Защо София е мръсна?
Доста странно е да определяш сънародниците си като "боклук". Напрактика преди София да стане столица българите са били в селата, а София е съставлявала в сравнителна степен нашия квартал и турската администрацияFTF написа:Така е целия боклук на България отива в София и за тва София е мръсна а България чистаНека нека
Кво искаш в град от 2млн-златни улици ли?
Не си ме разбрал. Мен много ми хареса твоята версия по въпроса. А тва за боклука го казах по повод на това което е писъл Josif че покрай студентите от провинцията идва и най-големия боклук към София, което не е вярно. Просто много хора -задължително става кочина, особено ако и това е национален манталитет. Като нямаш вътрешно усещане да пазиш чистота и да рециклираш(примерно както в далечния изток страните) не само супи ми и всякви неща ще се изливат и мятат по улиците. Щото нали ти праи си боклук пък някой ще ти чисти. Тъжно но факт
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
Я, се замисли малко дали навсякъде, където има много хора става такава мизерия! Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!FTF написа:Не си ме разбрал. Мен много ми хареса твоята версия по въпроса. А тва за боклука го казах по повод на това което е писъл Josif че покрай студентите от провинцията идва и най-големия боклук към София, което не е вярно. Просто много хора -задължително става кочина, особено ако и това е национален манталитет. Като нямаш вътрешно усещане да пазиш чистота и да рециклираш(примерно както в далечния изток страните) не само супи ми и всякви неща ще се изливат и мятат по улиците. Щото нали ти праи си боклук пък някой ще ти чисти. Тъжно но факт
За мен основната причина е манталитета, както и обърканото постсоциалистическо съзнание на българина.
Silence tells me secretly Everything!
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Мръсно е, защото съм убеден, че пушачите от вас си хвърляте угарките на земята, а другите - обвивките на вафлите.
"ООО, кой, аз не съм такъв!"
И не се обяснявайте, защото съм ви виждал (дори да не знам, че сте вие
).
Така е, най-дребните примери са красноречиви.
"ООО, кой, аз не съм такъв!"
И не се обяснявайте, защото съм ви виждал (дори да не знам, че сте вие
Така е, най-дребните примери са красноречиви.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Дам, аз не сподеям виждането, че София е мръсна заради студентите и хората дошли от другите градове да търсят по-добри възможности за реализация - това е мравешката идеология на лумпените, неспособни да се развиват и да се борят в средата на конкуренция. Нслучайно подобна позиция се споделя и защитава от символа на наглостта и простащината Б.Борисов ( виж темата за въвеждане на софийско гражданство в блога на Георги Ангелов http://www.ikonomika.org). Явно, че болшинството от граждани на София споделят виждането, че идващите от другите части на България са основен проблем за реаване на проблемите им, което е само поредното доказателство за невъзможността тази най-нисша прослойка да промени мисленето си - стремеж и възможности да утвърди себе си в условията на свободен пазар и конкуренция. Тази част от обществото е в абсолютна несъстоятелност да намери изход от материалните си затруднения, примерно чрез труд, образование или преобразоване или дообразоване, като смята, че протекциите и рестрикциите ще разрешат проблеммите им, което е най-същественият проблем - дори комунистически Китай се отказа от политиката на протекции и рестрикции и именно това е в основата на "радикална борба с бедността"(Д.Родрик)
Нещо повече- единствената привлекателност на София са именно студентите и социалната база и потенциал и единствено по този начин може да се увеличи икономическия стандарт, защото социалната база представлява инвестиционен интерес (развитие на икономика на знанието) , а таква е и тенденцията в световната икономика - основната част от БВП в развитите страни в значителна степен се формира върху високите технологии и услугите, като съотношението високи технологии/услуги - промишленост е 70 към 30 за ЕС, а в САЩ- далеч по-голямо.
