Независимо Косово?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

Трябва ли Косово да получи пълна независимост?

Да
13
22%
Не
36
60%
Не мога да преценя
11
18%

Общо гласове: 60

Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

мислех, че есенцията на живота е "бира да има", ама...като сме решили да им е гадно на сърбите, нека им е гадно(= (дано косовците черпят бира^^)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

В независимо Косово не виждам нищо добро за нас. Не знам кой на какво се кефи...
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Vintersorg написа:Бе то се свърши вече.... :roll: :roll: :roll:
Аве, има руснаци и вето в СС на ООН, та още не се е свършило. Агонията продължава! Хак им е на сърбетата! :twisted:
Аватар
Марто
От дъжд на вятър

Мнение от Марто »

zmey
Пишете, о, братя

:)

Мнение от zmey »

Съдбата на Косово е отдавна решена(2001г) - и тя е независимо Косово. Въпросът е как ще се отрази това на останалите държави. Идеята на Георгиевски не е толкова лоша, но е абсолютно нереалистична и изглежда по-скоро като мечтание на по чашка в махленска българска кръчма. Нито една от съседните на Косово и Албания държави няма да отцепи от територията си, за да задоволи претенциите на Велика Албания и по този начин да успокои експанзията на албанците (било под юргана).
Сърбия сбърка жестоко като се опита да приложи геноцида срещу албанците, просто не може да се истребят 80-90% от населението на Косово или да се изтласкат в съседните държави(Албания и Македония, а през нея и в България) Това дестабилизира цяла Македония и се отрази макар и доста по-слабо на България. Резултатът беше намесата на световната общност в лицето на САЩ, които макар и косвено действаха и в интерес на България.
Резултатът от тогавашните събития беше ясен - войнственост на населението на Косово, непоносима омраза към сърбите и невъзможност Косово да остане в границите на Сърбия. Изходът е един - автономия на Косово.
Бъдещето на Косово - според мен Русия ще поомекне в някой момент и ще се стигне до автономно или независимо Косово. Неизбежно след това и до обединение на Косово и Албания защото в Косово живее население, което се определя като албанци, а не като Косовари. (Разликата с България и Македония е, че в Македония населението се възприема като македонци, а не като българи, иначе отдавна да сме една държава). След неизбежното обединиение на Косово и албания вниманието на албанците ще се насочи към няколко албански села на Черна гора, но най-вече към Македония. Тогава спасението на Македония ще е или да отцепи част от албанските си села към Велика Албания или да се превърне цялата в Албанска Македония. В този смисъл следващото огнище на албански сепаратизъм е Македония (тя и сега си има достатъчно проблеми с албанците). Дестабилизирането на Македония неизменно ще засегне Бълфария, Сърбия, та дори и Гърция. Просто не ми се мисли какво може да стане тогава, но при всички положения отражението върху България ще е по-малко отколкото върху самата Македония. Това обаче не трябва да ни успокоява.
На този фон не трябва да се забравя и положението на турското малцинство в България. Докато Косово е област, ползвала се и преди с известа автономия, в България такива турско(мохамеданско) гъсто населени райони нямат и не са са имали подобна автономия. Ситуацията е малко по-различна. До въоръжено конфликти и автномия може и въобще да не се стигне (да се надяваме). Ситуацията обаче може да се промени и трябва да се пресече още в зародиш. Макар и да ми се струва, че процесеа е доста напреднал, мисля че все още не е късно да се действа. Проблема е, че не виждам политическа воля и активност в тази насока. Докато съществува турска етническа партия, ситуацията няма как да се промени към добро, а само към лошо. Затова трябва да се действа колкото се може по-рано, да се ликвидират из корен всякакви етнически и религиозни партии и да не се допуска образуването на такива (турски (ДПС) и македонски). Колкото повече се отлага ликвидирането на ДПС, толкова по-невъзможно и опасно става. ДПС трябва да бъде постепенно изхвърлена от управлението и политиката въобще и едва тогава закрита. Евентуалното и ликвидиране преди да е загубила позиции е твърде опасно. Проблемът е, че не виждам начин да й се отнеме кокала, който тя така добре стиска. може би и варианта с ударно и цялостно ликвидиране на ДПС, който няма да е много лесен, но да се окаже по-мирен, отколкото продължаващото съществуване на ДПС. Защото ДПС не поддържа етническия мир, ДПС създава условия и подготвя етническа омраза и война!
Но да не се отклонявам от темата:
1) Създаването на независимо Косово е неизбежно
2) Обединението на Косово и Албания е неизбежно
3) Дестабилизиране на Македония е много вероятно
Изход - създаване на Велика Албания включваща териториите с етнически албанци от Македония, Сърбия, Черна Гора - малко вероятно по мирен път!

