Унищожаваме и Странджа, ние сме идиотски народ:

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Унищожаваме и Странджа, ние сме идиотски народ:

Мнение от FeverNew »

Отмениха статута на Странджа като защитена територия

news.bg

Тричленен състав на ВАС прогласи за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година, с която се обявява Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 ха.

Решението подлежи на обжалването пред 5-членен състав на съда, като днес то е подписано с особено мнението от съдия Юлия Ковачева.

Припомняме, жалбата срещу решението за създаване на парка бе внесена в съда от кмета на Община Царево - Петко Арнаудов заедно с инвеститора на селището "Златна перла" край село Варвара.

Министерството на екологията:
Веднага обжалваме

Според заключението на вещото лице, изслушано от съдебния състав, съгласно направеното от Комитета по горите предложение за създаване на защитената територия, точна индивидуализация и граница на Природен парк "Странджа" не може да се определи.
Установява се също, че сочените в заповедта 6032,4 ха земеделски земи от територията на община Царево не са индивидуализирани и не са посочени с граници отделните имоти, попадащи в обхвата на тези площи, а картата на възстановената собственост и плановете за земеразделяне на землището на с. Варвара са приети след издаване на обжалваната заповед.

Съдебният състав приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия.
Предприетите след издаването на обжалваната заповед действия по индивидуализацията на имотите, не съставляват част от административния акт или от процедурата, предхождаща издаването му.

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед - липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации

Изображение

Дебиш и тъпото племе, надявам се махането ми от тая държава да стане по-скоро, от колкот го обмислям да стане.
„Най-големият университет не се присъединява, той води"
Боян Биолчев
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Еколози спряха движението в центъра на София заради Странджа

Протестиращи еколози спряха движението по столичния булевард „Васил Левски" на кръстовището с "Граф Игнатиев".

Еколозите протестират заради решението на ВАС за отмяна на статута на Странджа като защитена територия.

Въпреки спряното движение, колите за спешна медицинска помощ се пропускат, съобщава БНР.

На мястото на протеста има засилено полицейско присъствие.
Боян Биолчев
Аватар
Maleficus
В началото бе словото

Мнение от Maleficus »

Пълен цирк ! :evil: Що не заменят и Мадарския конник с някой билборд !

П.П. Това с еколозите кога става на бул. "Васил Левски" ?
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

^^Днес беше. Днес като се прибирах и ги видях, бяха спрели движението. Ходих няколко спирки пеша, за да си хвана от другаде транспорт, защото припадах вече от умора тоя ден, но все пак каузата е добра и нямах нищо против да си жертвам краката още малко, а те нека спират движението. Дано поне някой забележи. Май само спирането на движението впечатлява хората, а не това, което се случва с природата :(

Просто не знам тия, които подписват тия документи, как спят спокойно и как изобщо се понасят? И как не ги е срам пред себе си?
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Аз бях на протеста, викахме, пяхме.Задръстването беше в рамките на 20-30 минути. Културен протест бих казала, полицаите бяха леко изнервени, но нямаше никакви ексцесии. Да, линейките ги пускахме.
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Колко хора бяхте? Медии имаше ли?
Боян Биолчев
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

От всички медии имаше, камери, фотоапарати. Мисля, че дори Алхимикът видях, но не съм сигурна.
Бяхме може би около 200 човека. Като за организиран в интернет за 5-6 часа протест - доста народ.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Фоторепортаж от протеста тук

http://nabludatel.info

"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Е,познала съм го значи :lol:
Ама не ме е снимал. 8)
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

просто не ми се коментира. просто наистина нямам думи с които да изразя каква тъпотия е всичко това. вместо да разширяват защитените територии.. гадно племе сме
алхимик, може ли да дам линк към сайта ти в моя сайт?
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Къде си вярна ти,любов народна ??? КЪДЕ ?!
marasiemara
В началото бе словото

Мнение от marasiemara »

хм,протестирате ама наясно ли сте за какво точно?? щото хората чийто земи за там май не са на вашто мнение,пък все пак те живеят там и трябва от нещо да продължат да живеят? доколкото разбрах НЕМА ДА УНИЩОЖАВАТ ПАРКА а само ще променят границите му,мисля че с колосалните 6 % ще го съкратят.. все пак може би хората са си прави за тях... много едностранчиво ресагирате според мойто скромно виждане за справедливост :roll:
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

"нема" ли?
ти ходила ли си надолу? искам да ти кажа че от години масово се сече. ама масово! през варвара може да видиш всеки ден камионите с дърва дето минават.