Нещо повече- единствената привлекателност на София са именно студентите и социалната база и потенциал и единствено по този начин може да се увеличи икономическия стандарт, защото социалната база представлява инвестиционен интерес (развитие на икономика на знанието) , а таква е и тенденцията в световната икономика - основната част от БВП в развитите страни в значителна степен се формира върху високите технологии и услугите, като съотношението високи технологии/услуги - промишленост е 70 към 30 за ЕС, а в САЩ- далеч по-голямо.
Пренаселеността е проблем, защото както написах липсва цялостен градосутсройствен план - ако съществуваше такъв щеше да се знае , че за блок, кооперация или вилна зона е необходимо определено пространство за разполагане на отпадъци, автомобили и.т.н, свързване с цялостната инфраструктура. В София поради криминални интереси първо даден парцел се застроява, а след това започва да се мисли как да бъде обвързан с останалата част на града, та дори със съседната улица.FTF написа:еваля. Тва за манталитета е така, но и пренаселеността също е фактор
Последно промяна от AlexLevit на 27 Юли 2007, 14:41, променено общо 1 път.
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
'Що е мръсно? Ми 'щото хората цапат!
Преди известно време почистих пред блока, защото ми омръзна да гледам найлони, опаковки от чипсове и вафлички и фасове. Искам да ми е чисто. Мина време и сега положението е като преди. Фасове около пейката, боклуци в тревичката. Иначе докато почиствах, бабичките и лелките гледаха одобрително... Ама не ме гледайте бе, хора, а пазете чисто! И което е по-важното - възпитайте децата си в този дух! Не мога да разбера това население не изпитва ли нужда от чиста среда?
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

ГГФ: Господи, Готин Факултет

ГГФ: Господи, Готин Факултет
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Искам да обърна внимание на една източна страна по тоя въпрос - Грузия.Josif написа:Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
За мен основната причина е манталитета
Тази държава знаете мног одобре в какво положение се намира в момента,
а и от доста време насам. Хората са бедни и имат ток по 4 часа на денонощие.
Въпреки, че дори и в някои градове по улиците можеш да видиш
крави, прасета или коне, чистотата е просто невероятна!
Кеф та ди прави да се разхождаш!
Тук нямаме прасета по градовете, н оимаме кошчета препълнени
с всевъзможни мизерии и боклукчийска кола, която минава
на 7 дена половин път
Но и хората си пазят чисто, докато тук -
"Да живей културата и ние покрай нея" - и си хвърляме отпадъка по улиците!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Причините не са в манталитета, а в липсата на правила или по-скоро на тяхното спазване, както и посочените по-горе причини - за задръстванията липсата на цялостен градоустройствен план, който да съобрази натоварването и евентуално да търси решения.Паган написа:Искам да обърна внимание на една източна страна по тоя въпрос - Грузия.Josif написа:Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
на 7 дена половин път![]()
Корупцията в Общината пък е основен фактор по отношение на чистотата или по-скоро нейната липса .
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Паган написа:Искам да обърна внимание на една източна страна по тоя въпрос - Грузия.Josif написа:Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
Не забравяй коя страна е до Грузия - РУСИЯ !Влиянието на тази велика държава не може да бъде подминато, а манталитетът на руснаците е достатъчно "европейски" както е модерно да се казва.
Така е, в моята държава голяма част от населението са преселници от Русия, имат собствена партия - Израел Бейтейну(Наш дом Израел), собствени телевизионни канали и преса. В болшинството си почтенни хора и добри професионалисти, сред тях и голяма част от заможнитеTHE_PARASITE написа:Паган написа:Искам да обърна внимание на една източна страна по тоя въпрос - Грузия.Josif написа:Поразгледай малко страните на запад и изток от нас!
Не забравяй коя страна е до Грузия - РУСИЯ !Влиянието на тази велика държава не може да бъде подминато, а манталитетът на руснаците е достатъчно "европейски" както е модерно да се казва.
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559