Като допълнение искам да добавя - евала, шапка им свалям на албанците. Превзеха съседните държави под юргана и са на път да създадат своята Велика Албания - нещо което българите не успяха за 130 години!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Змей, много глупости избълва. За политик си перфектен.
За много неща говориш "Ще", "Ще", "Ще", а те вече "Са".
А още много други не са ти ясни.

И друго ми направи впечатление. Не делиш националност от религия.
Точно затова ДПС успяха да превърнат българи мюсюлмани
от Родопите в турци.

И прочее, и прочее...

Точно върху простотиите няма да се спирам, но те са си явни
и всеки, който прочете поста ти, ще разбере за какво говоря.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: :)

Мнение от GaVrosH »

zmey написа:Бълфария
Ти май ни блъфираш нещо :)
А в Македония няма просто някакви албански села! Един от най-големите градове - Тетово - си е почти албански! А в другите западни общини там, макар и градовете да са предимно ...ъъъ... неалбански, околните села са шиптарски, като по този начин прецентът на албанците е твърде висок.
zmey
Пишете, о, братя

Мнение от zmey »

Хайде да престанеш с глупостите, да се заяждаш разбрахме, че можеш, но да изкажеш собствена позиция - силно се съмнявам.

Никъде не съм твърдял, че съм прав, но това не означава, че не съм! :)

Убеден съм, че и сам можеш да кажеш нещо смислено и да направиш разликата между религия и нациналност. И ако Религия съм убеден, че що годе осъзнаваш какво е, то дълбоко се съмнявам, че знаеш какво представлява националност.
А дори и да осъзнаваш правилно разликата между двете, едва ли това ще промени факта, че българите мюсюлмани до голяма степен се възприемат като турци. Проблемът не е в това какви са в действителност, а в това като какви се възприемат и самоопределят. Споменавайки в по-горния пост "турци" имах предвид събирателно понятие от етнически турци и българи мюсюлмани, които сами се определят като турци! Не смятах, че е нужно да го уточнявам, но явно на теб ти необходимо тълкуване на текста. Ако има други места, които си разбрал неправилно или са ти съвсем неясни, с удоволствие ще ти ги изясня.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Не се прави на модерен, змей, продължаваш с тъпотията :wink:
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
zmey
Пишете, о, братя

Мнение от zmey »

и ся кво? Ще спамим ли ;)
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Днес ще е Косово,утре Родопите и така.После автономия за "мургавите ни братя",признаване на езика им за официален и прочее.Тук на Балканите винаги ще е екшън. :wink:
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

някой ден отново ще дойде нашият ред да се отцепим!
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

zmey написа:Колкото повече се отлага ликвидирането на ДПС, толкова по-невъзможно и опасно става. ДПС трябва да бъде постепенно изхвърлена от управлението и политиката въобще и едва тогава закрита.
Пич, това звучи доста тъпо.Ако забраниш ДПС, още повече ще активизираш сплотяването на турците и тяхната омраза към българите и тряхната родина България.Все едно да се върнем в ерата на Възродителния процес.По-скоро нещата трябва да се разслоят бавно към един многополюсен модел и силните турски партии да застанат една срещу друга, съответно подкрепящи леви или десни български формации.
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master
Курс: завършил

Мнение от Berserker »

melestorm написа:
zmey написа:Колкото повече се отлага ликвидирането на ДПС, толкова по-невъзможно и опасно става. ДПС трябва да бъде постепенно изхвърлена от управлението и политиката въобще и едва тогава закрита.
Пич, това звучи доста тъпо.Ако забраниш ДПС, още повече ще активизираш сплотяването на турците и тяхната омраза към българите и тряхната родина България.Все едно да се върнем в ерата на Възродителния процес.По-скоро нещата трябва да се разслоят бавно към един многополюсен модел и силните турски партии да застанат една срещу друга, съответно подкрепящи леви или десни български формации.
Хм, да видим какво казва една малка книжчица, конституцията на България по въпроса:

чл 11 (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

какви са тези ТУРСКИ парти в България??? И всъщност ДПС не е ли противоконституционна? КС я обяви за легална след 1989 само от конюнктурни съображения и тази партия обслужва чужди етнически интереси. ДПС трябва да реформира възгледите си, определено! И не не трябва да си сътрудничи с БЪЛГАРСКИТЕ партии защото според Конституцията ВСИЧКИ партии в България са български, или не са легални.
Изображение

Изображение
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Аз смятам,че ДПС трябва да съществува,но не и да е във властта.
Публикувай отговор

Обратно към “Балканите”