за справка:
Флора:
Ендемичните видове са 56, от които 6 локални ендемити – срещат се само в Странджа или по западното Черноморско крайбрежие. Терциерните реликти са 63, от които 5 не се срещат никъде другаде в Европа. Застрашени в световен план са 3, в Европа – 10, а други 113 вида са записани в “Червена книга на Бъкгария”.
Разнообразието на растителността е удивително – досега са установени 119 естествени и полуестествени хабитати, което поставя парка вероятно на първо място в Европа.

Фауна:
Странджа е българската защитена територия с най-богата гръбначна фауна – 261 вида. Ихтиофауната включва 40 сладководни и проходни видове риби. С голямо консервационно значение са 15 вида. Голям брой са реликти от древния басейн, обхващал Черно и Каспийско море – Сарматско море. В световната Червена книга са записани 12 вида. В еднокилометровата морска ивица по протежение на брега се срещат 48 вида риби, от които 2 са в световната Червена книга.

Херпетофауната в парка е представена от 22 вида влечуги и 10 вида земноводни. С най – голямо значение са четирите вида сухоземни и блатни костенурки, черноврата стрелушка, смок мишкар, змия – червейница, леопардов смок, пъстър смок, жълтокоремникът, късокрак гущер, сирийската чесновница, и др.

За гнездовата орнитофауна Странджа със своите 124 вида е сред най-важните защитени територии за птиците в България. Над парка преминава големия миграционен път Via pontica, което определя множеството прелетни видове, срещащи се по време на миграция. От срещащите се тук общо 257 вида, 149 от тях са видове от европейско природозащитно значение. Природният парк е най-важната територия в страната за гнездещите тук земеродно рибарче и сив кълвач и сред най-важните места за черен щъркел, египетски лешояд, орел змияр, малък креслив орел, скален орел, малък орел, бухал, среден пъстър кълвач, полубеловрата мухоловка. По време на миграция в района се срещат 5 световно застрашени вида – малък корморан, къдроглав пеликан, белоока потапница, ливаден дърдавец, водно шаварче.

В парка се срещат 54 вида бозайници. Сред тях особено внимание заслужават прилепите, които са 21 вида, всичките включени в световната Червена книга и списъците на различни конвенции и споразумения. В националната “Червена книга” са включени златката, вълкът, пъстрият пор, видрата и два вида прилепи. Популацията на видрата в р. Велека е най-добре запазената в Европа.

който не знае какво са ендемити, реликити и хабитати да попрочете това-онова

стига сме унищожавали красивата българска природа. нямало от какво да си изкарват хляба - ами да работят, не да чакат да си шитнат нивичките за някакви сумички...
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
marasiemara
В началото бе словото

Мнение от marasiemara »

ам ок щом сте казали :roll: като сте толкоз социални няма да ви спираме я..но според мен процесът на застрояване си е естествен,НЕМА начин да се избегне... така се развива туризъм в крайна сметка... плюс това аз обичам хотелчета с басейнчета :lol: peace :D
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

marasiemara написа:ам ок щом сте казали :roll: като сте толкоз социални няма да ви спираме я..но според мен процесът на застрояване си е естествен,НЕМА начин да се избегне... така се развива туризъм в крайна сметка... плюс това аз обичам хотелчета с басейнчета :lol: peace :D
А мен ме дразнят такива нещастници като тебе...
Боян Биолчев
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”