо.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

FTF написа:еваля. Тва за манталитета е така, но и пренаселеността също е фактор
Пренаселеността е проблем, защото както написах липсва цялостен градосутсройствен план - ако съществуваше такъв щеше да се знае , че за блок, кооперация или вилна зона е необходимо определено пространство за разполагане на отпадъци, автомобили и.т.н, свързване с цялостната инфраструктура. В София поради криминални интереси първо даден парцел се застроява, а след това започва да се мисли как да бъде обвързан с останалата част на града, та дори със съседната улица.
Последно промяна от AlexLevit на 27 Юли 2007, 14:41, променено общо 1 път.
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

'Що е мръсно? Ми 'щото хората цапат! :evil: Преди известно време почистих пред блока, защото ми омръзна да гледам найлони, опаковки от чипсове и вафлички и фасове. Искам да ми е чисто. Мина време и сега положението е като преди. Фасове около пейката, боклуци в тревичката. Иначе докато почиствах, бабичките и лелките гледаха одобрително... Ама не ме гледайте бе, хора, а пазете чисто! И което е по-важното - възпитайте децата си в този дух! Не мога да разбера това население не изпитва ли нужда от чиста среда?
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Josif написа:Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
За мен основната причина е манталитета
Искам да обърна внимание на една източна страна по тоя въпрос - Грузия.
Тази държава знаете мног одобре в какво положение се намира в момента,
а и от доста време насам. Хората са бедни и имат ток по 4 часа на денонощие.
Въпреки, че дори и в някои градове по улиците можеш да видиш
крави, прасета или коне, чистотата е просто невероятна!
Кеф та ди прави да се разхождаш!
Тук нямаме прасета по градовете, н оимаме кошчета препълнени
с всевъзможни мизерии и боклукчийска кола, която минава
на 7 дена половин път :lol:
Но и хората си пазят чисто, докато тук -
"Да живей културата и ние покрай нея" - и си хвърляме отпадъка по улиците!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Паган написа:
Причините не са в манталитета, а в липсата на правила или по-скоро на тяхното спазване, както и посочените по-горе причини - за задръстванията липсата на цялостен градоустройствен план, който да съобрази натоварването и евентуално да търси решения.
Корупцията в Общината пък е основен фактор по отношение на чистотата или по-скоро нейната липса .
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Паган написа:

Не забравяй коя страна е до Грузия - РУСИЯ !Влиянието на тази велика държава не може да бъде подминато, а манталитетът на руснаците е достатъчно "европейски" както е модерно да се казва.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

THE_PARASITE написа:
Паган написа:

Не забравяй коя страна е до Грузия - РУСИЯ !Влиянието на тази велика държава не може да бъде подминато, а манталитетът на руснаците е достатъчно "европейски" както е модерно да се казва.
Така е, в моята държава голяма част от населението са преселници от Русия, имат собствена партия - Израел Бейтейну(Наш дом Израел), собствени телевизионни канали и преса. В болшинството си почтенни хора и добри професионалисти, сред тях и голяма част от заможните
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
Публикувай отговор

Обратно към “България”